Tujina

Bush bo prepričeval skeptike

Washington, 23. 01. 2007 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bush bo v govoru pred senatom skeptike spet skušal prepričati, naj podprejo njegov načrt povečanja enot v Iraku.

Ameriški predsednik George Bush ima zelo malo podpore pri svoji novi strategiji za Irak
Ameriški predsednik George Bush ima zelo malo podpore pri svoji novi strategiji za Irak FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George W. Bush bo v govoru pred predstavniškim domom senata skeptike spet skušal prepričati, naj podprejo njegovo novo strategijo za vojno v Iraku, ki predvideva povečanje števila ameriških vojakov v bližnjevzhodni državi.

Bush, ki bo prvič, odkar je postal predsednik ZDA, nagovoril kongres z demokratsko večino, bo člane in ameriške državljane pozval, naj podprejo njegov načrt za Irak, ki je po njegovem mnenju edini način za uspeh. V govoru se bo predsednik dotaknil tudi zmanjšanja letne porabe bencina, prebivalcem bolj prijaznega zdravstvenega sistema, nove imigracijske politike in izboljšanja izobraževalnega sistema.

Proti strategiji tudi republikanci

Dan pred vsakoletnim govorom o položaju v državi ameriškega predsednika Georgea Busha je nasprotovanje njegovi novi strategiji za Irak izrazilo še nekaj republikanskih senatorjev, ki sicer pripravljajo malce blažjo, neobvezujočo resolucijo proti povečanju števila ameriških vojakov v Iraku, kot pa so jo napovedali demokrati.

Republikanci v predstavniškem domu medtem pripravljajo predlog zakona za redni nadzor nad izvajanjem nove strategije za Irak, predvsem kar se tiče Iračanov samih.

Govor ameriškega predsednika Busha bo letos prvič, odkar ZDA vodi Bush, potekal pred demokratsko večino v obeh domovih ameriškega kongresa. Za Bushem bo ob podpredsedniku ZDA, ki ima funkcijo predsednika senata, tokrat sedela demokratka, sicer prva predsednica predstavniškega doma, Nancy Pelosi.

Demokratom v senatu sta se doslej v podpori neobvezujoči resoluciji, ki nasprotuje Bushevi novi strategiji, pridružila republikanca Chuck Hagel iz Nebraske in Olympia Snowe iz zvezne države Maine. Republikanci John Warner iz Virginije, Susan Collins iz Mainea ter Norm Coleman iz Minnesote pa so medtem skupaj z demokratom iz Nebraske Benom Nelsonom pripravili prav tako neobvezujočo resolucijo z malce blažje izraženim nestrinjanjem z Bushevo strategijo.

Republikanka Susan Collins je povedala, da so doslej imeli že več tovrstnih okrepitev ameriških sil v Iraku, ki pa niso prinesle otipljivih rezultatov. Demokratski resoluciji v senatu in predstavniškem domu sicer odkrito pravita, da Busheva strategija ni v nacionalnem interesu ZDA. O resolucijah se bo glasovalo v dneh po Bushevem govoru o položaju v državi.

Bushev govor bo potekal pred demokratsko večino v obeh domovih ameriškega kongresa
Bushev govor bo potekal pred demokratsko večino v obeh domovih ameriškega kongresa FOTO: Reuters


Republikanci v predstavniškem domu pa se medtem pridružujejo predlogu njihovega vodje Johna Boehnerja iz zvezne države Ohio glede predloga zakona, ki bi določil nekatere strateške mejnike za iraško vlado in zahteval redno poročanje o napredku, ki ga je dosegla. Boehner je dejal, da je na Bushevi strani sicer še vedno večina republikancev, vendar pa mnogi od njih ne zaupajo iraški vladi, da bo sposobna izpolniti svoje obveznosti, na primer glede razorožitve nezakonitih milic.

Republikanci so se znašli v nerodnem položaju, saj se morajo odločiti, ali se bodo pridružili javnemu mnenju, ki je tako proti Bushevi strategiji kot tudi proti takojšnjemu umiku iz Iraka, ali pa bodo podprli predsednika.

Demokrati so medtem že stopili na stran javnega mnenja in ne bodo odvzeli proračunskih sredstev za nadaljevanje posredovanja v Iraku, republikanci pa si še iščejo prostor nekje vmes, saj nočejo, da bi se jim tudi leta 2008 ponovila zgodba iz novembra 2006, ko so jim volivci odvzeli večino v obeh domovih kongresa.

Al Zavahiri se posmehuje Bushu

Ameriška vojska v Iraku
Ameriška vojska v Iraku FOTO: Reuters

Drugi mož teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri se je v ponedeljek zvečer znova oglasil preko internetnega video sporočila in se posmehoval načrtom ameriškega predsednika Georgea Busha, da v Irak pošlje dodatne vojake.

"V svojem zadnjem govoru je Bush napovedal, da bo v Irak poslal 20.000 vojakov. Sprašujem ga, čemu samo 20.000 vojakov? Zakaj ne 50.000 ali 100.000?" je dejal al Zavahiri. "Ali ne veste, da psi v Iraku komaj čakajo, da bodo prebavili trupla vaših vojakov?" je še nadaljeval. Zatem je še pozval Busha, naj v Irak pošlje "vso svojo vojsko, da jo bodo mudžahidi uničili in s tem svet odrešili (ameriške) zlobe".

Namestnik Osame bin Ladna je še obtožil ZDA, da stojijo tudi za etiopskim posredovanjem v Somaliji. Pri tem je napovedal, da bodo islamske sile "zlomile hrbtenico" Etiopijcem, ki jih v Somaliji čaka "prava katastrofa". Etiopijce je tudi opozoril, da Američani, ki jih "pošiljajo v Somalijo namesto njih, ne bodo za njimi potočili niti solze".

Sicer se je al Zavahiri Bushu posmehoval tudi glede politike v Afganistanu. "Al Kaida in talibani, ki jih vodi emir vernikov, mula Mohamed Omar, so Američanom preprečili, da bi dobili zatočišče v Afganistanu," je dejal. Ob tem je še dodal, da je "dolžnost vsakega muslimana, da nosi orožje in služi tistim, ki nosijo orožje".

Prijeli al Sadrove sodelavce

Iraške in ameriške sile so v Iraku doslej prijele več kot 600 privržencev skrajnega šiitskega voditelja Moktade al Sadra in 16 visokih predstavnikov al Sadrovega gibanja, je sporočila ameriška vojska. Kot je še pojasnila ameriška stran, vsi trenutno čakajo na nadaljnji postopek pred iraškimi oblastmi.

Irak medtem tudi danes pretresa nasilje. Tako je bilo v Bagdadu in Mosulu ubitih osem ljudi, med njimi pet policistov, osem ljudi je bilo ranjenih. V Iraku sta bila od nedelje tudi ubita še dva ameriška vojaka, s čimer se je število smrtnih žrtev na ameriški strani povzpelo na 3055.


  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.