Tujina

Burns s Palestinci o mirovnem načrtu

Ramala, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod William Burns se je v Ramali srečal z dvema palestinskima predstavnikoma, ki jima je predstavil časovni načrt ZDA za končanje bližnjevzhodnega spora, ki predvideva vzpostavitev palestinske države do leta 2003.

Kot je po srečanju z Burnsom povedal palestinski borec za človekove pravice Mustafa Barguti, mu je Burns zagotovil, da si Američani prizadevajo za vzpostavitev palestinske države. Burns se je srečal tudi s palestinsko poslanko Hanano Ahravi.

Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod William Burns
Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod William Burns FOTO: Reuters

Burns se je s sogovornikoma pogovarjal tudi o reformi znotraj avtonomnih palestinskih oblasti. Izrael in ZDA so namreč palestinske oblasti obtožile, da podpirajo teroristične skupine. Barguti je še povedal, da je Burnsa obvestil o težkih razmerah, v katerih živijo Palestinci na Zahodnem bregu, kjer izraelska vojska od junija zaseda večino avtonomnih palestinskih mest.

Posebni ameriški odposlanec se je v četrtek v Jerihu na Zahodnem bregu srečal z vodilnimi predstavniki Palestincev, med katerimi pa ni bilo palestinskega voditelja Jaserja Arafata, ki ga ZDA označujejo za oviro mirovnemu sporazumu. Zatem se je Burns srečal tudi z izraelskim premierom Arielom Šaronom, še prej pa v Tel Avivu z izraelskim obrambnim ministrom Benjaminom Ben Eliezerjem. Slednji je v pogovoru vnovič izrazil pomisleke izraelske vlade glede dela ameriškega časovnega načrta. Kritičen do ameriškega načrta, o katerem naj bi predstavniki bližnjevzhodne četverice (ZDA, Rusija, Združeni narodi in Evropska unija) odločali decembra, je bil tudi izraelski zunanji minister Šimon Peres, ki se je z Burnsom sestal v sredo zvečer.

Načrt je Burns že predstavil v Egiptu, Savdski Arabiji, Libanonu, Jordaniji in Siriji, po Izraelu pa naj bi obiskal še druge države v regiji. Načrt po poročanju agencije dpa v prvi fazi predvideva končanje palestinskega nasilja proti Izraelu, obsežne reforme palestinskih avtonomnih oblasti in postopni umik izraelske vojske s ponovno zasedenih palestinskih ozemelj na Zahodnem bregu. V drugi fazi bi Palestinci dobili državo z začasno določenimi mejami, šele v tretji fazi pogajanj, ki naj bi se končala do leta 2005 oziroma 2006, pa bi bile določene dokončne meje nove palestinske države in pojasnjena vsa sporna vprašanja, kot je na primer vprašanje suverenosti nad Jeruzalemom in vprašanje beguncev.