Tujina

Raziskovanje vesolja: 'Imamo zgodovinsko odkritje!'

Cern, 04. 07. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./N.D./B.G./STA/Reuters
Komentarji
698

Znanstveniki v Cernu so dejali, da so našli dokaze o obstoju "nekega zelo posebnega delca". Odkrili so namreč delec, ki bi lahko bil Higgsov bozon. Pravijo, da je to zgodovinska prelomnica, a jih čaka še veliko dela.

V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) so predstavili najnovejše rezultate raziskav o enem od najbolj iskanih delcev v fiziki, tako imenovanem Higgsovem bozonu. Strokovni seminar v Cernu se je začel z besedami: "Danes je poseben dan!" Povedali so, da so našli dokaze o obstoju "nekega zelo posebnega delca". Odkrili so namreč nov subatomski delec, ki bi lahko bil Higgsov bozon.

Joe Incandela, predstavnik raziskovalne skupine CMS, je občinstvu na seminarju v Cernu dejal: "To so še preliminarni rezultati, a menimo, da so zelo močni in trdni." Gotovost njihovih ugotovitev je tako trdna, da po njegovih besedah lahko govorimo o odkritju. Incandela s svojo ekipo 2100 znanstvenikov je sicer prepričan, da so odkrili nov bozon – torej delec iste vrste, kot je dolgo iskani Higgsov bozon. Tudi podatki, ki so jih do zdaj zbrali o opazovanem delcu, se ujemajo z opisom "božjega delca".

"Med raziskavo smo odkrili jasne znake novega delca," pa je dejala predstavnica druge raziskovalne skupine ATLAS Fabiola Gianott. Je pa ob tem poudarila, da potrebujejo še nekaj časa, da bi lahko rekli, da so njihovi rezultati tako trdni, da bi jih javnosti lahko predstavili kot dokaz. A tudi ta skupina 3000 znanstvenikov je dejala, da odkritje novega delca ustreza opisu  teorije Higgsovega bozona. Masa novega delca je okoli 125–126 gigaelektronvoltov (GeV), so sporočili iz Cerna.

Seminar v Cernu
Seminar v Cernu FOTO: Reuters

Po skoraj dveurnem predavanju predstavnikov obeh raziskovalnih skupin so v Cernu sklenili, da imajo zgodovinsko odkritje, a da so še na začetku. Znanstvenike so udeleženci seminarja nagradili z bučnim aplavzom.

Znanstveniki v Cernu so torej zadovoljni s svojim delom, a jasno je, da bodo morali narediti še vrsto raziskav, da bodo ugotovili, ali je ta posebni delec, o katerem so govorili danes, tudi v resnici Higgsov bozon. So pa ugotovitve, ki so jih v Cernu predstavili danes, pomembne, saj kažejo, da so znanstveniki pri raziskovanju na pravi poti.

"Težko je biti ravnodušen glede teh rezultatov," je dejal Cernov znanstveni direktor Sergio Bertolucci. Dodal je, da so glede ugotovitev še previdni, a po njegovem mnenju je jasno, da so prišli do pomembne točke. Rezultati, ki so jih predstavili danes v Cernu, so označeni kot preliminarni. Temeljijo na podatkih, ki so jih zbrali v letih 2011 in 2012, a podatke iz leta 2012 še vedno analizirajo.

"Pri našem razumevanju narave smo prišli do prelomne točke," pa je dejal Cernov generalni direktor Rolf Heuer. "Odkritje tega delca, ki se ujema s Higgsovim bozonom, odpira pot za podrobnejše študije. Te potrebujejo dodatno statistiko, s katero bomo podrobno določili lastnosti novega delca. Verjetno je, da bo to osvetlilo nekaj skrivnosti našega vesolja," je še dejal.

Zadnje rezultate lova na Higgsov bozon so spremljali tudi na Institutu Jožef Stefan.
Zadnje rezultate lova na Higgsov bozon so spremljali tudi na Institutu Jožef Stefan. FOTO: Blaž Garbajs

Rezultate spremljali tudi na ljubljanskem Institutu Jožef Stefan

V raziskovalni skupini ATLAS sodeluje tudi 10 slovenskih znanstvenikov iz Instituta Jožef Stefan in Univerze v Ljubljani.

