Tujina

Cameron snubi liberalne demokrate

London, 07. 05. 2010 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poraženec volitev v Veliki Britaniji je premier Brown. Največ glasov so namreč dobili torijci Davida Camerona. Slednji pa je na koalicijske pogovore že povabil liberalne demokrate.

David Cameron
David Cameron FOTO: Reuters

Konservativci Davida Camerona so zmagovalci četrtkovih parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji, vendar pa sodeč po še nepopolnih izidih v parlamentu ne bodo imeli absolutne večine. Glede na projekcije naj bi jim zanjo zmanjkalo okoli 20 sedežev. Po zadnjih objavljenih izidih imajo konservativci zagotovljenih 305 sedežev v 650-članskem parlamentu, laburisti dosedanjega premierja Gordona Browna 258, liberalni demokrati Nicka Clegga pa zgolj 57, kar je precej manj od pričakovanj. Do zdaj je določenih 648 od 650 sedežev v parlamentu, končni izidi pa bodo znani popoldne. Prvi sedež v zgodovini stranke je dobila tudi Stranka zelenih.

Za konservativce je glasovalo dobrih 36 odstotkov volivcev, za laburiste nekaj čez 29 odstotkov, za liberalne demokrate pa 23 odstotkov. Analitki ocenjujejo, da se je okoli 5 odstotkov volilnega telesa laburistov letos odločilo za podporo torijcem, ki bodo tako oblikovali vlado, a bodo morali za to najverjetneje oblikovati koalicijo. Tako naj bi torijci pridobili 85 poslanskih mest od laburistov ter 6 od liberalnih demokratov.

Gordon Brown
Gordon Brown FOTO: Reuters

Clegg razočaral Browna?

Vodja torijcev Cameron je namreč po objavi izidov vzporednih volitev izjavil, da laburisti nimajo več mandata za vodenje vlade in bodo morali po letu 1997, ko so prišli na oblast, zopet sestopiti. A je dosedanja vladajoča stranka kljub temu dala vedeti, da ne namerava zlahka prepustiti oblasti. Brown doslej poraza ni želel priznati, dejal je le, da je pripravljen "odigrati svojo vlogo za to, da bi Velika Britanija dobila trdno in stabilno vlado". Britanski mediji pišejo, da naj bi se Brown želel z liberalnimi demokrati pogovoriti o morebitni sestavi skupne vlade.

A na to izjavo se je pozneje odzval tudi Clegg, ki pa je povedal, da bi morali imeti konservativci prvi pravico, da se lotijo sestave vlade. Poudaril je, da bi bi morala imeti stranka, ki je dobila največ glasov in največ sedežev, "prva pravico poskusiti vladati, sama ali tako, da se obrne na druge stranke". Pri tem je še dodal, da bi morale vse stranke delovati v "nacionalnem interesu" in se dvigniti "nad ozko strankarsko politiko".

Koalicijski pogovori med torijci in liberalnimi demokrati vse verjetnejši

Vodja konservativcev David Cameron se je zavzel za "odprte in obsežne" pogovore z liberalnimi demokrati o morebitnem oblikovanju koalicijske vlade. "Liberalnim demokratom ponujam veliko, odkrito in vsestransko ponudbo. Želim, da bi sodelovali pri reševanju največjih in najbolj nujnih problemov države," je poudaril vodja torijcev.

Velika Britanija po njegovih besedah potrebuje močno in stabilno vlado. Potrebuje jo hitro, da bi lahko s tem vplivala na umirjanje finančnih trgov. Izrazil je pripravljenost torijcev, da bi uresničili nekatere poudarke iz volilnega programa liberalnih demokratov Nicka Clegga, vendar pa jim ni izrecno obljubil, da bodo izpolnili zahtevo za volilno reformo. To vprašanje naj bi preučil poseben medstrankarski odbor.

