Tujina

Brez Bayroujeve podpore

Pariz, 25. 04. 2007 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Francois Bayrou, predsedniški kandidat desnosredinske Zveze, ne bo podprl niti Nicolasa Sarkozyja niti Segolene Royal.

Francois Bayrou ne bo podprl ne Sarkozyja ne Royalovo
Francois Bayrou ne bo podprl ne Sarkozyja ne Royalovo FOTO: Reuters

Predsedniški kandidat desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF) Francois Bayrou, ki se na nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev ni uspel uvrstiti v drugi krog volitev 6. maja, je napovedal, da ne bo podprl niti kandidata francoske desnice Nicolasa Sarkozyja niti socialistke Segolene Royal. "Ne bom dajal nobenih navodil za volitve. Mislim, da so moji volivci državljani, ki se lahko svobodno odločajo," je poudaril Bayrou.

Bayrou, za katerega je v nedeljo glasovalo 6,8 milijona volivcev, je poudaril, da svojim volivcem ne bo dajal navodil glede glasovanja 6. maja. Ob tem je poudaril, da bo po njegovem mnenju katerikoli od preostalih dveh kandidatov, ki sta se že spustila v boj za Bayroujeve volivce, še poglobil francoske gospodarske, politične in socialne probleme.

Bayrou, za katerega je glasovalo 18,57 odstotka francoskih volivcev, je sicer napovedal, da bo oblikoval novo demokratsko stranko, ki naj bi se udeležila parlamentarnih volitev v juniju. Sedanja Bayroujeva stranka UDF sicer velja za zaveznico Sarkozyjve vladajoče stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP), iz katere medtem že zagrozili, da ne bodo podprli kandidatov UDF na prihajajočih junijskih parlamentarnih volitvah.

Royalova je medtem že večkrat poudarila, da je njen gospodarski in socialni program v veliki meri podoben Bayroujevemu in dodala, da bi mu v zameno za podporo na volitvah pripadlo ministrsko mesto v vladi. Royalova je sicer sodržavljanom obljubila nov, "radodaren socialni model" in številne projekte za boj proti revščini in brezposelnosti.

Sarkozy in Royalova se bosta za predsedniški položaj spopadla v drugem krogu 6. maja. Prvi je v prvem krogu dobil 31,18 odstotka glasov, socialistka Royalova pa 25,87 odstotka glasov. Bayrouju, ki je pristal na tretjem mestu z 18,55 odstotka glasov, je sledil skrajni desničar Jean-Marie Le Pen, ki mu je uspelo zbrati 10,51 odstotka glasov.

Rezultati zadnje, danes objavljene javnomnenjske raziskave so medtem pokazali, da bi na drugem krogu predsedniških volitev slavil Sarkozy s 53,5 odstotka glasov, Royalova pa naj bi prejela 46,5 podpore francoskih volivcev. Raziskava je tudi pokazala, da bi Royalovo podprlo 39 odstotkov Bayroujevih volivcev, 35 odstotkov pa naj bi glasovalo za Sarkozyja.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
25. 04. 2007 22.25
Kak ze gre tisto!?!? ISTO SRANJE, DRUGO PAKOVANJE. Royalova naklada po svoje in isce glasove levice s tem, da trdi da ne bo pokleknila pred Bushom, a ce bi prisla v elizejsko palaco bi seveda takoj pokleknila. Eh, farsa vse skup.