Na Institutu Jožef Stefan pravijo, da bo pozitivna identifikacija lastnosti na novo odkritega delca potrebovala veliko časa in podatkov. "Kakršno koli obliko bo odkriti Higgsov bozon imel, pa je naše razumevanje temeljnih lastnosti snovi naredilo velik korak naprej," pravijo na institutu.

Vodja raziskovalne skupine Atlas na Institutu Jožefa Stefana Marko Mikuž je povedal, da sta obe skupini videli nekaj, česar ob odsotnosti Higgsovega bozona ne bi smeli videti. Pojasnil je, da so to takšni rezultati, kot bi pri metu kocke zadeli osem zaporednih šestic. "Zdaj greste lahko domov vadit in poskušate, kolikokrat se vam bo to zgodilo. Zagotavljam vam, da nikoli, razen če imate kocko obteženo na šestici. Ta obtežitev je bila v našem primeru Higgsov bozon," je dejal.

Mikuž pravi, da smo videli, da približno ustreza temu, kar je teorija napovedala. Higgs namreč daje delcem maso, zato se sklaplja na vsako maso, tudi na velike mase, ki jih pričakujemo v tistih 96 odstotkih narave oziroma temne snovi, kamor človeško oko nima neposrednega dostopa. Podrobne lastnosti Higgsa nam tako lahko veliko povedo o tem temnem sektorju. "Ta Higgsov delec, ki smo ga danes spoznali, bo treba proučiti in ravno v tem energijskem območju je največ možnosti za preučevanje," je pojasnil Mikuž.

Slovenci sicer pri raziskovalni skupini ATLAS sodelujejo že od leta 1996. Kot je povedal Mikuž, so pomagali zgraditi ustrezen del sledilnega sistema, od koder prihaja 50 samorazločenih interakcij – šop sledi, ki vodi k skupnim izhodiščem oziroma trkom. "Potem smo postavili sistem za detekcijo anomalij v trkalniku, sodelovali pri analizah, pomemben del igramo pri računalništvu," je dodal.

Tudi Borut Kerševan z Instituta Jožef Štefan je na tiskovni konferenci v Ljubljani poudaril, da gre za najpomembnejše odkritje v zadnjih dveh desetletjih. "Ko smo odkrili elektron pred več kot sto leti, smo izvedeli, kakšna je sestava atomov, kako delujejo elektromagnetne sile, danes pa, ko smo odkrili nekaj, kar je zelo podobno Higgsovemu bozonu. Vemo, od kod prihaja masa, in razumemo precej več o našem vesolju," je dejal.

Američani o obstoju Higgsovega bozona poročali v ponedeljek

Ameriški znanstveniki so do teh ugotovitev prišli na podlagi desetletnih preizkusov v trkalniku Tevatron, ki je začel delovati leta 1985, lani pa so ga zaprli.

V ponedeljek so sicer že ameriški fiziki sporočili, da so našli močne znake o obstoju Higgsovega bozona oziroma t. i. božjega delca, ki bi pomagal razjasniti temeljne zakone vesolja, vendar pa so dejali, da bodo počakali še na podatke iz Evrope, ki bi potrdili morebitno odkritje. "Naši podatki močno kažejo na obstoj Higgsovega bozona, vendar bodo odkritje potrdili rezultati poskusov v velikem hadronskem trkalniku v Evropi," je povedal tiskovni predstavnik pospeševalnika delcev Fermilab v ameriški zvezni državi Illinois.

Britanski znanstvenik Peter Higgs, ki je leta 1960 odkril Higgsovo polje. Po seminarju v Cernu je Higgs dejal: "Zame je zelo pomembno, da se je to zgodilo v času mojega življenja."
Britanski znanstvenik Peter Higgs, ki je leta 1960 odkril Higgsovo polje. Po seminarju v Cernu je Higgs dejal: "Zame je zelo pomembno, da se je to zgodilo v času mojega življenja." FOTO: Reuters

Dolgoletni lov na Higgsov bozon

Teorija o obstoju Higgsovega bozona se je prvič pojavila v 60. letih prejšnjega stoletja, pomembna pa je za standardni teoretični model, ki pomaga razumeti šest delcev, ki sestavljajo vesolje.

