Tujina

Bush in Abdulah o boju proti terorizmu

Washington, 01. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Jordanski kralj Abdulah II. je na srečanju z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem v Beli hiši pohvalil ameriško kampanjo za boj proti terorizmu. Voditelja sta spregovorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Jordanski kralj je menil, da so se pojavila nova pričakovanja, kaj morajo storiti države v protiteroristični kampanji pod vodstvom ZDA. Še neodločene države pa je pozval, naj se čimprej odločijo, na katero stan se bodo postavile. Jordanija se nahaja poleg Iraka in se skrbno izogiba izzivanju večjega soseda. Tako je npr. med Zalivsko vojno držala z Irakom, medtem ko je večina arabskih držav podpirala ameriško kampanjo za osvoboditev Kuvajta izpod iraške zasedbe.

"Jasno je, da so nekateri na strani dobrega in nekateri na strani slabega, nekateri pa so vmes in se še niso odločili," je danes poudaril Abdulah.

Jordanskega kralja Abdulaha so pojasnila Georgea Busha pomirila
Jordanskega kralja Abdulaha so pojasnila Georgea Busha pomirila FOTO: Reuters

Bush in Abdulah sta se pogovarjala tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu, pri čemer je jordanski kralj pohvalil ameriški pristop do reševanja razmer v regiji. Po besedah Abdulaha si namreč Bush prizadeva za pravično ravnovesje, s katerim naj bi našli izhod iz nasilja ter pot proti miru in stabilnosti za Izraelce in Palestince. Bush je medtem palestinskega voditelja Jaserja Arafata znova pozval, naj odločno ukrepa proti nasilju v lastnih vrstah.

"Arafat mora bolje opraviti svoje delo. Svoje delo lahko opravi bolje in to mora storiti," je poudaril. Dodal je še, da je bil že opažen napredek, "dokler nismo izvedeli za veliko pošiljko orožja".

Bush vztraja pri Severni Koreji, Iran in Iraku kot "osi zla"

Bush je danes delno popravil svoje trde besede proti Severni Koreji in Iranu, ko ju je skupaj z Irakom označil za del "osi zla". Dodal je, da še ne bodo prekinili ali opustili mirovnega dialoga s tema državama. Po torkovem Bushevem nagovoru ameriškega kongresa so tri omenjene države "osi zla" ostro reagirale, kar je povzročilo nekaj mednarodnih odzivov glede nejasnosti ameriških namer. Bush je danes še dejal, da vse tri države proizvajajo orožje za množično uničenje, ZDA pa bodo to spremljale. Severno Korejo je pozval, naj zmanjša koncentracijo vojaških enot na meji z Južno Korejo, prav tako pa naj preneha z izvozom orožja. Bush bo obiskal Južno Korejo še ta mesec.

Nekdanja državna sekretarka Madeleine Albright
Nekdanja državna sekretarka Madeleine Albright FOTO: Reuters

Po mnenju nekdanje državne sekretarke Clintonove administracije Madeleine Albright, je Bush naredil veliko napako, ko je v isti koš vrgel Iran, Irak in Severno Korejo. Po besedah Albrightove je bila velika napaka, da so ZDA pretrgale diplomatske stike s Severno Korejo. Tako po diplomatski poti ne morejo doseči trdnega dogovora o prenehanju izvoza korejskih raket.