Tujina

'Pritisk je na obe državi'

Luksemburg, 27. 04. 2009 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška in Slovenija morata sprejeti ponudbo za posredovanje, in če bosta to storili, napredek bo, vodja češke diplomacije v odstopu Schwarzenberg komentira možnosti za napredek pri reševanju zastoja Hrvaške.

Hrvaška in Slovenija morata sprejeti ponudbo za posredovanje, in če bosta to storili, napredek bo, je vodja češke diplomacije v odstopu Karel Schwarzenberg danes v Luksemburgu komentiral možnosti za napredek pri reševanju zastoja Hrvaške. "Pritisk je na obe strani. Ne bo samo na eno stran, pritisk bo na obe," je poudaril Schwarzenberg v imenu češkega predsedstva ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu v odgovoru na vprašanje, ali predsedstvo želi še dodatno pritisniti na Slovenijo.

Rehn bo poročal o svojih prizadevanjih, ki jih predsedstvo močno podpira.
Rehn bo poročal o svojih prizadevanjih, ki jih predsedstvo močno podpira. FOTO: Dare Čekeliš

Češko predsedstvo je ob prvi, neformalni razpravi o zastoju Hrvaške konec marca na Češkem napovedalo, da bo pritisnilo na Slovenijo z uvrstitvijo tega vprašanja na dnevni red formalnega zasedanja ministrov, če bo moralo še drugič preložiti pogajalsko konferenco s Hrvaško.

To je minuli četrtek tudi storilo, ker dogovora, ki bi Hrvaški omogočil nadaljevanje pogajanj z EU, še ni. Tokrat je pristopno konferenco, na kateri naj bi kandidatka odprla ali zaprla nova poglavja v pogajanjih z EU, preložilo za nedoločen čas in hkrati izrazilo optimizem, da bo dogovor dosežen kmalu. Švedski zunanji minister Carl Bildt, čigar država bo julija od Češke za pol leta prevzela krmilo EU, pa je ob prihodu na zasedanje ocenil, da vprašanje zastoja Hrvaške na poti v EU "danes ne bo velika tema. Od te teme danes ne pričakujem nič senzacionalnega," je dejal.

Spor Hrvaške in Slovenije je komentiral tudi slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak. "Upam, da nam bo uspelo najti način za premik naprej in deblokirati Hrvaško," je odgovoril na vprašanje, kaj pričakuje od današnje razprave. Na vprašanje, ali je optimističen, da se bo to zgodilo kmalu, pa je dejal: "Bolj kot pred tednom dni."

Hrvaška ne bo nikoli uporabila prihodnjega članstva v EU za pritisk na svoje sosede, je danes v Luksemburgu zatrdil hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. "Naš cilj je deliti izkušnje s sosedami in jim pomagati, da postanejo polnopravne članice zveze Nato in EU," je poudaril.

Vodja finske diplomacije Alexander Stubb pa meni, da EU ne bi smela pritiskati na Slovenijo in Hrvaško. "Mislim, da ne bi smeli pritiskati na Slovenijo in Hrvaško. Komisar Rehn opravlja odlično delo s premikom od mediacije k arbitraži in iskanjem ustrezne rešitve za obe strani," je dejal in izrazil upanje, da bosta državi ponudbo sprejeli. "Poslušali bomo Rehna in slovenskega ministra in jim nato pustili, naj se dogovorijo o tem. To v resnici ni naša stvar," je dodal.

Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger je ocenil, da je bil storjen korak naprej, in izrazil prepričanje, da bo Rehnova pobuda prinesla uspeh. Dodal je, da je v velikem interesu Avstrije, da se pogajanja Hrvaške z EU čim prej nadaljujejo. Španski državni sekretar za evropske zadeve Lopez Garrido pa je opozoril, da EU na eni strani mora pokazati solidarnost z državo, ki je članica Unije, a na drugi strani mora od te države, Slovenije, pričakovati, da v odnosu do druge države, ki bo v bližnji prihodnosti članica EU, ravna odgovorno. "Vsi pristopni procesi so utrpeli takšne zastoje, a na koncu bomo vsi člani EU," je še dodal.

