Tujina

Brez milosti nad civiliste

Bagdad, 21. 08. 2006 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sadam Husein in ostali obtoženi se pred sodiščem niso hoteli izreči ne za krive, ne za nedolžne.

Tožilstvo bo poskušalo dokazati, da je Husein z dajanjem ukaza za operacijo Anfal kriv za genocid
Tožilstvo bo poskušalo dokazati, da je Husein z dajanjem ukaza za operacijo Anfal kriv za genocid FOTO: Reuters


Na sodišču v Bagdadu, kjer je potekalo drugo sojenje strmoglavljenemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu, se on in njegovih šest soobtoženih ni hotelo izreči ne za krive, ne za nedolžne. Predsednik visokega iraškega kazenskega sodišča, šiitski sodnik Abdalah al Ameri, je njihovo odločitev sprejel kot izrek nedolžnosti.

Sadamu in šestim soobtožencem tokrat sodijo zaradi genocida in vojnih zločinov med tako imenovano operacijo Anfal, v okviru katere je v letih 1987 in 1988 potekalo množično prisilno preseljevanje Kurdov na severu Iraka. Pri tem je bilo opustošenih okoli 3000 vasi in ubitih najmanj 10.000 Kurdov.

Tožilstvo bo poskušalo dokazati, da je nekdanji iraški predsednik z dajanjem ukaza za operacijo Anfal kriv za genocid. Tako naj bi predložilo dokaze, da so iraške varnostne sile v skladu s Sadamovim ukazom poskušale zadušiti separatistične težnje kurdskega prebivalstva v goratem severnem predelu Iraka s tem, da so sistematično pobijale civiliste, med drugim tudi s kemičnim orožjem. Število smrtnih žrtev se ocenjuje na med 100.000 in 180.000.

Čas je za resnico

Sojenje je izrednega pomena za prihodnji položaj iraških Kurdov
Sojenje je izrednega pomena za prihodnji položaj iraških Kurdov FOTO: Reuters


Čas je, da človeštvo spozna težo in obseg zločinov, storjenih proti ljudstvu Kurdistana, je v svojem uvodnem nagovoru dejal glavni tožilec Munkit al Farun, ki je poudaril, da Sadamova vojska med operacijo ni izbirala sredstev ter da je uporabljala prepovedana kemična sredstva, pobijala otroke in sistematično posiljevala ženske in dekleta. V kurdskem mestu Sulajmanija pa je medtem demonstriralo več kot 1.000 preživelih in sorodnikov žrtev iz operacije Anfal, ki so zahtevali Sadamovo smrt.

Obramba je medtem izpodbijala pristojnost sodišča za sojenje Sadamu. Huseinov odvetnik Halil al Dulajmi je tako v svojem uvodnem nagovoru dejal, da "okupacijske oblasti nimajo pristojnosti za ustanavljanje sodišč".

Poleg 69-letnega strmoglavljenega predsednika se v tem primeru zagovarja še šest drugih predstavnikov nekdanjega iraškega režima. Med njimi je najbolj znan Sadamov bratranec Ali Hasan al Madžid z vzdevkom Kemični Ali, ki naj bi večkrat ukazal uporabo živčnega bojnega plina in ki je tako kot Sadam Husein obtožen genocida. Ostali so obtoženi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti - nekdanji vodja iraških vojaških obveščevalnih služb Sabir al Duri, guverner severnoiraškega mesta Mosul Taher al Ani, poveljnik operacije Anfal Sultan Hašim al Taj in njegov namestnik Husein Rašid al Tikriti ter regionalni vodja obveščevalcev Farhan al Džuburi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malipandit@email.si
21. 08. 2006 07.45
Skoda samo da niso najprej sodili americanom za prisilno preseljevanje crncev iz afrike v ameriko, in poboje na sto tisoce ce ne kar milijone indijancev, in vseh ostalih nedolznih zrtev v njihovim skrajni vojni proti terorizmu.