Tujina

Burns nadaljuje turnejo

Jeruzalem/Jeriho, 24. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod William Burns se je v okviru dvodnevnega obiska v Izraelu, danes v Tel Avivu sestal z izraelskim obrambnim ministrom Benjaminom Ben Eliezerjem. Z njim se je pogovarjal o uresničevanju mirovnega načrta bližnjevzhodne četverice.

William Burns
William Burns FOTO: Reuters

Po omenjenem načrtu bi Palestinci v treh letih oblikovali začasno samostojno državo. Burns se je sestal še s palestinsko delegacijo v Jerihu pod vodstvom glavnega palestinskega pogajalca Sajeba Erekata, medtem ko naj bi se zvečer srečal še z izraelskim premierom Arielom Šaronom.

Burns, ki je v okviru bližnjevzhodne turneje v sredo prispel v Izrael, se je v sredo zvečer že sestal z izraelskim zunanjim ministrom Šimonom Peresom, ki mu je predstavil ameriški dokument o uresničevanju mirovnega načrta bližnjevzhodne četverice.

Ameriške oblasti so ta dokument minuli teden že predstavile premieru Šaronu, ki je dejal, da bodo omenjeni dokument podrobneje preučili, pri čemer je poudaril, da jih ta ne obvezuje k ničemer. Pred prihodom Burnsa v Tel Aviv pa je zunanji minister Peres zatrdil, da ima Izrael do decembra čas, da pripravi morebitne pripombe na načrt. Kot je pojasnil za izraelski radio, bo Izrael vsako točko mirovnega načrta podrobno preučil in pripravil svoje pripombe. Peres je še dejal, da Izrael določenih točk ameriškega načrta ne more sprejeti, saj naj bi ZDA vedele, da se Izrael ne bo umaknil z zasedenih ozemelj tako dolgo, dokler tam ne bo ustreznega vodstva.

Burns je omenjeni mirovni načrt že predstavil v Egiptu, Savdski Arabiji, Libanonu, Jordaniji in Siriji, po Izraelu pa naj bi obiskal še druge države v regiji.

Potem ko je izraelska vojska septembra aretirala nekega visokega predstavnika izraelske vojske skupaj z enajstimi domnevnimi sostorilci zaradi suma vohunjenja za skrajno libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, je bila proti njemu danes vložena obtožnica. Za Hezbolah naj bi vohunil v zameno za droge in denar, pri čemer naj bi šlo za eno najhujših vohunskih afer v zgodovini Izraela. Imena obtoženca niso objavili, ker preiskava še poteka.

Po navedbah predstavnikov izraelskih oblasti, ki so želeli ostati neimenovani, naj bi obtoženi proiransko milico Hezbolah oskrboval z informacijami o oboroževanju izraelske vojske na libanonski meji v zameno za več milijonov ameriških dolarjev vredno količino drog, ki jih je prodal v Izraelu.