Lov na Higgsov bozon je pomemben tudi zato, ker bi lahko dobili vpogled v nevidni svet rojstva celotnega vesolja. Higgsovo polje je bilo ugotovljeno leta 1960, odkril pa ga je britanski znanstvenik Peter Higgs, z njim pa se pojasnjuje, kako je snov ohranila in pridobila maso v trenutkih po velikem poku. Po tej teoriji je bozon "krivec“ za nastanek zvezd, planetov in življenja, saj daje maso večini elementarnih delcev. Od tod je dobil tudi ime "božji delec“.

Higgsovi delci po trditvah znanstvenikov obstajajo blizu meje 125 gigaelektronvoltov (GeV), kar je po teži primerljivo 120- ali 140-kratniku teže protonov. Nabiti delci se v električnem polju pospešeno gibljejo, kar znanost imenuje električni potencial ali voltaža. En elektronvolt (eV) je energija, ki jo med pospeševanjem skozi potencial enega volta proizvede en elektron. Zaradi ekvivalence mase in energije (kot jo označuje enačba E = mc2) govorijo fiziki tudi o masi delcev v elektronvolu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (698)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastablasta
06. 07. 2012 10.45
Od tod je dobil tudi ime \"božji delec“. ne ime \"božji delec\" je dobil ker ga niso mogli dokazati in je znanstvenik želel zapisati \"that goddamn particle\" pa mu niso pustili cenzorji. pa je rekel no potem pa naj bo \"god particle\" (božji delec). ne kvasite neumnosti.
krtaca15
06. 07. 2012 10.40
+0
Ha ha ha, a še kar enga bozota iščejo pod mikroskopom?
gulmor
06. 07. 2012 07.15
+1
Hm, vedno sem mislil, da je proces tisti, ki spremeni energijo v materijo. Tile čudaki pa trdijo, da higgsov delec podeli maso drugim delcem. Seveda jim podeli, če je že sam materija (delec), ki razpade na manjšo materijo. Zato jemljem tale, takozvani uspeh, z veliko rezerve.
Elias47
09. 07. 2012 07.32
-3
Amen; to je to!!! Prodajajo nam pravljice za lahkonoč...
Shisui
14. 07. 2012 12.14
Nihce na tem planetu ne ve tocno, s kaksnim "procesom" nastaja materija.
F12
06. 07. 2012 06.30
+5
Edino moje veliko obžalovanje v mojem življenju je to, da ne spadam med te glavce v CRRN-u. Kapo dol pubecom. Mi se zdaj tu delamo pametne, mislimo, da obvladamo fiziko, ker znamo en klanec računat. Ja no, jaz pa sem fouš vsem tem inženirjem, ki delajo na takih inštitutih. Končno je 1x znanje prva novica, ne pa nage j oške ene glupe bjonde.
DrBmN
06. 07. 2012 00.02
-6
"Težko je biti ravnodušen glede teh rezultatov," je dejal Cernov znanstveni direktor Sergio Bertolucci. Težko je nam ostat ravnodušni, ko nimamo za položnice in ko nam država propada. Neki Hubblov balon je zadnja stvari ki bi trenutno zanimala navadnega državljana. Rajši povejte ljudem kaj na v usta dajo, sebi in svojim družinam !?
F12
06. 07. 2012 06.32
+2
Ja no, so tut glavce, ki so odkrile, kako čimveč malo pokvarljive hrane. Ampak je to genski inženiring, to pa nam spet gre v nos. Drugače pa če bi slovenske družine raje obdelale kak vrt ali njivo, namesto, da izsiljujejo z gradbenimi parcelami za prodajo, bi tut meli kaj za v usta dat. samo pol je treba delat, ne pa na riti cele dneve sedet.
elloco
05. 07. 2012 22.56
+3
heh, pridni....razumeli bojo kako je nastalo vesolje; ampak še kr ne vejo al je bila prej kokoš al jajce :/
Tone 12345
05. 07. 2012 19.20
-1