Zavod 25. junij je znova ocenil, da je najnovejši predlog Ollija Rehna za rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško "povsem nesprejemljiv", saj predvideva, da se Slovenija odreče celovitosti Piranskega zaliva in številnim delom ozemlja, ki jih je Hrvaška zasedla po letu 1991.

Komisar Olli Rehn pričakuje, da bodo zunanji ministri EU podprli njegov najnovejši predlog za način reševanja vprašanja meje, ki bi Hrvaški omogočil nadaljevanje pogajanj z EU. Od Slovenije in Hrvaške pa pričakuje, da bosta nanj v kratkem pozitivno odgovorili.

Na vprašanje, ali razume današnjo razpravo kot pritisk na Slovenijo, je komisar odgovoril: "Komisija ne deluje s pritiski na države članice." Za današnjo izmenjavo mnenj se je po njegovih besedah odločilo češko predsedstvo EU, sam pa pričakuje le podporo svojemu predlogu, ki ga je minuli teden že podprl predsedujoči trio EU v sestavi Francije, Češke in Švedske.

Na srečanju je tudi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar, ki je poudaril, da je presoja o tem, kdaj bo čas za dogovor o odpravi zastoja Hrvaške na poti v EU, odvisna samo od Slovenije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 04. 2009 19.29
samo slovenski pudlji govorijo o blokadi cenjeni gosti s češke pa polnijo smetišča z gnojem ki ga prpeljejo od doma,to je ves izkupiček velecenjenih turistov
Buena Vita
28. 04. 2009 19.06
LIJEPANAŠA ko boš ti umolknil,ne boste imeli nobenga otoka več,več,več,celo dalmacijo bodo dobili italijani nazaj, in ostal vam bo kurnik
nemejugat
28. 04. 2009 14.12
Ali bo morda kdo pritisnil tudi na Grčijo, da popusti pred blokado Makedonije?????
nemejugat
28. 04. 2009 14.10
A Schwarzenberg misli da bodo Čehi na Hrvaškem potem kaj bolj cenjeni gosti??? Naj se ne moti, tam bodo še vedno veljali kot pemci in pašteta gosti....
4evercvicek
28. 04. 2009 12.32
korosecSLO - "Veliko držav članic EU je danes v Luksemburgu izrazilo razumevanje in solidarnost s Slovenijo..." Ali vse te članice poznajo zgodbo o recimo Hotizi? O prekrivanju 4. dokumenta ter razkritju umetno narejenega spora? PA še marsikaj bo pricurljalo na dan...
korosec_SLO
28. 04. 2009 10.06
Češkemu predsedstvu se izteka polletno vodenje EU, v tem času pa bi radi dosegli določene rezultate. Hrvaška stran je bila po sestankih v sredo optimistična, slovenska pa je previdno sporočila le, da bo predlog preučila. Veliko držav članic EU je danes v Luksemburgu izrazilo razumevanje in solidarnost s Slovenijo, je po razpravi o zastoju Hrvaške v pogajanjih z EU zaradi njene meje s Slovenijo povedal vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar. "Izražena je bila tudi želja po hitri rešitvi problema in poudarjeno, da se na Slovenijo ne vrši pritisk," je dodal. tako da o kaksnih pritiskih lahko hrvati samo sanjajo in natolcujejo!!
petdan
28. 04. 2009 08.56
Tonček Balonček, ko je Slovenija vstopala v EU, v njini pristopni dokumentaciji ni bilo dokumentov, ki bi prejudicirali mejo med obema državama. V hrvaških pristopnih dokumentih je pa to prisotno! A se ti ne zdi, da je to bistvena razlika?
petdan
28. 04. 2009 08.50
