Tujina

Burns in Powell pozvala h končanju nasilja

Jeruzalem/Tel Aviv, 04. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namestnik ameriškega državnega sekretarja, pristojen za Bližnji vzhod, William Burns, in ameriški državni sekretar Colin Powell sta Palestince pozvala h končanju nasilja. Vodja izraelske laburistične stranke Amram Micma pa je odstopil s položaja predsednika stranke.

Palestinci morajo prenehati z nasiljem proti Izraelcem, če želijo videti napredek pri uresničevanju mirovnega načrta, ki ga je predstavila mednarodna skupnost, je danes izjavil ameriški državni sekretar Colin Powell. Kot je dejal, mora vlada palestinskega premiera Mahmuda Abasa nasilje spraviti pod nadzor. "Ne moremo naprej, če se bosta nasilje in terorizem nadaljevala," je dejal Powell.

William Burns med pogovorom z izraelskim zunanjim ministrom Silvanom Šalomom
William Burns med pogovorom z izraelskim zunanjim ministrom Silvanom Šalomom FOTO: Reuters

Burns je ob današnjem srečanju z izraelskim zunanjim ministrom Silvanom Šalomom pozval Izraelce, naj Palestincem olajšajo razmere. Z ukrepi, ki jih je priporočil, naj bi Izraelci pripomogli predvsem k okrepitvi položaja palestinskega premiera Mahmuda Abasa, ki se zavzema za ustavitev nasilja na Bližnjem vzhodu, so sporočili izraelski uradni viri. Vodja izraelske diplomacije pa je po pogovoru z Burnsom zagotovil, da se bo Izrael boril proti terorizmu. Ob tem je ponovil, da Izrael nasprotuje premirju z oboroženimi palestinskimi gibanji, in poudaril, da njegova država zahteva razpustitev teh gibanj.

Palestinski premier Abas pa je izrazil pripravljenost na srečanje z izraelskim kolegom Arielom Šaronom. Izraelski radio je pred tem poročal, da bi do srečanja obeh premierov lahko prišlo 7. maja. Kot je pojasnil Abas, naj bi s sogovornikom na omenjenem srečanju razpravljala o palestinsko-izraelskem sodelovanju in uresničevanju časovnega načrta za Bližnji vzhod. Dodal je še, da pričakuje odgovor izraelske strani.

Vodja izraelske laburistične stranke Amram Micma pa je danes odstopil s položaja predsednika stranke. Na novinarski konferenci v Tel Avivu je pojasnil, da ne želi več voditi stranke, v kateri nima podpore. "Na mojo žalost kljub veliki večini, s katero sem bil izvoljen, obstajajo ljudje, ki ne spoštujejo volje volivcev in bi naredili vse, da bi prevzeli vodenje stranke," je dejal Micma. Micma je odstopil zaradi pritiskov vodstva stranke, ki mu pripisuje odgovornost za poraz na parlamentarnih volitvah 28. januarja. Laburisti so na volitvah dobili 19 sedež v knesetu, v prejšnjem sklicu pa so jih imeli 25.

V streljanju izraelskih vojakov v Nablusu na Zahodnem bregu je bil dopoldan ubit nek mlad Palestinec, šest pa je bilo ranjenih.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA