Tujina

Bojkot Da Vincijeve šifre?

Vatikan, 29. 04. 2006 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vsi katoličani naj bojkotirajo film Da Vincijeva šifra, poziva Vatikan. Obenem poziva k uličnim protestom.

Ali bo Da Vincijeva šifra doživela bojkot?
Ali bo Da Vincijeva šifra doživela bojkot? FOTO: Reuters

Eden najbolj uglednih vatikanskih uslužbencev in bližnji sodelavec papeža Benedikta XVI., nadškof Angelo Amato, je vse katoličane pozval k bojkotu filma Da Vincijeva šifra. Hollywoodski triler naj bi sicer naslednji mesec premierno prikazali na festivalu v Cannesu.

Drag in ambiciozen film, ki temelji na romanu Dana Browna, opisuje prizadevanja, da bi razkrili tajno društvo, katerega pripadniki čuvajo skrivnost o poroki Jezusa Kristusa in Marije Magdalene. Brownova uspešnica je v javnosti povzročila veliko prahu, prodali pa so kar 40 milijonov knjig.

Amato: Kulturna revščina vernikov

Nadškof Amato je izjavil, da je knjiga naperjena proti kristjanom. Obenem je dejal, da je polna ''zgodovinskih in teoloških napak v zvezi z Jezusom Kristusom, evangelijem in Cerkvijo''.

Amato je zatrdil, da je roman tako priljubljen zaradi ''skrajne kulturne revščine pri številnih katoliških vernikih''. Prav tako je prepričan, da bi se morali katoličani odločneje upreti lažem. Zato nadškof predlaga vernikom, naj film bojkotirajo in naj zoper njega protestirajo tudi na ulicah.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galactic.ruler@yahoo.com
29. 09. 2006 20.51
tako kot kopytime, se tudi jazst spoznam na ... kaj že?
kopytime@gmail.com
30. 04. 2006 14.41
Zanimo, kako smo se neizmerno zgrazali nad muslimanskim svetom, ko je protestiral zaradi karikatur, danes pa krscanska cerkev poziva na isto stvar zaradi neke fikcijske knjige. Zalostno, kako ignoranca postaja velika vrlina.
soul@poha.net
30. 04. 2006 14.19
ma dol mi visi za to cerkev, pa sm hodu k verouku, pa prvem obhajilu.samo smo mel zupnika k nas je dostkrat tepu za brez veze pa kr prbiju ene bedarije in od takrat naprej me boli kita za cerkev pa za vse druge vere na svetu.naj ma vsak svoje , mene ne bo noben papez prepricu da ne bom sel gledat enga filma ker je v njem nekaj neresnic.hvala bogu, mi bo vsaj bolj zanimiv. Kar se pa ver tice , naj ma vsak svoje , ce v to verjame , sam da ne boste ratal taki fanatiki kot muslimani (ne vsi, ampak kr velika vecina) pa z bombam za pasom okol hodil.Folq z opranimi mozgani, tko k hoce Vatikan narest.da bi slepo verjel v boga pa ne vem kwa se , pa njim dnar nosil. ce pa tega ne bo in ce ne bo po nase , bomo sli pa na ulce , pa protestiral in ce to ne bo dost bomo pa mal izgredov nardil , zato k se en reziser posmehuje vasemu idealu.
Je že tako: poznate tisto resnico - odmev ISTI, ISTI ... KOMUNISTI in vsi od tod naprej isti, isti ....
anakos@email.si
30. 04. 2006 01.04
Meni ni všeč, če nekdo dela eno čudno zgodbo iz nekih resničnih osnov. Tudi če bi se nanašala na čisto druge zgodovinske osebe, dogodke. Kot da zgodba sama ni dovolj močna. Tudi razne ljubezenske zgodbe v filmih o Titaniku me niso pritegnile. Prej odbile. Gre za spoštovanje resničnih oseb (lahko pa tudi literarnih, lahko čisto izmišljenih) oz. tudi za spoštovanje izvirne ideje. Ne da se kar nekaj zmišljujem o nekom ... samo da bo zanimivo! Otrokom pravim, da ni treba gledati nobene kriminalke ali pa grozljivke, saj jih je polno v vsakdanjem življenju. Zakaj bi se še zmišljevali?
tina.afna@email.si
29. 04. 2006 23.41
ne, to pomen da je cerkev proti enmu filmu in proti eni knjigi. podpira sicer sveto kri in sveti gral, je pa proti davincijevi šifri, čeprov 'nej bi avtor vse ven uzel'. točno tko je: kaj si cerkev misl da je. poziva na nemire (protesti), na propad in razočaranje vseh tistih, k so se trudl za ta film pa obsoja vse tiste k jim je zgodba pa mogoče ušeč, tud če ni resnična dooh da ni vse res. sam cerkev (oz. nekateri) misl, da je še zmer najpomembnejša stvar na svetu klečeplazt pa ubogat vsak ukaz vatikana. pa ne sam vatikan vse skp. večina ver je na robu izumrtja in zto zdej vsako malenkost obsojajo k se bojijo zase. isto muslimani ipd.
ana_rosic@hotmail.com
29. 04. 2006 22.45
pa sej to je samo poziv in vsak vernik pač sam pr sep rasčisti kako na to gleda. jast na primer tut brez tega poziva tega filma nikakor ne bi šla gledat ker se mi zdi sama vsebina knjige žaljiva in podatki so podani kot zgodovinska dejstva kar pa ni res. pa a ste res pričakoval da nihče ne bo niti poskusil preprečiti oz zmanjšati gledanost filma? joj tok vam gre v nos preprost poziv h bojkotu filma ki žali vse v kar kristjani verujemo, medtem ko je ob objavi karikature, ki je užalila muslimane prišlo do velikih izgredov.
tadej.mrak@s5.net
29. 04. 2006 17.16
ne vem gospoda kako bi vidva reagirala ce bi posnel film kako sta se vajini mami vlačili po cestah pred toliko leti ane. sploh pa ima vsak pravico povedat svoje mnenje in pozvati k bojkotu al pa k protestom in tko naprej. ce bodo pa ljudje to uposteval je pa njihova stvar. a ko je bla pa črna sreda pa ni noben reku kaj se študentje vtikajo v politiko. mislm da niso naredil nič kaznivega in nič nemoralnega. Kaj boste pa rekli na gonjo muslimanov proti tistim karikaturam kjer so umiral nedolžni ljudje. dejmo bit objektivni. živimo u demokratični džavi in vsak lohka pove kar hoče.
kgb@akcija.net
29. 04. 2006 16.11
tako je, cerkev se povsod vtika inzadnji čas da se jih utiša
soul@poha.net
29. 04. 2006 13.44
Pa kaj ta cerkev misl da je.Misljo da smo se zmer u srednjem veku pa bodo kr govoril kaj naj ljudje gledajo pa kaj naj delajo.ze tko majo prevec pravic, dnarja itd. pa se se kr nekej napenajo.Naj najprej pred svojim pragom pometejo (izobcijo pedofile) , pa se potem jim ne bi dal pravice soodlocanja po svetu.