Tujina

Brazilija pomaga lačnim

Brasilia, 30. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je predstavil državni program proti lakoti, ki naj bi najbolj ogroženim brazilskim družinam - teh naj bi bilo 1,5 milijona - zagotovil 14 ameriških dolarjev pomoči mesečno.

Višina pomoči na prvi pogled ne izgleda zadovoljivo, vendar pa oblasti ocenjujejo, da kar 46 milijonov Brazilcev od skupno 175 milijonov za preživetje porabi manj kot en ameriški dolar dnevno.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva
Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva FOTO: Reuters

Brazilski predsednik Lula se je že ob prevzemu položaja 1. januarja zavzel za izkoreninjenje revščine. Boj proti lakoti je bistven korak na poti k premagovanju bede, revščine, pomanjkanja možnosti in socialne neenakosti, je sporočil Lula, ki je že kot otrok prenehal obiskovati osnovno šolo, da bi lahko pomagal vzdrževati družino. Ustvarili bomo pogoje, da bo lahko vsakdo imel tri zadovoljive obroke hrane dnevno, ne da bi moral prositi za kakršnokoli pomoč, je še dodal brazilski predsednik ob koncu govora.

Brazilska vlada bo za uresničevanje programa proti lakoti letos porabila 514 milijonov ameriških dolarjev, prva izplačila pa se bodo pričela naslednji teden, ko bo 1000 družin iz zvezne države Piaui na severovzhodu Brazilije prejelo po 14 dolarjev. Vse ogrožene družine pa bodo denar iz programa proti lakoti prejele do konca leta.