Tujina

Bush bo umik preprečil z vetom

Washington, 26. 04. 2007 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Predstavniški dom ZDA in senat sta podprla predlog, da se s 1. oktobrom začne umik ameriških enot iz Iraka. Bush grozi z vetom.

Ameriški predsednik je napovedal, da bo sprejetje zakona, ki predvideva umik vojske, preprečil z vetom
Ameriški predsednik je napovedal, da bo sprejetje zakona, ki predvideva umik vojske, preprečil z vetom FOTO: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa  in senat sta potrdila s senatom usklajeni predlog zakona o izrednem financiranju vojn v Iraku in Afganistanu, ki zahteva, da se s 1. oktobrom začne umik ameriških bojnih enot iz Iraka in se predvidoma konča do 1. aprila prihodnje leto.

Razprava med demokrati in republikanci pred glasovanjem v predstavniškem domu je bila pričakovano ostra. Ameriški predsednik George Bush pa je že pred časom dejal, da bo dal nanj veto prihodnji teden. Bush namreč vztraja, da datum umika ameriških sil ne sme biti nikjer naveden, saj naj bi to pomenilo zmago za iraške upornike, ki bi lahko v vmesnem času le čakali in se pripravljali za napade.

Potrditev predloga zakona je prvi resnejši izziv kongresa Bushevi iraški politiki, ki se bo po napovedih končal z neodločenim izidom, saj ameriški predsednik že mesec dni napoveduje veto in obtožuje demokrate, da pošiljajo napačno sporočilo sovražniku ter odvzemajo sredstva vojakom. Demokrati mu vračajo, da s čisto tehničnega vidika denar vojakom z vetom jemlje predsednik in dodajajo, da je bila dosedanja iraška strategija katastrofalna, zato potrebujejo novo, ki bo Iračanom dala vedeti, da ameriška podpora ni neskončna.

Bush je pred glasovanjem v kongres poslal poveljnika ameriških sil v Iraku, generala Davida Petraeusa, ki je razlagal, da nova strategija s povečanjem števila vojakov prinaša dobre rezultate v Bagdadu in da potrebujejo nekaj več časa. General ni nikogar prepričal in demokrati so vztrajali, da strategija ne prinaša uspeha, republikanci pa so jih obtoževali, da določajo datum poraza. Jerry Lewis iz Kalifornije je dejal, da se teroristična mreža Al Kaida veseli današnjega dne kot dneva, ko je predstavniški dom naznanil vdajo.

Predlog zakona je vreden 124,2 milijarde dolarjev. Za nadaljevanje vojn je namenjenih 90 milijard, ostalo pa so demokratski voditelji dodali, da prepričajo dovolj oklevajočih poslancev v podporo predlogu, ki je zaradi datuma umika politično tvegan. Kongresnike so pri glasovanju pospremili tudi demonstranti, ki so pred kongresom glasno zahtevali umik ameriških vojakov iz Iraka.

Iraški poslanci: Umik ne bo pomagal k spravi

Člani iraškega parlamenta so se na predlog odzvali z mešanimi občutki. Nekateri iraški predstavniki so namreč mnenja, da predlog ne bo pripomogel k hitrejši narodni spravi v državi.

Predstavnik šiitskega gibanja radikalnega klerika Moktade al Sadra, Saleh Hasan, je po potrditvi s senatom usklajenega predloga v predstavniškem domu poudaril, da so ZDA z ukrepom priznale poraz v Iraku, zaradi česar se morajo umakniti. Kurdski poslanec Mahmud Otman je medtem izjavil, da morajo ameriški kongresniki spoštovati mnenje javnosti, saj se približujejo nove predsedniške volitve. Otman je hkrati še poudaril, da se težave, s katerimi se soočajo v Iraku, poglabljajo in se ne bodo rešile tako hitro, kot pričakujejo v ZDA.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.