Tujina

Boj za glasove temnopoltih

Selma, 05. 03. 2007 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.K./N.B.
Komentarji
1

Demokratska predsedniška kandidata Clintonova in Obama sta se pognala v nov boj - za glasove temnopoltih.

Bill Clinton in Barack Obama
Bill Clinton in Barack Obama FOTO: Reuters

Prvič, odkar sta demokratska predsedniška kandidata Hillary Clinton in Barack Obama napovedala kandidaturo za predsednika ZDA, sta se njuni poti križali. Oba sta se namreč namenila v Alabamo po glasove temnopoltih prebivalcev ZDA.

Tukaj sem, ker je takrat nekdo korakal za človekove pravice. Tukaj sem, ker ste se vi žrtvovali zame. Stojim na ramenih velikanov. Barack Obama

Tako senatorka iz New Yorka kot tudi senator iz Illinoisa se namreč zavedata, da bi prav glasovi temnopoltih lahko odločali o njunem uspehu. Uradno sta se kandidata sicer udeležila spominskih slovesnosti ob praznovanju 42. obletnice pohoda za človekove pravice v Alabami, s čimer sta hotela pokazati spoštovanje do tega, kar so v Selmi dosegli za enakopravnost.

Hillary Clinton skuša glasove temnopoltih Američanov pridobiti tudi s pomočjo svojega moža Billa.
Hillary Clinton skuša glasove temnopoltih Američanov pridobiti tudi s pomočjo svojega moža Billa. FOTO: Reuters

A oba kandidata sta dogodek izkoristila za pridobivanje glasov temnopolte skupnosti v Združenih državah. Tako se Obama skuša predvsem predstaviti in dokazati, da je dovolj 'črn', medtem ko Clintonova po prvih javnomnenjskih raziskavah, ki med temnopoltimi Američani kažejo v prid Obami, tudi s pomočjo svojega moža in nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, utrjuje podporo med temnopoltimi, ki so bili zvesti volivci že njenega moža. Prav Clinton, ki je še danes izjemno priljubljen med temnopoltimi Američani, pa je bil prava zvezda slovesnosti v majhnem mestu v Alabami.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
06. 03. 2007 08.43
Naplahtovanje in manipuliranje ljudskih mnozic se zacenja. Spet bodo vazni nasmehi, modro rdece crtice in bele zvezdice na plakatih. Izogibanje o tem, kako so glasovali v senatu v času predsedovanja Busha, pa bo pozabljeno. Jap, to je demokracija zahodnega tipa - voliti politicno govno.