Tujina

Za eksplozijo kriv samomorilec, preoblečen v vojaka

Islamabad, 05. 10. 2009 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V prostorih predstavništva Programa za hrano ZN v Islamabadu je eksplodirala bomba, ki je po zadnjih podatkih ubila pet ljudi, med njimi dve ženski.

Pretekli teden je v dveh samomorilskih napadih v Pakistanu umrlo 16 ljudi.
Pretekli teden je v dveh samomorilskih napadih v Pakistanu umrlo 16 ljudi. FOTO: Reuters

Po zadnjih podatkih naj bi bil za eksplozijo bombe v predstavništvu Programa za hrano Združenih narodov v pakistanski prestolnici kriv samomorilski napadalec, preoblečen v pripadnika paravojaških sil. V prostore ZN naj bi prišel tako, da je vratarja prosil, ali lahko uporabi toaleto.

Tamkajšnje oblasti so najprej poročale o treh smrtnih žrtvah, zdaj pa se je število povzpelo na pet. Žrtve naj bi bile člani osebja, med njimi štirje Pakistanci in en Iračan. Dve od žrtev naj bi bili ženski.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad že označil za "ogaben zločin“. "To je grozljiva tragedija za Združene narode in za vse humanitarne organizacije v Pakistanu,“ je dejal.

Ženska, ki je bila v času eksplozije v stavbi, je povedala, da je svoje kolege po glasnem poku zagledala ležati na tleh v mlakah krvi. Dodala je, da so najbolj kritično ranjene takoj položili v vozila in jih odpeljali v bolnišnico.

Pakistanske varnostne sile se na severozahodu države borijo proti islamskim skrajnežem, ki so odgovorni za številne bombne napade. Tarče napadov so v glavnem varnostne sile, vladni uslužbenci in tudi tujci. Prejšnji teden je v dveh samomorilskih napadih v omenjenem delu države umrlo najmanj 16 ljudi.

Današnji napad je najbolj resen napad v pakistanski prestolnici v zadnjih treh mesecih. Policija je v mestu takoj poostrila varnost, organizacija ZN pa je začasno zaprla svoj urad v Pakistanu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.