Tujina

'British Airways diskriminira moške'

London, 16. 01. 2010 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Luksemburški poslovnež toži letalsko družbo British Airways, ker naj bi vse moške obravnavala kot potencialne spolne iztirjence in s tem nič krive potnike javno poniževala.

Moški ne smejo sedeti poleg otrok in najstnikov, ki potujejo sami ali ne sedijo zraven staršev.
Moški ne smejo sedeti poleg otrok in najstnikov, ki potujejo sami ali ne sedijo zraven staršev. FOTO: Reuters

Da bi preprečili morebotne zlorabe, so pri glavnem britanskem letalskem prevozniku British Airways konec lanskega sprejeli stroge ukrepe, ki pa veljajo zgolj za moške potnike. Ti po novem ne morejo dobiti sedeža poleg otrok in najstnikov, s katerimi niso v sorodu ali kako drugače povezani. Če se to vendarle zgodi, se mora moški presesti, šele potem letalo končno vzleti.

Zadeva zna biti precej neprijetna, kar je na svoji koži občutil tudi 33-letni poslovnež Mirko Fischer. Potoval je z nosečo ženo, ki je zase rezervirala sedež ob oknu, kjer bi imela več prostora, za moža sosednjega. Ker pa je poleg njega sedel 12-letnik, bi se moral poslovnež presesti. Tega najprej ni želel storiti, a je stevardesa nato povzdignila glas, s tem pa zbudila pozornost drugih potnikov. "Počutil sem se kot kriminalec. Bil sem povsem ponižan," pravi Fischer, ki je zato proti družbi British Airways že vložil tožbo.

Družbi očita diskriminacijo na podlagi spola. "Vse moške brez razloga obravnavajo kot perverzneže," pravi in dodaja, da jih s tem javno ponižujejo, kar je nesprejemljivo. Zaslišanje bo prihodnji mesec, če bo Fischer s tožbo uspel, pa bo moral British Airways spremeniti svojo politiko. Pri letalskem prevozniku tožbe za zdaj ne komentirajo.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xczyx12
16. 01. 2010 17.38
Tu so tako ali tako ostali potniki, ki lahko morebitnega pedofila ali nadlegovalca ustavijo. Fritzel je svoje svinjarije izvajal v domači kleti, ne pa na letalu.
Alexxsaso@yahoo.ca
16. 01. 2010 17.23
Lepo si odganjajo potnike. Vendar to ni prva njihova "cvetka". Tako kot MihaK77 tudi sam ne letim več z BA. Odkrito povedano se izogibam velikim evropskim družbam in, če je le mogoče letim le še z arabskimi družbami (Qatar airways, Emirates ipd.).
Ramzess
16. 01. 2010 17.19
Obupno noro, ne morem si predstavljati da moraš dokazovat, na letalu, da otrok poleg tebe tvoj, oz. tvoj srodnik. Ti ljudje se ne zavedajo posledic take nedotakljivosti otrok, le kako bo izgledalo, če ljudje zaradi tega, ne bodo hoteli pomagati, kar se itak že dogaja, drugje, otrok v težavah oz. v nesreči. Čista paranoja, brez podlage. Galiot="Totalno bolana družba,če vidiš da se nekemu otroku nekaj slabega dogaja, bolje nič videti in nič pomagati, kajti takoj te lahko obsodijo za nadlegovanje.Živimo v zelo negativno naravnanem času..." Saj, so pokazali eksperimetni, da ljudje brez oklevanja pomagajo denimo psu, pri otroku pa oklevajo, ne vsi, mnogi pa, sploh če okoliščine niso jasne, za kaj gre. Velika razlika je danes v tem, če pomagaš otroku v prometni nesreči (jasne okoliščine, ni dvoma), ali na ulici, begavčku, izgubljenemu, ipd (nejasne okoliščine, dvom). Brancc morda bi Schwarcijeva tehnika (trik) s svinčnikom delovala.
brancc
16. 01. 2010 16.25
Mislm, če bi se mi to naredlo, bi jih stožil v nulo. Kaj se pa gredo? Sicer kar se pa otrok tiče na letalu, je pa druga zgodba. Ni glih prijetno, če ti na 10urnem letu otroci nabijajo zraven do onemoglosti. Sej toleriraš do neke mere, ampak verjemte mi, da po parih urah vpitja (bodisi se otrok boji aviona in joče ali pa da delajo brezvezno galamo) maš že vsega poln kufer. Še posebej, če starši ne naredijo nič za to, da bi bil bil mir. Sem doživel že večkrat.
MihaK77
16. 01. 2010 16.09
Jaz z BA ne potujem že kar nekaj časa več. Raje plačam nekoliko več in grem z Lufthanso, če grem recimo na drugo stran Atlantika. Pri Lufthansi se kar nekako bolj domače počutiš.
ekofluid
16. 01. 2010 16.05
Me zanima za kako vsoto se gre :)
galiot
16. 01. 2010 16.03
Totalno bolana družba,če vidiš da se nekemu otroku nekaj slabega dogaja ,bolje nič videti in nič pomagati,kajti takoj te lahko obsodijo za nadlegovanje.Živimo v zelo negativno naravnanem času...
mesar45
16. 01. 2010 15.49
zakaj pa mladine ne posedejo skup od 12 15 pa problem resn pa risanke jim nj dajo jaz jih bi v tem primeru tozu
strumfetka
16. 01. 2010 15.43
Stevardese pri BA so takšnega videza, v glavnem, da te mine volja. Fuj!
Libra77
16. 01. 2010 15.43
slovencl92
16. 01. 2010 15.37
Maggor
16. 01. 2010 15.22