Tujina

British Council zapira vrata

London/Moskva/Ljubljana, 17. 01. 2008 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovensko predsedstvo EU je zaskrbljeno zaradi "nadlegovanja" uslužbencev British Councila.

British Council zapira oba svoja urada v Rusiji, saj ruske oblasti njegovim uslužbencem onemogočajo nadaljnje delo, je danes v Londonu sporočil direktor British Councila Martin Davidson. Britanski zunanji minister David Miliband je ravnanje Rusije že označil kot "nevredno velike države", zaskrbljenost pa je izrazilo tudi slovensko predsedstvo EU.

Zaskrbljenost nad dogajanjem je izrazilo tudi slovensko predsedstvo EU.
Zaskrbljenost nad dogajanjem je izrazilo tudi slovensko predsedstvo EU. FOTO: Reuters

"Ruske oblasti so nam onemogočile nadaljevanje dela v Sankt Peterburgu in Jekaterinburgu, zato smo se odločili, da v obeh mestih začasno prekinemo svoje dejavnosti," je novinarjem v Londonu povedal Davidson. Kot je povedal, je ruska varnostna služba v torek zaslišala 20 ruskih uslužbencev British Councila, v noči na sredo pa so njeni agenti na domovih obiskali še deset uslužbencev in jih nato v sredo tudi zaslišali.

"Nevredno velike države"

"Ti pogovori so imeli le malo ali nič opraviti z delom British Councila in so bili očitno namenjeni izvajanju neprimernega pritiska na nedolžne posameznike," je še dejal Davidson. Iz ruske varnostne službe FSB so sicer že v torek sporočili, da je bil cilj zaslišanj uslužbencev British Councila "zaščititi ruske državljane, da ne bi postali orodje v provokativnih igrah Britancev".

Pod pretvezo, da vozi pod vplivom alkohola, naj bi ruska policija v torek zvečer za krajši čas zadržala tudi vodjo sanktpeterburškega urada British Councila Stephena Kinnocka, sicer sina nekdanjega vodje britanskih laburistov in evropskega komisarja Neila Kinnocka. Britansko veleposlaništvo v Moskvi je očitke Rusije, da je Kinnock vozil pod vplivom alkohola in zavrnil alkotest, zanikalo.

Britanski zunanji minister je v zvezi s tem danes nagovoril člane spodnjega doma britanskega parlamenta. Kot je dejal, je posredovanje Rusije "nevredno velike države". Podobnim dejanjem smo bili priča v času hladne vojne in mislili smo, da so stvar preteklosti, je dejal in dodal, da Moskva ni predstavila nobenega pravnega argumenta, zakaj bi British Council kršil rusko ali mednarodno pravo. Ravnanje Kremlja je "madež na ugledu Rusije", je še dejal Miliband, ki pa povračilnih ukrepov proti kulturnim ustanovam, povezanim z Rusijo, v Veliki Britaniji ne načrtuje.

Slovenski poziv Rusiji

British Council
British Council FOTO: Reuters

Slovensko predsedstvo EU je medtem Rusijo pozvalo, naj British Councilu dovoli svobodno opravljanje njegovih dejavnosti, ter izrazilo zaskrbljenost zaradi vztrajnih zahtev Rusije po zaprtju uradov British Councila v Sankt Peterburgu in Jekaterinburgu in zaradi "nadlegovanja" lokalnih uslužbencev te ustanove. EU globoko obžaluje nadlegovanje uslužbencev British Councila, pa tudi administrativne in druge ukrepe, ki so jih napovedale ruske oblasti, je v današnji izjavi zapisalo predsedstvo.

Kot je še poudarilo predsedstvo, ta dejanja niso v skladu z duhom kulturnega sodelovanja, h krepitvi katerega se je Rusija zavezala na prvem stalnem partnerskem svetu EU-Rusija o kulturi 25. oktobra lani v Lizboni. Izpostavilo je tudi dragoceno in pomembno vlogo, ki jo British Council in kulturne institucije drugih držav članic EU v Rusiji opravljajo pri krepitvi sodelovanja med Rusijo in Unijo.

Spor glede dejavnosti British Councila med Moskvo in Londonom je ta teden ponovno izbruhnil, potem ko je British Council v ponedeljek znova odprl dva urada v Rusiji, čeprav mu je Moskva to decembra lani prepovedala, kar naj bi bil odgovor na odločitev Londona o izgonu štirih ruskih diplomatov. Rusija Veliki Britaniji očita, da uradi British Councila na njenem ozemlju delujejo brez pravne podlage, po mnenju Londona pa je prepoved delovanja politično motivirana.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
17. 01. 2008 17.27
pravicen, glede na tvoj komentar bi to bolj pristajal vzdevek 'sebicen'. To je mednarodna politika in Slovenija trenutno predseduje svetu EU. Njena naloga je točno to - briganje za druge stvari v okviru EU.
pravicen
17. 01. 2008 17.06
Slovensko predsedstvo zaskrbljeno ??? Pa kaj ne bi bili vi raje zaskrbljeni za Slovence pa ajde še za ljube nam Hrvate ?? Pa spet z repom mahate kaj Če jih Rusi nočejo jih pač nočejo saj pa so oni v Rusiji !! ne pa Rusi v Angliji !!
HiddenThief2
17. 01. 2008 16.41
bravo rusija, ko bodo anglezi izrocili kopico cecenskih teroristicnih voditeljev pa se tistih par ruskih oligarhov, potem se bomo pogovarjal. Samo anglezi nikakor ne morejo iz svojega kolonionalisticnega kalupa, ce bi malo pogledal bi mogoce videl, da so danes tretje razredna sila, ki vec al manj izvaja interese ZDA v evropi