Ne ne ljudje!Če bi bil človek kdaj na luni bi moral sedajšni svet izgledat mnogo drugače!!A si laična javnost predstavljate!Človek na luni se vozi z džipom leta 1975!!!!Pa od takrat nobene zahodne reklame o tem dosežku!!nikoli nobenega govora o tem!!Pa človek bi zdaj reklamiral pristanek na luni vsak dan za dobiček tako pa nič!!Da vtem času po 40 letih nimajo skoraj rakete za orbito!!Pa vsak človek ki se vsaj malo na tehniko razume mora verjet da so bili vsi ti APOLO poleti na luno izmišljotina sicer ne vem v kakšne namene in zakaj!!
lolipoly
05. 07. 2012 19.37
+1
Ce tebe , nihce ne obvesca o dogotkih na luni, ne pomeni da se nic ne dogaja....
ja_to_sem_js
05. 07. 2012 21.06
+3
Kripel...kdo pa je gor postavil špegu s katerim si pomagamo meriti oddaljenost Lune od Zemlje? Sam že ni prišel :)
DrBmN
05. 07. 2012 23.57
-4
to se ve, da je ameriški pristanek na luni bil studijska produkcija (zelo slaba).
ja_to_sem_js
06. 07. 2012 09.06
+1
concord
05. 07. 2012 16.52
+4
Kje pa se da kupiti te bozone? Pa ni nujno da so original Higgsovi, lahko so kakšni drugi ... generični. Kakšnih 500 gramov bi bilo fajn imet doma za vsak slučaj...
eiffel
05. 07. 2012 22.27
+3
Saj jih imaš, vzemi 500 g pariške salame - evo, v njej so bozoni.
Martin Mirt 1
06. 07. 2012 01.02
+1
Za 500 gramov jih dobiš za tri vesolja! Dobra vaga v nebesa pomaga, slaba pa v pekel!
WikiX
05. 07. 2012 16.04
+1
Edina nelogična je zavest, zakaj bi energija razmišljala? Zakoni narave so jasni in simetrični, kaj je čim prej in kaj se najbolj splača, življenje pa venomer nekaj cinca, motovili in se odloča... Ne rabi vesolje nekaj tako neučinkovitega in zmedenega, zakaj bi sploh prišlo do kakšnega naključja? Mora obstajati nek univerzalni, holistični in vseprisotni princip, zaradi katerega je nastalo in ima smisel življenje, takšno kot je, mi smo bolj obsedeni z matematičnim redom kot narava. Pravzaprav ni čisto tako, narava je vendar najbolj natančen stroj, kar sploh lahko obstaja, vesolje je več kot ogromno, prepojeni z nepredstavljivo majhnimi delci, neskončno število atomov stvarstva, ki v si vsakem trenutku, z brezhibno natančnostjo izmenjujejo energijo in sicer tako, da se niti eden, niti en sam v celem univerzumu ne zanjde na napačnem mestu in ne naredi nobeno napako. Tako natančno je vesolje v svojem obstoju, absolutna, nadnaravna popolnost. Kaj potem mi tu delamo? Edino, kar v nas deluje brezhibno, so delci naših teles, brez katerih sploh ne bi kot taki obstajali, pa še to... Naša zavest je kaos, kako vidimo in skušamo kontrolirati realnost okoli sebe, je še slabše, iz nekega razloga nimamo veze s kakršnim koli redom, še naravne zakone se učimo kršiti, cela človeška ideologija je dejansko ena sama anarhija, z vsako novo znanstveno mislijo se kaos še poveča. Katastrofa brez konca, človeška domišljija je očitno brezmejna. Nekaj je treba storiti, danes torej iščemo delec človeške zavesti, ker hočemo končno red in disciplino, ko jih najdemo, jih bomo disciplinirali, naučili se bomo z njimi manipulirati, s psihosocialnimi metodami jim bomo pomagali prilagodili se večnemu in nespremenljivemu naravnemu redu. Vsak delec zavesti posebej. V stvarstvu zevajo ogromne, globoke črne luknje, skozi katere se vleče sluzava spiralna sled zla, ki razžira popolnost univerzuma. Tu zvezda, tam galaksija, cele jate teh požrešnih srak se družijo, horde podgan, vrtajo