Vendar je današnji Cameronov nastop tudi nakazal, da bodo morali konservativci in liberalni demokrati prehoditi še nekaj poti, da bi prišli do skupnih stališč pri ključnih vprašanjih, kot sta Evropska unija in obramba. Liberalni demokrati so namreč za razliko od konservativcev veliko bolj proevropski, pa tudi do priseljevanja imajo veliko prožnejša stališča.

Cameron je namreč vnovič izrazil svojo nenaklonjenost temu, da bi Velika Britanija prenesla še več pooblastil na Evropsko unijo. "Ne verjamem v to, da je katera koli vlada lahko šibka in popustljiva pri vprašanju priseljevanja in obramba države mora ostati močna," je med drugim dejal Cameron.

Koalicijski pogovori med torijci in liberalnimi demokrati so tako vse bolj verjetni. Kot je danes poudaril Clegg, bi morala imeti stranka, ki je dobila največ glasov in največ sedežev, torej konservativci, "prva pravico poskusiti vladati, sama ali tako, da se obrne na druge stranke". Po poročanju BBC pa naj bi prvi pogovori stekli že drevi.

Nick Clegg
Nick Clegg FOTO: Reuters

Velika Britanija nima zapisane ustave, ki bi določala ravnanje po volitvah, pravila pa določajo, da poskuša vlado najprej sestaviti dosedanji premier, razen če oceni, da mu to ne bo uspelo, in odstopi.

Po 36 letih spet brez absolutne večine

To je prvič po letu 1974, da v Veliki Britaniji stranka, ki je na volitvah dobila največ glasov, ni dobila absolutne večine v parlamentu. Februarja omenjenega leta so z majhno prednostjo zmagali konservativci, ki so upali, da se jim bodo v vladi pridružili liberalni demokrati, a so ti sodelovanje takrat zavrnili. Ker vladanje ni bilo mogoče, so oktobra istega leta razpisali še ene volitve, na katerih pa so konservativci praktično za las dobili absolutno večino.

