Tujina

Bush bo uresničil grožnjo

Washington, 01. 05. 2007 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

George Bush naj bi vložil veto na predlog kongresa, da se 1. oktobra začne umik ameriških enot iz Iraka.

To bo drugi veto predsednika Busha v času njegovega predsednikovanja. Prvega je vložil na predlog zakona o financiranju raziskav izvornih celic.
To bo drugi veto predsednika Busha v času njegovega predsednikovanja. Prvega je vložil na predlog zakona o financiranju raziskav izvornih celic. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George W. Bush naj bi vložil veto na predlog zakona predstavniškega doma ameriškega kongresa in senata o izrednem financiranju vojn v Iraku in Afganistanu, ki zahteva umik ameriških enot iz Iraka s 1. oktobrom letos.

Kot je sporočil predstavnik Bele hiše, naj bi Bush uresničil grožnjo z vetom, potem ko se bo vrnil z obiska v Tampi, kjer je obiskal vojaško bazo. Kot je znano, sta konec aprila predstavniški dom ZDA in senat sta podprla predlog, da se s 1. oktobrom začne umik ameriških enot iz Iraka, čemur Bush že od vsega začetka nasprotuje, saj ne želi postavljati konkretnih rokov za umik ameriških vojakov iz nemirne bližnjevzhodne države.

Po mnenju Busheve predstavnice Dane Perino je zakon in datum, ko naj bi ga uradno predstavili predsedniku oblika političnega trika z veliko mero cinizma. „Nemogoče je že samo dobiti toliko denarja za vojake in njihove družine,“ pojasnjuje Perinova. Predlog zakona predvideva zbiranje 124,2 milijarde dolarjev. Za nadaljevanje vojn je namenjenih 90 milijard, ostalo pa so demokratski voditelji dodali, da prepričajo dovolj oklevajočih poslancev v podporo predlogu, ki je zaradi datuma umika politično tvegan.

Po predlogu zakona naj bi se umik ameriških vojakov iz Iraka začel 1. oktobra.
Po predlogu zakona naj bi se umik ameriških vojakov iz Iraka začel 1. oktobra. FOTO: Reuters

Bush se je sicer tudi na obisku v Tampi dotaknil vojne v Iraku. V nagovoru zbranim je priznal, da se je Amerika znašla v težkih časih, a ponovil, da ni čas za umik vojakov iz Iraka.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligatorcek
10. 05. 2007 07.58
Edino pravilno...
menajahtwa
10. 05. 2007 07.45
Amerika potrebuje vojne! Če jih ni, jih pa ustvari....če ne izgubi preveč denarja, ki je letno vložen, za masovno proizvodnjo orožja, do razvoja novih vojaških tehnologij. In to je treba potem nekje uporabit, poleg tega, bi pa veliko ljudi izgubil delovna mesta, če bi nehal izdelovat orožje. če pa si še lah do nafte prideš :) je pa Irak meka.
alc19@email.si
02. 05. 2007 08.53
seveda se bo boril da gre posel naprej. biznis je pa le biznis. ni zaman zrusu twinse da bo zdej po parih letih konc posla. no sej to ne pomeni da bo mogu zapret firmo sej je s tem pod kontrolo postavil se veliko drugih vej gospodarstva ipd. zelo zanimiva knjiga govori o tem The biggest secret tukaj je pa delcek intervjuja z avtorjem (v hrvascini) http://www.youtube.com/watch?v=gm5ysLGoUKM&mode=...