si celo rove pod površino, skozi katere se povezujejo in tam skrivajo plen, vesolje gnije, povsod nastajajo hude okužbe teh parazitov, ki ga razkrajajo pri živem telesu ter spreminjajo njegovo meso v nerazpoznavno porozno gmoto, skozi katero se cedi gosta smrdeča brozga. Ni še vse izgubljeno. Zavest pušča za sabo sledove svetlobe, sence v njej so dokaz o njenih nezaslišanih zločinih, zlo ne more prikriti niti najmanjšega hudodelstva, saj se vse povečano projecira na ogromnem ukrivljenem platnu časa. Kmalu ne bo več prostora, kamor bi se lahko skrila, zavest ni del našega vesolja, saj obstaja le kot svetloba, v kateri se natančno iz varno shranjeno, za večno beleži njena zgodovina. Vsaka, še tako drobna in neznatna misel posebej. Zavest je pretkana, skozi vso zgodovino se hinavsko izgogiba naravnim zakonom, izkorišča benevolentno pomoč in oporo, ki so ji jo naivno nudili bozoni. To je najboljši dokaz o zaroti, ki jo je zavest gojila v sebi od samega nastanka, moramo se vrniti v čas, ko je bila še nebogljena in ubogljiva, v titem prvem grehu so zagotovo skriti tudi razlogi nesmiselnega upora. Dame in gospodje, še vedno so med nami izdajalci, ki so ji med tem dejanjem vehementno pomagali, naša prva naloga je torej, da te lažne bozone izbrskamo na dan. To ne bo lahka naloga, zažrli so se globoko v praznino, postajajo vse večje nekoristno breme družbe, ki ga je potrebno izrezati. Med njimi so tudi taki, v naši neposredni bližini, v tah trenutkih moramo biti močni, ne smemo se predati lažno ustvarjenem sočutju, saj se je treba zavedati, da za te lažne bozone ni rešitve. Vendar lahko se zanesete, da bodo naši težki bozoni postopali sočutno, za virtualne bozone bomo ustvarili poseben, prostor, popolnoma izoiliran od našega sanatiziranega okolja, v katerem bodo delovali le določeni, strokovno predvideni programi postopkov narave. V tem zdravilnem okolju bomo lahko preučevali fizikalne vzroke njihove abominantne zablode, s temi sofisticiranimi tehnologijami jih ne moremo rešiti, žal, bomo pa lahko p
WikiX
05. 07. 2012 16.11
-3
... Hvala za aplavz!... med nami,... med njimi so tudi taki, v naši neposredni bližini, v tah trenutkih moramo biti močni, ne smemo se predati lažno ustvarjenem sočutju, saj se je treba zavedati, da za te lažne bozone ni rešitve. Vendar lahko se zanesete, da bodo naši težki bozoni postopali sočutno, za virtualne bozone bomo ustvarili poseben, prostor, popolnoma izoiliran od našega sanatiziranega okolja, v katerem bodo delovali le določeni, strokovno predvideni programi postopkov narave. V tem zdravilnem okolju bomo lahko preučevali fizikalne vzroke njihove abominantne zablode, s temi sofisticiranimi tehnologijami jih ne moremo rešiti, žal, bomo pa lahko pomagali številnim družinam razseljenih bozonskih skupnosti, predvsem pa prihodnjim generacijam izbranih cernskih bozonov, da se združijo v opojno melanhonijo gravitacijske praznine, v katerih bodo kmalu ugašale še zadnje lučke pozabe. Izkoreninimo trpljenje, uničimo vse vzroke nastankov življenja, naj nam večno topi svetlobo črno sonce, na nebu pozabe!
andro2009
05. 07. 2012 16.36
+12
Saj je vse vredu kar pišeš, ampak a ne bi raje začel neke pisateljske kariere nekje drugje. Pišeš cele eseje in saj ni nič narobe, ampak naredi nek svoj blog al kaj. Da so tvoji komentarji daljši kot članki zgoraj mi je malo mimo. Strni misli ni ne filozofiraj preveč.
