Tujina

Bojkot pomeni neveljavnost

Podgorica/Beograd, 17. 02. 2006 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Posebni odposlanec EU za Črno goro je oblasti v Podgorici posvaril, da bi referendum razpisali brez soglasja opozicije.

Milo Đukanović je prepričan, da bo Črna gora letos postala neodvisna republika
Milo Đukanović je prepričan, da bo Črna gora letos postala neodvisna republika FOTO: Reuters

Enostransko razpisani ali bojkotirani referendum namreč ne bi bil pravnomočen, je v četrtek zvečer za črnogorsko televizijo povedal Miroslav Lajčak, ki je v sredo podal predlog, ki predvideva, da bi bil referendum 14. maja, za veljavnost izidov referenduma pa bi bila potrebna kvalificirana večina 55 odstotkov vseh udeležencev. S tem je pri oblasteh v Podgorici sprožil nejevoljo, Lajčak pa kljub temu pričakuje, da bodo spoštovali predlog EU.

Črnogorski premier Milo Đukanović je medtem pojasnil, da je prepričan v zmago privržencev samostojnosti Črne gore, tudi pod evropskimi pogoji. "Imamo večino, ki jo lahko dokažemo po katerem koli modelu," je prepričan Đukanović, ob tem pa dodal, da evropski predlog vsebuje "konstrukcijsko napako", ki lahko v Črni gori povzroči nestabilnost.

Evropski predlog je pred tem že kritiziral črnogorski predsednik Filip Vujanović, ki meni, da predlog EU "ne spoštuje enakovrednosti glasov", ob tem pa je poudaril, da bo končno odločitev o kvalificirani večini sprejel črnogorski parlament. Opozicija, ki se zavzema za ohranitev zveze držav SČG, pa predloga še ni komentirala.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.