Tujina

Bosni oprema za prisluškovanje

Sarajevo, 11. 03. 2006 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

BiH je dobila opremo za nadzor telefonskih pogovorov, ki bo policiji omogočila uspešnejši boj proti kriminalu.

Novi projekt je vreden več kot milijon evrov
Novi projekt je vreden več kot milijon evrov FOTO: POP TV

Evropska komisija je Bosni in Hercegovini podarila moderno opremo za nadzor telefonskih pogovorov in vseh oblik elektronske komunikacije, ki bo lokalni policiji omogočila boljše pogoje za boj proti kriminalu, je izjavil vodja policijske misije EU v BiH Vincenzo Coppola.

V izjavi, ki jo je sredi tedna povzel sarajevski časnik Oslobodženje, je italijanski general Coppola pojasnil, da gre za opremo, ki bo omogočila prestrezanje komunikacij na celotnem območju BiH, ko bo to želela policija. "Še vedno delamo na nekaterih tehničnih vidikih tega projekta, ki naj bi omogočil prestrezati tako telefonske pogovore kot tudi internetne povezave," je dejal.

Namestitev te opreme je bila nujna, saj policija v BiH slabo uporablja tehnološke dosežke, ki so že zdavnaj dostopni v sodobnem svetu. "Tipičen primer so računalniki. Policijska banka podatkov ne deluje, ker ljudje nimajo navade, da bi bili prek računalnikov v stiku z različnimi službami in izmenjevali informacije," je dejal Coppola. Obenem je spomnil, da je bilo doslej veliko sredstev vloženih v tehnično opremo policije v BiH; le malo teh sredstev pa je bilo racionalno izkoriščenih.

Novi projekt je vreden več kot milijon evrov, predstavništvo Evropske komisije v Sarajevu pa te informacije ni želelo niti potrditi niti zanikati, poudarilo pa je, da gre za strogo zaupen projekt.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.