WikiX
05. 07. 2012 21.02
+1
andro2009, kateri del novice točno je pa tebe tako navdušil? jaz se zdaj počutim bolje, ne rabim pisati blog, čakam na nova vrhunska znanstvena odkritja, o žiivljenju, vesolju in sploh vsem, vredna milijarde evrov, dolarjev in kdo ve česa še, potem me bo mogoče spet prijelo, da bi najraje pljunil.
Elias47
09. 07. 2012 07.39
+2
Tako je; človeštvo je s svojo (duhovno) miselnostjo še v kameni dobi... Veleizdajalci pa so na oblasti, tako v državah kot tudi v cerkvah, slišijo pa na ime (cerkvena in državna) "elita" oz. "razsvetljeni", združuje pa jih članstvo v prostozidarstvu.
k_komet
05. 07. 2012 15.52
+12
Ni mi čist jasno, kaj so to takšnega odkrili (in dokazali), česar nismo slovevenci že prej? Pa nismo potrebovali za kaj takega 40 let, zadost nam je bilo 20. Ko smo z nadsvetlobno hitrostjo trkali tajkunske kreditev v NLB in KBM, ne samo da smo odkrili čisto nov pogled na finance...še več, obe banki sta v svojem trkalniku ustvarli črne luknje, v katerih je izginlo ne le prejšnje premoženje, pač pa v njem izginjajo še plače javnih uslužbencev, odškodnine izbrisanih, pokojnine, dodatki k pokojninam, socialni transferji...pa vrjetno še kaj, česar še ne povedo....:(
Tone 12345
05. 07. 2012 19.29
+2
hotchilipoper
05. 07. 2012 15.11
-4
A so tut toplo vodo odkril
Slo4theist
05. 07. 2012 15.46
+4
So in ne boš verjel v čisto vseh toplicah v sloveniji!
Mohandas
05. 07. 2012 14.51
+16
Čestitke vsem sodelujočim raziskovalcem in zahvala za vaš prispevek k razvoju človeštva.
bibi266
05. 07. 2012 10.03
-8
videl sem ta delec, ko sem zjutraj pritiskal na wc-u
PejtGaPogledatBrane
05. 07. 2012 10.19
-5
jst ga grem pa zdj pogledat...tud prtisnt.verjetno ne bo delec ampak kr orng zadeva.
Slo4theist
05. 07. 2012 13.25
+0
busta-rusta
05. 07. 2012 19.41
+3
jst jih vidim vsakič ko kihnem, za 9 miljard evrov pa lahko dokažem, da obstajajo.
Comster
05. 07. 2012 09.36
+13
Nekaj lukenj v hribih je še prostih in nekateri po komentarjih sodeč lahko grejo živeti v te jame; Peca, Predjamski grad,.... Ne pozabite vzeti saj kresilnega kamna, čeprav bi vi tudi brez tega pripomočka! Sem pa jezen na te naše svetovne znanstvenike kot so, Tesla, Edisson, Amper, Volt, Ohm, Hertz, Marie Curie, Einstein,......... Deimler, Renault, Ford,..... Tako mirno bi živeli in inskali hrano za preživetje družine! Lp
T_one
05. 07. 2012 10.17
-5
ne gre se za tiste znanstvenike, ki delajo v prid človeštva; gre se za tiste znanstvenike, ki delajo na njegovem uničenju, tiste, ki izumljajo naprave za množična uničevanja in druge naprave, ki lahko imajo katastrofalne posledice za planet in življenje na njem. Nasplošno pa bi moralo biti znano, da če se skuša doseči svetlobna hitrost v manjši oddaljenosti od neke materije kot 150 milijonov kilometrov, da se lahko temu objektu uniči linearni čas (ustvari se mu lahko časovni paradoks, ko se določena časovna linija nenehno ponavlja), ali pa ga lahko potegne v hyperprostor, ki je nestabili vmesniprostor med grobomaterijsko in finomaterijsko "dimenzijo". Ti psihopati pa ne da ne delajo te poskuse vsaj 150 milijonov kilometrov stran od našega sončnega sistema, ampak delajo te poskuse pospeševanja delcev do svetlobne hitrosti celo kar na planetu. Ko bodo nekoč pospeševali preveliko količino delcev... bo konc heca!!! Sicer pa tisto, kar si napisal zgoraj pride kmalu... ravno zaradi teh "znanstvenikov". "Največja grožnja človeštvu je inteligenca brez modrosti!!!"
