Tujina

FOTO: Obsedno stanje v Indiji

Mumbaj, 27. 11. 2008 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
110

"Slovenija najostreje obsoja terorizem, za katerega ni in ne more biti opravičila," so sporočili z MZZ, kjer so zaradi morebitnih slovenskih žrtev v stalnem stiku z veleposlaništvom v New Delhiju.

Indijski premier je prepričan, da za napadi stojijo tujci.
Indijski premier je prepričan, da za napadi stojijo tujci. FOTO: Reuters

Indijski premier Manmohan Singh meni, da za sredinimi terorističnimi napadi v Mumbaju, v katerih je umrlo najmanj 125 ljudi, 327 pa je ranjenih, stojijo tujci. Po njegovih besedah naj bi imela skupina, ki je napade izvedla, sedež izven Indije in ima 'zunanje povezave'. Po poročanju tiskovne agencije Reuters indijska vlada pogosto obtožuje sosednja Pakistan in Bangladeš, da nudita zavetje skrajnim skupinam, ki izvajajo napade na njihovem ozemlju.

Da za napadi stojijo napadalci, ki so povezani z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, pa meni neimenovani vidni predstavnik ene od ruskih obveščevalnih služb.
"Ruske obveščevalne službe imajo informacije, da so skupine, ki so izvedle napade v Mumbaju, povezane z Al Kaido," je povedal njihov predstavnik in dodal, da naj bi bila v napade vpletena tudi teroristična skupina Lashkar-i-Tayyiba, katere člani naj bi se urili na posebnih vadiščih Al Kaide na obmejnem območju med Pakistanom in Indijo.

Indijski parlament je leta 1997 spremenil ime Bombay (Bombaj) v Mumbai (Mumbaj).

Odgovornost za napade je sicer prevzela doslej neznana teroristična skupina Dekanski mudžahidi. Eden od napadalcev je poklical na indijsko televizijo in dejal, da indijska vojska pobija muslimane v pokrajini Kašmir, na meji s Pakistanom, zato gre tokrat za maščevanje.

Do napadov je včeraj prišlo na okoli 10 različnih lokacijah v indijskem finančnem središču. Manjše število teroristov naj bi do hotelov Taj Mahal in Trident Oberoi, kjer so izvedli prve napade, prišlo z gumijastimi čolni. Po izkrcanju so začeli krvavi pohod – napadli so več luksuznih hotelov, bolnišnico, restavracijo, tudi glavno železniško postajo. V hotelu Trident Oberoi, kjer je še vedno zajetih od 20 do 30 talcev, potekajo srditi boji med indijskimi posebnimi enotami in napadalci. Tamkajšnji mediji poročajo o plamenih, ki se dvigajo iz najvišjega nadstropja hotela. Zaradi strahu pred novimi napadi pa so oblasti evakuirale še en luksuzni hotel s sedmimi zvezdicami.

Indijske oblasti so sicer danes prebivalce Mumbaja pozvale, naj ostanejo doma. Tako so zaprte šole, uradi ne delajo, ulice, sicer izjemno prometnega mesta, pa so prazne. Nihče namreč ne ve, ali je vsega že konec ali se morda lahko pripeti še kaj.

Med žrtvami po prvih podatkih ni slovenskih državljanov.
Med žrtvami po prvih podatkih ni slovenskih državljanov. FOTO: Reuters

Tarče napadov turisti, Slovencev ni med njimi

Kot kažejo prvi podatki, so bili tarča napadov turisti, saj so teroristi napadli tudi najslavnejšo restavracijo v mestu Cafe Leopold, v kateri se najpogosteje zadržujejo turisti. Kot je za Radio Krka povedal Miklavž Borštnik, začasni odpravnik poslov na slovenskem veleposlaništvu v Indiji, med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Manoj Krišnadas, urednik časopisa The New Indian Express, je za 24ur.com opisal trenutno stanje v Mumbaju: "Gre za žalosten dogodek. Odgovorna je neka nova organizacija, ali pa – kot so prepričani mnogi – le stara z novim imenom. Najnovejši podatki kažejo, da gre najverjetneje za skupino Dekanski mudžahidi, ki je pod okriljem najbolj okrutne skupine Lashkar-i-Tayyiba. Vse kaže, da za napad ni bilo nobenega motiva, razen šokirati Indijo, saj nihče ni zahteval nobene odkupnine za talce. Teroristi naj bi vstopili v hotele in želeli vedeti državljanstva gostov, a kljub temu verjamem, da so želeli prizadeti le Indijo. A ta velik narod ima močno voljo in globoke korenine, zato bo prebrodel to krizo. Če nas bodo podprle še druge države, bomo kmalu blagoslovljeni z mirom!"

