Tujina

Brezglava vojna

Jeruzalem, 30. 04. 2007 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Izraelski premier je državo prenagljeno popeljal v vojno proti libanonskemu gibanju Hezbolah, trdi preiskovalna komisija.

Ehud Olmert
Ehud Olmert FOTO: Reuters

Izraelska posebna preiskovalna komisija je danes predstavila poročilo o napakah izraelske vojske v lanski ofenzivi proti skrajnemu libanonskemu gibanju Hezbolah, v katerem izraelskega premiera Ehuda Olmerta obtožuje "hudih neuspehov" pri ravnanjih, povezanih z omenjeno ofenzivo.

Poročilo komisije pravi, da je Olmert deloval prenagljeno, ko je državo 12. julija lani popeljal v vojno brez podrobnega načrta. Poročilo pa navaja tudi "pomanjkanje preudarnosti, odgovornosti in previdnosti". Olmert je po prejemu kopije poročila danes dejal, da bodo napake popravljene. "Vaše podatke bomo vsekakor pregledali. Poskrbeli bomo tudi, da se napake, ki ste jih odkrili, ne bodo več ponovile,“ je povedal Olmert.

V enomesečni izraelski ofenzivi proti Hezbolahu je bilo lansko poletje na libanonski strani ubitih več kot 1200 ljudi, na izraelski pa okoli 160 vojakov in civilistov. Izrael je ofenzivo sprožil 12. julija lani po zajetju dveh izraelskih vojakov s strani Hezbolaha. Usoda obeh moških je sicer še vedno uganka.

Poleg Olmerta poročilo za neuspeh izraelske vojske v vojni proti Hezbolahu krivi tudi obrambnega ministra Amirja Pereca in nekdanjega načelnika generalštaba izraelske vojske Dana Haluca. "Odgovornost leži pri premieru, obrambnemu ministru in načelniku generalštaba," je ob predstavitvi dejal upokojeni sodnik Eliahu Vinograd, ki je vodil komisijo. Narejene so bil "hude napake", je še dodal.

Komisija v poročilu izraelskemu vodstvu očita, da niso postavili "jasnih ciljev", primerno razmislili o "drugih možnostih" in pripravili natančnega načrta operacije. Olmert, Perec in Haluc so "vstopili v vojno, ne da bi mislili na to, kako bodo iz nje izstopili," je na novinarski konferenci v Jeruzalemu še dejal Vinograd.

Olmert "je sprejel odločitve brez ustreznega posvetovanja z drugimi, zlasti izven izraelske vojske, čeprav nima izkušenj v zunanjepolitičnih in vojaških zadevah", Perec pa "ni uspešno opravil svoje funkcije", piše v poročilu. Haluc, ki je sicer najvišji izraelski predstavnik, ki je odstopil zaradi libanonske vojne (to je storil januarja), pa "ni bil pripravljen na primer zajetja, kljub ponavljajočim se svarilom", še ugotavlja poročilo.

Izraelska opozicija je medtem Olmerta danes že pozvala k odstopu. Neimenovani tiskovni predstavnik opozicijskega voditelja Benjamina Netanjahuja je dejal, da nič ne more zakriti neuspeha Olmerta in njegove vlade. Od predsednika vlade pričakujejo, da "bo prevzel odgovornost in odstopil".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

someone-out-there
01. 05. 2007 12.38
Iz izkušenj lahko povem, da je bila ta vojna z izraelske strani totaln dizaster. Fantje to šli v Libanon na fronto v supergah, da ne govorim o pomanjkljivi prvi pomoči, ki je velikokrat ni bilo, itd. Tale Olmert ima krvave roke, Peretz in Halutz pa tudi. Sramota za Izrael, sramota za svet. Zbit Libanon, žrtve na obeh straneh. Kako bodo pa to sedaj oprali ali opravičili? Kdo bo plačal Libanonu in ljudem? Kdo bo povrnil razbite družine? Žalostno.