Tujina

Bono: Afrika bo pomagala Evropi

Bruselj, 09. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rockovski zvezdnik Bono je voditelje EU pozval, naj okrepijo pomoč najrevnejšim in najmanj razvitim državam sveta.

Pevec Bono in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso (Foto: Reuters)
Pevec Bono in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Rockovski zvezdnik Bono, pevec svetovno znane skupine U2, je v Bruslju voditelje Evropske unije pozval, naj okrepijo pomoč najrevnejšim in najmanj razvitim državam sveta, še posebej afriškim, ter resnično zagotovijo, da doseže tiste, ki jim je namenjena. "Moje sporočilo voditeljem je: Ne 'zapravite' priložnosti! Ne zgodi se kar vsako leto," je dejal Bono.

Vizija glede Afrike bi po njegovem prepričanju EU celo pomagala pri reševanju trenutne politične krize, v katero jo je pahnil dvojni referendumski "ne" ustavi v Franciji in na Nizozemskem. "Eden od razlogov, da ustava ni dobila podpore, je, da ljudje ne čutijo Evrope, ne sanjajo o njej. Vizije Evrope ne vidijo, ker menijo, da Evropa nima vizije, s katero se lahko poistovetijo. Afrika in njeni problemi EU ponujajo priložnost. Pomoč ne koristi le njim, ampak na nek način tudi nam, saj gre za prepričanje v Evropo," verjame pevec.

"Moje sporočilo voditeljem je: Ne 'zapravite' priložnosti! Ne zgodi se kar vsako leto," je dejal Bono
"Moje sporočilo voditeljem je: Ne 'zapravite' priložnosti! Ne zgodi se kar vsako leto," je dejal Bono FOTO: Reuters

"Dejstvo, da ima Evropa nekaj težav, ni razlog, da Afrika izgine iz naših političnih zemljevidov," se je strinjal tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Zato mora vrh EU prihodnji teden potrditi zaveze za okrepitev razvojne pomoči, je bil jasen predsednik, ki je na tiskovni konferenci z Bonom pokazal tudi dobro poznavanje besedil pesmi irske rock skupine.

Nasploh je bil Bonov obisk deležen pozornosti, kot si jo drugi obiski v Bruslju le redko prislužijo. Skupina U2 bo v belgijski prestolnici sicer v petek imela koncert, za katerega je bilo 60 tisoč kart prodanih v borni poldrugi uri.

SORODNI ČLANKI