Volitve je sicer zaznamovala visoka volilna udeležba, a tudi nepravilnosti, zato je volilna komisija že napovedala temeljito preiskavo. Zaradi dolgih čakalnih vrst več sto volivcev ni moglo oddati glasov.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yerbas
08. 05. 2010 00.32
Snubiti ali vabiti sta zelo različna pojma, katera vaši junaški novinarji zamenjujejo za novinarske priboljške. Da so bolj jack Že dolgo ni nihče butnil katerega na govorilni sistem........
Odpri.oci
07. 05. 2010 20.21
Citat : "Born in London, Cameron is ... ...the fifth cousin twice removed of Queen Elizabeth II and a descendant of King William IV." . Tudi po teh volitvah Kraljevska družina preko svoje žlahte kontrolira vlado......
skydrol7
07. 05. 2010 19.03
GB se je nagnil na konservatizem ....... je pa res ,da imajo najbolj zanimivo nogometno ligo na svetu... in da bodo izgubili proti Sloveniji na SV. v JAR !
krivulja
07. 05. 2010 16.50
PROPADLI POLITIČNI IMPERIJI ME NIKOLI NISO ZANIMALI.SE PA STRINJAM,DA EU UVAJA KLANE VSEVEDOV-KI NAS BODO SIGURNO VODILI V PROPAD.
zahod.west
07. 05. 2010 14.39
ampak najvažnejše je to, da sem imel prav ko sem komentiral članke prejšnjih dni (eden za vse): zahod.west 06.05.2010, 16:13 -2 vrstni red slik pove zelo jasno koga navijajo mediji (lib, lab, kon), upamo, da bodo angleži odločali svobodno in trezno in torej popolnoma obratno.(kon, lab, lib)
zahod.west
07. 05. 2010 14.36
mesta z veliko priseljenci so še enkrat popolnoma laburistična, priseljenci , ki so obogateli so volili bolj liberalno....ostali pa so še bolj masovno volili konservativce in desnico.....
ninja.subversion
07. 05. 2010 13.51
the empire of three cities... - vatican city - london city - washington district of columbia
Odpri.oci
07. 05. 2010 12.49
In še eno vprašanje..... . Jaz osebno se ne spomnim, da bi KADARKOLI volil za g. Potočnika, kot predstavnika Slovenije..... Še več.... Tudi proti njemu nisem volil.... ker se NIKOLI njegovo ime ni pojavilo na NOBENEM GLASOVALNEM LISTKU !!!! Pa tudi g. Potočnik je očitno "sveznalac".... Najprej je bil politkomisar za "znanost in raziskave"... sedaj za "okolje".... Pa nam (zaradi vinjet) dobro poznani Italijan Trajani.... Do sedaj je bil komisar "za promet", sedaj je pa komisar za "industrijo in podjetništvo".... Pa ga. Reding, prej komisarka za "informacijsko družbo in medije", sedaj pa komisarka za "pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo"... Pa ga. Ashton, prej komisarka "za trgovino", sedaj pa "zunanja ministrica EU".... Pa Almunia, prej komisar za "ekonomsko in monetarno politiko", sedaj pa komisar za "konkurenco".... Pa Oli Rehn.... prej komisar za širitev... sedaj pa komisar za ekonomske in finančne zadeve.... . Evropejci smo res LAHKO SREČNI... da imamo 27 (oz. po novem 30) takih VSEVEDOV, ki se spoznajo na vse reči... in imajo (kot naši sodniki) skoraj dosmrtni mandat v EU Komisiji... in neomejeno oblast pri sprejemanju svojih odločitev !!! . PS : Tudi o početju Trajanija oz. njegovem "zajebavanju" Slovenije parlament EU ni imel nikakršne besede oz. moči....
Odpri.oci
07. 05. 2010 12.40
Sicer pa... za anglijo me prav nič ne briga.... me pa zelo moti, če skorumpirani član EU komisijie podpiše zavezujočo direktivo, ki dovoljuje gojenje GSO na celem območju EU... torej tudi v Sloveniji.... . In kdo je ta politkomisar... in njegove reference ???? . G. Dalli je na svoj polit-komisarski stolček sedel 10.2.2010. 02.03.2010, - torej v 20. (dvajsetih) dneh je povozil mnenje Evropejcev in se PRIKLONIL KAPITALU.... Preden je postal komisar, je bil (mislam da) Ciprski "minister za vse".... kolikor se spomnim... tako za finance, kot za obrambo... mislim da tudi zunanji minister.... potem pa nekaj zadnjih let brez "stolčka", ker so ga zaradi korupcije vrgli iz vlade in stranke !!!! . KAPITAL je očitno točno vedel koga mora nastaviti na stolček, ki odloča o "sprejemljivosti GSO" v Evropi !!!!
Odpri.oci
07. 05. 2010 12.21
Glede EU pa..... KDAJ JE EU PARTLAMENT ODLOČAL O DOVOLJENJU GOJITVE GSO KROMPIRJA V EVROPI ????? . No, g. Titus... prosim DATUM... pa informacije, kako so volili NAŠI EU PARLAMENTARCI !!!!!