Indija je bila v zadnjih letih tarča številnih bombnih napadov. Med drugim je konec oktobra zvezno državo Assam na severovzhodu države pretresla vrsta bombnih napadov, ki so zahtevali skoraj 80 življenj. Za večino napadov naj bi bili odgovorni islamski ekstremisti, čeprav je policija v povezavi z napadi aretirala tudi hindujske ekstremiste.

Pogovarjali smo se tudi s Slovencem, ki se trenutno mudi v Mumbaju. Saša Kolarič, direktor novomeške Krke v Indiji, je povedal, da tudi on informacije dobiva preko televizije in interneta, za pogovore o tem pa še ni imel priložnosti. ''Moje razumevanje same situacije je, da je teroristični napad usmerjen v tujce, da bi s tem pridobili mednarodno zanimanje,'' je povedal Kolarič in med drugim še dejal, da tudi on še ni slišal za skupino Dekanski mudžahidi, predvideva pa, da so povezani s skupino Indijski mudžahidi, ki je že izvajala teroristične napade, tudi v Bangaloreju, kjer je sedež Krke v Indiji.

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je obsodilo "grozljive in nečloveške teroristične napade in zajetje talcev" ter izreklo solidarnost in podporo indijskim oblastem v njihovem boju proti terorizmu. Izrazilo je tudi iskreno sožalje družinam žrtev, vsem ranjenim pa zaželelo čimprejšnje okrevanje. "Republika Slovenija najostreje obsoja terorizem, za katerega ni in ne more biti opravičila, in odločno podpira mednarodna prizadevanja za boj proti terorizmu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Prav tako je MZZ na svoji spletni strani objavilo obvestilo, v katerem odsvetuje vsa potovanja v Mumbaj, ki niso nujna. Slovencem in Slovenkam, ki so že tam, pa svetuje, naj '"ne zapuščajo svojih bivalnih prostorov in naj redno spremljajo priporočila lokalnih oblasti'". Kot so na MZZ povedali za 24ur.com, po njihovih trenutnih informacijah med žrtvami napadov ni slovenskih državljanov. Potrdili so, da je slovensko veleposlaništvo v New Delhiju v stalnem stiku z lokalnimi oblastmi in konzulati držav EU v Mumbaju, prav tako preverjajo sezname ranjenih, ki so bili prepeljani v bolnišnice.

V Taj Mahalu talcev ni več

Požar v hotelu Taj Mahal
Požar v hotelu Taj Mahal FOTO: Reuters

Indijska policija je vdrla v enega od napadenih hotelov, Taj Mahal. Pripadniki posebnih enot so pregledali vsako hotelsko sobo posebej, pri čemer so naleteli na več trupel, niso pa našli talcev. Policijski komisar A. N. Roy je sporočil, da so pregledali 'sobo za sobo'. "V sobah so gosti, vendar vam ne moremo dati številke. Talcev pa ni," je pojasnil.

Pripadniki indijske policije so povedali, da so doslej ubili sedem napadalcev, devet pa so jih aretirali. Med žrtvami njihovih napadov pa je bilo tudi 12 policistov, med drugimi vodja protiteroristične enote v Mumbaju Hemant Karkare.