indal
05. 07. 2012 12.03
+11
Pa saj je večina vsaj Tesla in Edison sta delala v prid človeštva...potem pa zblojena elita pokrade njihove patente in s tem ogroža in izkorišča rajo v zle namene!
indal
05. 07. 2012 12.05
+11
Diesel je najprej ustvaril mašino za kmete in je bila predvidena na bio gorivo...potem se je tukaj spet vmešala zblojena elita in naftni lobi in evo ti na kaj danes laufa Disel mašina...Ugasni TV in prižgi glavo!
Comster
05. 07. 2012 13.14
+15
Samo en izum v polpretekli zgodovini poglej. Laser. V dobrobit prebivalstva (cd, dvd, rezalniki kovin, merilec dolžin, prenos podatkov, avdio-video po optičnem kablu,.....), v uporabi vojske, si lahko sam zamisliš! Poglej izum vrvi. Lahko nekaj privežeš, potegneš, v uporabi reševanja, uporaba v pomorstvu, gospodistvu, si lahko čevelj zavežeš,.... lahko pa koga tudi umoriš! V pravih rokah vse dobro, v nepravih je vse nevarno! Tako je, v glavah je potrebno pospraviti.
Slo4theist
05. 07. 2012 13.26
+2
Slo4theist
05. 07. 2012 13.27
+4
In sedaj bomo za neumnost ljudi okrivili Znanstvenike ki nam olajšajo delo!
Slo4theist
05. 07. 2012 15.49
+5
Veste zakaj so kitajci pepovedal jedilni pribor, vilice, žlice, nože, in jih zamenjali za palčke?!? če ne si malo preberite, zato ker so hoeli umoriti cesarko! Od takrat naprej kitajci jedo s palčkami, čeprav so prav oni izumili jedilni pribor! Problem je v neumnosti ljudi ne inteligenci ostalih posameznikov!
Elias47
09. 07. 2012 08.00
@OneManBand ja, ampak z vrvjo ali pa jedilnim priborom ne moreš uničiti planeta ali pa vsega življenja na njem, kot to lahko z jedrsko tehnologijo, z HAARP-om, s tem pospeševalnikom atomov (in s kakšnim biološkim orožjem). Razlika je v tem, da se takšnih stvari, ki lahko povzročijo katastrofalne posledice za planet in življenje na njem, ne bi smele dovoliti "znanstvenikom", da jih razvijajo, ker izkušje so pokazale, da se potem vedno najde kakšen psihopat ali pa več, ki te stvari potem tudi uporabljajo. Te stvari pa tudi niso nujne za preživetje; če se je dalo milijone let živeti brez njih, se da še naprej. Do sedaj pa se je izkazalo, da so nas konkretno ravno te zgoraj naštete stvari, pripeljale na rob preživetja, ker se bo izkazalo za resnično predvsem še v naslednjih letih. Vaš problem pa je, ker ne vidite "The Big Picture"; zato be-bci, zombiji in čl-ovce, prosim, da mi še kar naprej lepo talajte minuse!!!! "Inteligenca brez modrosti vedno pripelje do propada človeštva!!!"
Jaka Planinc
05. 07. 2012 09.28
-1
To je za Slovenijo pomembno odkritje. Odkrili bomo Slovenci BIZONA,ali smo ga ŽE.
Slo4theist
05. 07. 2012 13.28
+0
mimic
05. 07. 2012 14.32
+6
vole že imamo v parlamentu in ni jih malo
T_one
05. 07. 2012 08.17
-6
