Tujina

Burns prispel v Izrael

Jeruzalem, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod William Burns se mudi v Izraelu, kjer se bo pogovarjal o mirovnem načrtu bližnjevzhodne četverice, po katerem bi Palestinci v treh letih oblikovali začasno samostojno državo. Izraelska vojska medtem nadaljuje z akcijami.

Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod William Burns
Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod William Burns FOTO: Reuters

Pred prihodom Burnsa v Tel Aviv je izraelski zunanji minister Šimon Peres zatrdil, da ima Izrael do decembra čas, da pripravi svoje morebitne pripombe na načrt. Kot je pojasnil za izraelski radio, bo Izrael vsako točko mirovnega načrta podrobno preučil in pripravil svoje pripombe.

Burns je v Izrael prispel v okviru bližnjevzhodne turneje, med katero je omenjeni mirovni načrt že predstavil v Egiptu, Savdski Arabiji, Libanonu, Jordaniji in Siriji. Med obiskom v Izraelu se bo danes srečal s Peresom, v četrtek pa z obrambnim ministrom Benjaminom Ben Eliezerjem in palestinsko delegacijo, nato pa znova s Peresom. S palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom se ne bo sešel. V petek naj bi turnejo nadaljeval.

V Izraelski akciji je bilo ranjenih najmanj 23 ljudi
V Izraelski akciji je bilo ranjenih najmanj 23 ljudi FOTO: Reuters

Izraelska vojska je medtem nadaljevala z uničevanjem hiš domnevnih palestinskih skrajnežev. Po trditvah palestinskih virov so tako izraelske sile nekaj pred polnočjo v begunskem taborišču v Rafi napadle hišo družine aprila ubitega pripadnika gibanja Brigade mučenikov al Akse, in jo uničile. Vojska je hišo napadla s 25 tanki, buldožerji in drugimi vozili. V napadu je bilo ranjenih 23 ljudi.

SORODNI ČLANKI