Policija poskuša osvoboditi zajete talce.
Policija poskuša osvoboditi zajete talce. FOTO: Reuters


Mednarodna skupnost obsoja napade

Na dogodke se je že odzvala indijska predsednica Pratibha Devisingh Patil, ki je napade obsodila in izrazila upanje, da se bo kriza s talci čim hitreje razrešila. ''To je delo tistih, ki nimajo nobenega spoštovanja do človeškega življenja in hodijo po poti uničenja,'' je dejala v Vietnamu, kjer se mudi na uradnem obisku. Napade sta že obsodila tudi ameriški predsednik v odhajanju George Bush in novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da ta dejanja škodijo vsemu človeštvu in dodal, da je zaradi številnih žrtev napadov zaskrbljen. Napade je obsodila tudi venezuelska vlada predsednika Huga Chaveza. Obsodbe s strani svetovnih voditeljev se sicer kar vrstijo. Med drugimi so napade obsodili tudi vodstvo EU, generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, pa tudi japonski, pakistanski, afganistanski, britanski, avstralski premierji in drugi.

Indijska predsednica
Indijska predsednica FOTO: Reuters

Tudi notranji ministri EU so v Bruslju izrazili sožalje žrtvam terorističnih napadov in obljubili takojšnjo usklajeno pomoč evropskim državljanom, ki so v tem indijskem velemestu. "Zdravstvena pomoč, konzularna podpora in pomoč pri evakuaciji se že zagotavljajo," so poudarili v posebni izjavi. Državljani članic, ki nimajo konzularnih predstavništev v Mumbaju, se lahko zatečejo po pomoč h kateri koli konzularni službi države članice. Evakuacijo državljanov EU naj bi zagotovili z letalom, ki naj bi ga na voljo dala Švedska, so še dodali. Ministri so po napadih izrecno poudarili pomen usklajenega boja proti terorizmu in prav danes sprejeli nov niz protiterorističnih ukrepov, ki se nanašajo na sistem zgodnjega obveščanja o grožnjah, povezanih s terorizmom in organiziranim kriminalom ter na usklajeno strategijo proti spletnemu kriminalu in terorizmu. "Terorizem je stalna grožnja. Absolutna zaščita pred globalnim terorizmom preprosto ne obstaja, tega se moramo zavedati. Zato so vsi ukrepi za preventivo in zaščito še toliko pomembnejši," je poudarila francoska notranja ministrica.

Bodo napadi še dodatno prizadeli borzo?

Med 125 žrtvami je bilo šest tujcev – med njimi Italijan, Avstralec, Japonec in Anglež.

Zaradi napadov je zaprta tudi borza, ki je bila v preteklosti sicer že neposredna tarča terorističnih napadov, tako da trgovina z delnicami, obveznicami in tujimi valutami ne poteka. Še vedno pa poteka medbančna trgovina, saj indijske oblasti ne želijo povsem zaustaviti toka denarja, potem ko je indijske finančne trge že dovolj prizadela svetovna finančna kriza. Bojijo se namreč še dodatnega padca vrednosti indijske rupije.

Medtem so v Evropi že odpovedali nekatere lete v Mumbaj, to sta storili letalski družbi Lufthansa in KLM, pri British Airways pa se za to niso odločili. Večina letalskih družb spremlja razmere v Indiji in pripravlja posebne načrte, če bi se razmere poslabšale.