Odpri.oci
07. 05. 2010 12.19
@Titus01 07.05.2010, 09:14 4 "@odpri.oci To bi bilo res... če bi katerikoli britanski monarh v zadnjih 200 letih dejansko odklonil podpis zakona." . Britanski monarh v zadnjih 200 letih pač ni zavrnil še nobenega zakona, ker ga pred "obravnavo v (kvazi) parlamentu" uskladijo z kraljico oz. njenimi pribočniki !!! . Monarhija je pač že tako stara, da lepo obvlada, kako se stvari streže, da vse izgleda kot "demokracija".... . Če zakon ni po volji monarhije.... sploh ne pride do parlamenta !!!!
Titus01
07. 05. 2010 09.16
@Animax Ne, to je vodja stranke norcev (Official Monster Raving Loony Party), ki se iz vsega skupaj dela norca. Zanimivo je, da so včasih na lokalnih volitvah izvoljenih, ker Britanci, ko imajo vseh velikih in mogočnih dovolj, volijo za norce. Je pa res, da je bila stranka norcev prva, ki je zagovarjala nekatere danes samoumevne reforme, recimo spust starostne meje za pitje alkihola in volilno pravico iz 21 na 18 let.
Titus01
07. 05. 2010 09.14
@odpri.oci To bi bilo res... če bi katerikoli britanski monarh v zadnjih 200 letih dejansko odklonil podpis zakona. Hakeljc je v tem, da je westminstrski parlamentarni sistem "government by gentlemen's agreement." Določb, ki so pri nas v ustavi, Britanci nimajo nikjer zapisanih, se pa šteje, da veljajo zaradi tradicije. Primer je ravno vloga kraljice: Ne more odkloniti podpisa (in tega se ne bi upoštevalo), čeprav to pravico formalno velja, tako kot Turk ne more odkloniti podpisa slovenskega zakona (čeprav to tudi ni nikjer izrecno zapisano). Še en primer bi bila lordska zbornica: Dokler se lani novembra ni ustanovilo vrhovno sodišče, je bila lordska zbornica še vedno vrhovno pritožbeno sodišče. Vendar pa so zadnjih nekaj desetletij sodili samo t.i. "law Lords," posebej imenovani pravni strokovnjaki. Drugi lordi niso smeli soditi, čeprav naj bi formalno imeli to pravico. Sankcija? Ko je neki lord prekršil to nepisano pravilo, je bila reakcija... "they ignored him." Skratka, kar v Britaniji formalno velja ne velja nujno na dejanski ravni. Glede EU pa se krepko motite. Po Lizbonski pogodbi mora v večini primerov zakone in direktive v okviru prvega stebra (ekonomske zadeve) potrditi, tako kot Svet ministrov. Ta grdagrda Komisija ne more sprejeti nobenega akta mimo volje držav in evropskih poslancev.
AlternativeFacts
07. 05. 2010 09.05
Če je tisto na prvi sliki tipični predstavnik desnih volilcev, potem si po novem štejem v čast, če me kdo okarakterizira kot "levaka ali komunajzarja" na temu forumu.
Odpri.oci
07. 05. 2010 08.40
Saj je vseeno, kdo je na oblasti..... Oboji (oz. vsi trije) so pod vplivom bankirjev iz City-ja, ki vlečejo vrvice.... lutke "na oblasti" pa plešejo po njihovih navodilih..... . Poleg tega je (tudi) britanski parlament (enako kot EU parlament) zgolj skupek poslancev brez moči.... V VB ima namreč Kraljica "diskrecijsko pravico"... kar pomeni - če kraljica ne podpiše zakona... zakon ne velja !!!! Z drugimi besedami.... državo še vedno vodi Kraljica... parlament pa je tam samo zaradi "lepšega".... . Enako kot v EU..... parlament EU je zgolj skupek preplačanih birokratov brez vsake moči.... Zakone (oz. direktive) pišejo EU birokrati oz. politkomisarji v EU komisiji (nastavljeni s strani bank in multinacionalk).... parlament nima prav nobene možnosti tako direktivo "zavrniti"... ali kakorkoli vplivati nanjo.... Evropo pač vodijo NEIZVOLJENI politkomisarji, ki jih nastavi KAPITAL!!! In slednji se samo sprehajajo med stolčki... Par dni nazaj se je tule gor eden že vprašal.... kako je sedaj Oli Rehn komisar za ekonomske in finančne zadeve.... mi ga bolj poznamo kot komisarja za širitev.... pred tem je bil pa še Komisar za informacije.... Eni in isti se pač sprehajajo med stolčki in odločajo o VSEM.... ne glede na mnenje EU parlamenta oz. EU prebivalcev.... . In to je DEFINICIJA DIKTATURE !!!! In.... bodimo si na jasnem.... EU je DIKTATURA KAPITALA in MULTINACIONALK.... oblečena v "parlamentarno demokracijo"... z parlamentom kot "nujnim priveskom" brez kakršnekoli moči.......