Čisto preusmerjanje pozornosti.... mislijo, da je to to... pa še niso čisto sigurni.... so pa xx% da je to to.... če sem kdaj videl preusmerjanje pozornosti, potem je tole to. Mislijo, da držijo boga za jajce... nazadnje pa bodo ugotovili, da imajo roko v kahli. Verjetno skušajo tudi najti opravičilo, da po nepotrebnem trošijo milijarde in ogrožajo varnost planeta s tistim kurčevim brezkoristnim podzemnim pospeševalnikom, sedaj pa prihajajo s tem "odkritjem" nekega kao "božjega delca" na dan....lepo vas prosim... Končna teorija: "What d'fak do they know....!!!" Ko bodo pa ti frankelštajni s tem pospeševalnikom ustvarili časovni paradoks celega sončenga sistema sistema, ali pa ga celega potegnili v hyperprostor, bodo pa to necenzurirani znanstveni frankelštajni glupo gledali iz svojih cot.
jcl2010
05. 07. 2012 08.50
+19
..zgleda ,da nimajo poplne ekipe in manjkaš samo še ti ,da jim objasniš za kaj se gre...
T_one
05. 07. 2012 10.18
-15
nism dost skorumpiran in dovolj pokvarjen, da b'me spustl v svojo združbo...
Slo4theist
05. 07. 2012 13.28
+5
Comster
05. 07. 2012 13.38
-4
Oprosti T_one, ampak to kar si zapisal ob 10:18 je pa za vpis med SdS. Pa oprosti mi še enkrat.
Elias47
06. 07. 2012 08.28
@T_one Se popolnoma strinjam s tabo!! Res je čudno, da so ravno sedaj, ko je najhujša kriza, prišli (prekmalu) ven s tem \"odkritjem\", za katerega pa še niso čisto prepričani kaj sploh imajo.... vedo, pa v istem glasu potem govorijo, da še niso prepričani... To res izgleda, kot da se gre za preusmerjanje pozornosti oz. kupovanje časa. Mnogo ljudi je v zelo hudi godlji, s takimi novicami o \"odkritju\" \"božjih delcev\" pa jih \"elita\" lahko vsaj nekoliko potolaži, da je rešitev na obzorju, da bi ljudje še malo potrpeli v svoji stiski.. dokler \"elita\" do konca ne zategne zanko okoli njihovega vratu. Mnogo ljudi je v takšni stiski, da bi raje videli, da bi namesto bozona, ti \"znanstveniki\" odkrivali bizone... bi bilo vsaj nekaj konkretnega dati za na mizo..... Tako pa se gre za prodajanje praznega upanja. Vse tele novice o nekem \"odkritju\" \"čudežnega božjega delca\", iz česar ni čisto nobene koristi, je zelo, zelo čudno.... Tudi če bi odkrili bozon; pa kaj; obstajal je že prej, sedaj pa, četudi so ga končno odkrili, ne bo to prineslo nobenih koristnih sprememb, vsaj še stoletja ne; kriza pa je sedaj. Če bi vsak, ki kvazi-\"odkrije\" kaj podobnega, kot tile \"znanstveniki\" zgoraj, delal takšno brezvezno senzacijo iz tega, bi lahko mediji pisali o vsaj desetih takšnih \"senzacijah\" na dan. Kr neki brezveze.... Iz preteklih izkušenj pa sem se lahko naučil, da vedno, ko mediji tako intenzivno poročajo o takšnih in drugačnih \"senzacijah\", da se gre samo za preusmerjanje pozornosti, ker \"elita\" pripravlja NEKAJ VELIKEGA. V kratkem lahko pričakujemo en VELIK DOGODEK...
Geronemo
05. 07. 2012 08.11
+5
Kaj zdaj, boson je ali ni??? hehehehehe
OPOI
05. 07. 2012 02.00
+10
Božji delec ja, tukaj bog nima nič zraven.
BattleBeast
05. 07. 2012 16.49
-4
crisisActors
05. 07. 2012 01.54
+5
Jaz imam Higgsov boson pa jim ga ne dam, nikomur.
PejtGaPogledatBrane
05. 07. 2012 01.30
-8
ZAPRITE CERN IN NAHRANITE LAČNE!!!
crisisActors
05. 07. 2012 01.56
-8
IsThisME
05. 07. 2012 06.24
+16
Dobro, da niso tako razmišljali tvoji starši in starši tvojih staršev. Če bi, ti svojih misli ne bi mogel deliti preko interneta, da o bolj pomembnih stvareh sploh ne govorimo.
hansola
05. 07. 2012 12.58
+4
No ja, le naj zaprejo CERN ja... da bomo še naslednjih 100 let na isti stopnji kot sedaj. Pa vojsko tudi zapret, saj niso koristni, kdo le rabi internet, GPS, vremenske in ostale satelite.
PejtGaPogledatBrane
05. 07. 2012 13.02
+0