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
28. 12. 2010 18.44
Kaj je zdaj s tem prerostvom ,kmalu bo 2011?
izraelka
28. 11. 2008 10.41
chemtrail Uzaljen-a?...........resnica pac boli
MilchReis
28. 11. 2008 07.48
Že sama misel na vojno je strašna in ogabna... Še bolj me skrbijo naslednje napovedi tiste Bolgarke: 2010 – Začetek III. svetovne vojne. Vojna izbruhne novembra 2010 in se konča oktobra 2014. Vse skupaj se bo začelo kot navadna vojna, potem pa bo uporabljeno tako atomsko kot kemijsko orožje. 2011 – Zaradi posledic radioaktivnih padavin na severni polobli ne preživi nobena žival in nobena rastlina. Kmalu zatem muslimani sprožijo kemično vojno proti preostalim Evropejcem. In čeprav nekateri upajo, da se je motila (kar naj bi se tudi dogajalo, a resnici na ljubo le redko), skeptiki pa ji očitajo, da v svojih napovedih nejasna in dvoumna (podobno kot slavni Nostradamus), pa da jo zato res ne gre jemati preresno, že buri duhove njena napoved za leto 2010, ko naj bi se začela 3. svetovna vojna. Ta naj bi izbruhnila po poskusu atentata na štiri državnike in po spopadu v Indiji.
chemtrail
28. 11. 2008 07.19
izraelka: Prizadet osebek...
zipzip
28. 11. 2008 07.07
sej se ze danes srečujemo z \"nezemljani\"
zogby
28. 11. 2008 03.10
P:s pa tut to o 3.sv se mi zdi zelo zaskrbljujoče,če je res..? ampak pozitivno pa je to (seveda če je res)da bomo srečali čez ene 200 let nezemljane!!
zogby
28. 11. 2008 02.59
deadea ti kr sanji svoje islamofobije izpred 500 let,tut islam se bo nekoč streznil,bo pa še velikooooo vode vmes preteklo
kriss714@amis.net
28. 11. 2008 01.43
Aaron, tretjo SV so zakuhali tvoji že davnega leta 1914.
Aaron-Heydar
28. 11. 2008 01.25
Tukaj pa se je baje začela 3.svetovna vojna! Sledijo: lokalni spopadi med Indijo in Pakistanom, nato se bodo vpletle še druge svetovne države. Prerokbe se izpolnjujejo!!
dreko123
27. 11. 2008 22.50
spet američani serjejo da bojo lahko zakuhal novo vojno in s tem povezane dobičke!
Hesus_Hristus
27. 11. 2008 22.42
Due Se strinjam da je tista babica enako napovedala. Izgleda da je imela prav?!
izraelka
27. 11. 2008 22.35
deadea in pol dobite đamijo jaz bom prva da vam scijem ob minaret, da ga zalijem da zraste na 40m, samo nisi omenil da se vase muslimanke zelo fajn gonijo z nemuslimani.........pa caka te 14 devic v raju..........idioti, pedofili..............k jo dobite vam je treba sam fajno bombo pod rit vrzt
due
27. 11. 2008 22.25
a se spomnete neke novice, pred približno pol leta, ko so odkrili da je ena ženska napovedala usodo podmornice kursk, napade na wtc in 3 svetovno vojno ki naj bi se začela prav s tem dogodkom?? imamo še finančno krizo ki lahko še pripomore k svetovni vojni. stvari postajajo zaskrbljujoče! upam da se bo vse uredilo ker drugače nam lahko samo bog pomaga.
Alexxsaso@yahoo.ca
27. 11. 2008 22.20
Odlična ideja tom.tom :-))... Tonček in vsi nestrpneži pa: Mi pridete naprej kot nemški narod, ko je stal pred Reichtagom in hlastal za Hitlerjivemi govori v 30-letih prejšnjega stoletja... Samo enega Führerja rabite in že boste grabili za orožje....Dajte se civilizirat že enkrat.
sandi101
27. 11. 2008 22.01
Čakam dan,ko je še samo vprašanje časa kdaj se bo kaj takega začelo dogajati tudi pri nas!!!! Imamo zakone,ki zelo tepejo nas male a tudi veliki bodo začeli razmišljati,da se z malimi ni za igrati in da mislijo resno,in ko se bo naenkrat enem kar na lepem utrgalo bo žal že prepozno ...
i123
27. 11. 2008 21.40
Indija mi je drgač ful lepa dežela, sam kar se pa zdej dogaja je pa res bedn.. jst jim sam želim da se ta obdobje čim prej konča.
i123
27. 11. 2008 21.34
ma toncek- ne s takimi izjavami vn hodt. ker to je čist odvisn od vsakega človeka posebaj .. Ne metat vseh ljudi v 1 koš
toncek-
27. 11. 2008 20.37
TAKŠNA BO LJUBLJANA KO BO IMELA ĐAMIJO
odkimasin
27. 11. 2008 20.14
To bi bla prava naloga za našega Rupla. Pahor ga naj v Indijo pošlje, mogoče ga ne bo več nazaj, pa bi bili vsi problemi rešenei!
ll777
27. 11. 2008 20.06
štala. rupla takoj v taj mahal poslat