Tujina

Bove bi bil predsednik

Pariz, 02. 02. 2007 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V boj za naslednika francoskega predsednika Chiraca se bo podal tudi borec za pravice kmetov Jose Bove.

Jose Bove se je predstavil javnosti
Jose Bove se je predstavil javnosti FOTO: Reuters

V Franciji postaja predsedniška tekma vse bolj zanimiva. V boj za naslednika Jacquesa Chiraca se je odločil podati borec za pravice kmetov Jose Bove. Zagreti aktivist v boju proti globalizaciji je dejal, da si bo prizadeval pridobiti glasove vseh tistih volivcev, ki si želijo poraza desnice.

Objava kandidature kmeta z juga Francije je dvignila veliko prahu in zanimanja javnosti. Obkrožen s številnimi novinarji, je Bove pojasnil, da si kot kandidat protikapitalistične skrajne levice prizadeva postati glasnik vseh tistih, ki nimajo glasu.

Boveja, ki zaradi brkov močno spominja na francoskega stripovskega junaka Asteriksa, je javnost spoznala leta 1999, ko je prvič prišel navzkriž z zakonom. Kot goreči aktivist proti hitri prehrani se je odločil razdejati še neodprti McDonald's, zaradi česar si je prislužil tri tedne zapora. A ga to ni ustavilo. Leta 2001 in 2003 je uničil polja z gensko spremenjenimi poljščinami in še dvakrat pristal za rešetkami.

Kot ikona upora proti ekonomskemu liberalizmu prav tako ni naklonjen Svetovni trgovinski organizaciji, nasprotuje tudi evropskemu združevanju. Svoj glas je povzdignil leta 2005 na referendumu in pozival volivce, naj ne sprejmejo evropske ustave.

Po mnenju analitikov "drugi Asteriks" v Franciji sicer nima realnih možnosti, da bi prevzel krmilo v državi. Javno mnenje je še vedno najbolj naklonjeno socialistki Segolene Royal in notranjemu ministru, desničarju Nicolasu Sarkozyju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.