Friderik1st, planirana gradnja pol milijarde EUR dragega Pelješačkog mosta nam pove dovolj o tem kako bo Hrvaška urejejevala mejna vprašanja z BiH, Srbijo in Črno Goro. Mejni spor s Slovenijo je neznaten v primerjavi z navedenimi problemi.
Janez Lešnik 1
28. 04. 2009 06.12
Hrvaška bo prej kot slej dobila zeleno luč za EU,samo bo morala malo skloniti glavo ,kar bo pa zares težko .Evropi se pa lušta jadrana za to pa bodo pritisnili na naše mehkusce ,tako kot pri vinjetah in slovenski državljani bomo plačevali cestnino dopustnikom iz tujine.Je pa prav da pride hrvaška v eu naj si tudi oni začnejo beliti glavo z evropskimi zakoni.
Tonček Balonček
28. 04. 2009 05.48
Hrvaška je resna država in ne more v EU vstopiti brez urejenih meja kot je to storila Slovenija! EU pač ni NATO!
maneno48
28. 04. 2009 05.00
ČEŠKI NEDIPLOMAT ! HRVAŠKA MORA IZPOLNITI POGOJE ZA VSTOP V EU, SLOVENIJA PA JE POLNOPRAVNA ČLANICA, KI ZAHTEVA , DA SE HRVATJE UMAKNEJO IZ ZASEDENIH SLOVENSKIH OZEMELJ, UMAKNEJO PONAREJENE DOKUMENTE . . . Morda bi pa Hrvatom tale nediplomat ponudil malo češke zemlje ?
dtjukuku
28. 04. 2009 01.56
kaj je admin a M A R Š je pa zdj že neprimerna beseda sj drgač č kj uporabljaš SSKJ si lahko prebereš da M A R Š pomeni lahko tudi (citiram): povelje za začetek korakanja, ukaz za takojšnji odhod, hoja večje skupine vojakov na večjo razdaljo, koračnica; a mi lahko zdj prosm razložite kaj od tega je kletvica oz neprimerna beseda?????
dtjukuku
28. 04. 2009 01.39
josip.hr kokr dojemam si ti slovenc oz živiš u sloveniji drugač ne verjamem da bi tok dobr znal slovensko č si res slučajno v slo m arš ven č pa kj sovražm so pa tujci k živijo u sloveniji pa pl uvajo po sloveniji pa slovencih....
dtjukuku
28. 04. 2009 01.31
friderik1st jaaa k hrvaška ma morjeeeee pomoje jim da to kr dost točk...
friderik1st
28. 04. 2009 00.20
Nekaj mi pa vseeno ni jasno. Ko nam je za vstop v EU Italija postavljala pogoje, se nihce ni potegoval za nas. Ko je Makedonijo za vstop v nato GR postavila pogoje se nihce ni oglasal. Ko pa mi Hrvaski postavimo pogoje, pa ze vsi kikirikajo??!!??!!
friderik1st
28. 04. 2009 00.13
"Hrvaška ne bo nikoli uporabila prihodnjega članstva v EU za pritisk na svoje sosede." Ali so prebrali moj komentar Ali imam vedezevalske sposobnosti ALI pa jih tako dobro poznam, da vem kaj bodo tvezili???
lijepanasa
27. 04. 2009 23.18
pajtlerblanka!!! TI UOPĆE NE ZNAŠ KAKO SI SADA TIHO I KAKO ČEŠ TEK BITI. Za sječanje: Nekad ste bili gospodfa u Jugi i vaša se riječ cijenila-glavni u selu, a sada ste prosjaci u "gradu", pa koliko god da ti je u glavu udarilo da si u evropi-juj-fuj
Buena Vita
27. 04. 2009 22.51
UBOGI JOŽEK,TI BOŠ GOVORIL KOGA SLOVENCI BLATIMO KOGA HUDIRJA PA DELATE IN IZZIVATE NA SLOVENSKEM FORUMU, A STE MISLILI DA BOMO TIHO,KOT SMO BILI V JUGI,NIČ VEČ
Buena Vita
27. 04. 2009 22.49
JEH JOSIPIČ MI IMAMO DOVOLJ LUKENJ ,KAM LOHK CRKNJENE KOBILE ZAKOPAMO,VI STE PA BLOKIRANI,KAMOR MIGNETE MORATE PLAČAT VINJETO,IN POTNI LIST POKAZAT,HEH BOLI,BOLI ODBLOKIRAJTE SE,ZDEJ STE PRED PAKISTANCI,ČEZ MESEC BOSTE ZADNJI
Misija1
27. 04. 2009 22.13
Ok roko na srce, ta nasa blokada marsikateri drzavi pride prav, da se skriva za njo. Verjami, marsikomu poleg Slovenije ni trenutno v interesu da vstopite v EU. To je 1 1.