Tujina

Bolgarija in Romunija podpirata ZDA

Sofija, 04. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bolgarija in Romunija, kandidatki za članstvo v zvezi Nato, sta ZDA ponudili podporo pri morebitni vojaški operaciji v Iraku. Tako Bolgarija kot Romunija pa sta pri tem zatrdili, da od Washingtona še nista dobili nobene prošnje s takšno vsebino.

Bolgarski in romunski obrambni minister, Nikolaj Svinarov in Ioan Mircea Pascu, sta na skupni vojaški vaji bolgarske in romunske vojske na zahodu Bolgarije pojasnila, da sporazumi z ZDA v okviru boja proti terorizmu ostajajo veljavni tudi v primeru ameriškega napada na Irak.

Po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra lani je Romunija mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA v uporabo ponudila svoj zračni prostor, teritorialne vode in ozemlje. Bolgarija pa je na razpolago dala vojaško letališče Sarafovo na vzhodu države in vojaško oporišče ob Črnem morju.

"Če se bo v okviru skupnega boja proti terorizmu oblikovala kampanja proti Iraku, lahko rečemo, da je Romunija že sprejela svojo odločitev," je dejal Pascu, pri čemer je meril na resolucijo v zvezi z mednarodno vojaško operacijo v Afganistanu, ki jo je romunski parlament sprejel 19. septembra 2001. Po Svinarovih besedah pa se bo Bolgarija "na konkretne zahteve konkretno odzvala, ko bo soočena z njimi".