Tujina

Božje sporočilo Bushu

London, 07. 10. 2005 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush naj bi izjavil, da mu je Bog ukazal, naj napade Irak in Afganistan.

Dokumentarec razkriva, da ima predsednik Bush 'prijatelje' na zelo visokih položajih
Dokumentarec razkriva, da ima predsednik Bush 'prijatelje' na zelo visokih položajih FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush naj bi izjavil, da mu je Bog ukazal, naj napade Irak in Afganistan, razkriva dokumentarec britanske televizije BBC. Bush naj bi to izjavil junija 2003 med srečanjem s takratnim palestinskim premierom Mahmudoma Abasom in zunanjim ministrom Nabilom Šatom, je slednji povedal v dokumentarcu BBC, ki ga bodo predvajali ta mesec.

Ameriški predsednik naj bi sogovornikoma tudi dejal, da mu Bog ukazal, naj ustanovi palestinsko državo. Šat, ki je zdaj minister za informiranje, je povedal, da jim je Bush rekel: "Vodi me božja misija. Bog mi je ukazal: George, pojdi in se bojuj s tistimi teroristi v Afganistanu."

"In sem šel in nato mi je Bog ukazal: George, pojdi in končaj tiranijo v Iraku. In sem šel," je Busheve besede povzel Šat. "Zdaj spet čutim, da Bog prihaja k meni: Daj Palestincem svojo državo in Izraelcem varnost in mir na Bližnjem vzhodu. In pri Bogu, to bom to naredil," je Busha še citiral Šat.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan je dokumentarec označil za "absurden.

Dokumentarec v treh delih z naslovom "Izmuzljiv mir: Izrael in Arabci" opisuje prizadevanja za dosego miru na Bližnjem vzhodu od mirovnih pogovorov pod pokroviteljstvom nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona leta 1999 do letošnjega izraelskega umika z območja Gaze.

V filmu nastopajo predsedniki, premieri, generali in ministri, ki razkrivajo, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati.