Tujina

Boj proti pohabljanju žensk

Bruselj, 06. 02. 2008 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po vsem svetu obeležujejo mednarodni dan nične tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov.

Ob tej priložnosti so tako v Evropski komisiji kot v skladu ZN za dejavnosti o prebivalstvu (UNFPA) znova obsodili tovrstno ravnanje in pozvali k ukrepom, ki bi pripomogli k njegovi odpravi. "Kršenje pravic žensk in deklet ne sme nikoli biti utemeljeno s kulturnim relativizmom ali v imenu tradicije," je v izjavi ob letošnjem dnevu boja proti pohabljanju ženskih spolnih organov poudarila evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

Somalija
Somalija FOTO: Reuters

Komisija ZN o statusu žensk je po njenih pojasnilih sprejela resolucijo o končanju pohabljanja ženskih spolnih organov, s katero je tovrstno ravnanje označila za kršitev človekovih pravic žensk in deklet. To ravnanje obsoja tudi Evropska unija. "Zagotoviti moramo, da bodo vse države razumele naše stališče in se zavzemati, da bodo te človekove pravice spoštovali, tako v okviru dialoga in posvetovanj o človekovih pravicah, kot v okviru drugih političnih dialogov s tretjimi državami," je še zapisala komisarka.


Žrtev več kot 100 milijonov žensk

V UNFPA so v izjavi ob letošnjem dnevu boja proti pohabljanju ženskih spolnih organov, objavljeni na njihovi spletni strani, pozvali politične voditelje, naj še koreniteje ukrepajo v smeri odprave obrezovanja ženskih spolnih organov. Po njihovih podatkih je bilo žrtev te prakse že 100 do 140 milijonov žensk in deklet po vsem svetu, vsako leto pa so temu izpostavljeni še dodatni trije milijoni žensk.

Evropski komisar za razvojno in človekoljubno pomoč Louis Michel pa je v isti izjavi med drugim dodal, da ta praksa, ki je še prisotna v vrsti držav, povzroča veliko trpljenja in je resna grožnja zdravju žensk in deklet.

Ob tem komisar pozdravlja dejstvo, da so nekatere države že uvedle zakonodajo proti omenjenemu ravnanju, vendar pa hkrati poudarja, da mora komisija tudi vnaprej izkoristiti vsako priložnost za prepričevanje drugih partnerjev, naj storijo enako.

Medafriški odbor za tradicionalne prakse, ki zadevajo zdravje žensk in otrok, je pobudo za razglasitev mednarodnega dneva nične tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov dal leta 2003, še istega leta pa je podkomisija ZN za promocijo in zaščito človekovih pravic pozvala Generalno skupščino ZN, naj se omenjeni dan obeležuje 6. februarja, so sporočili iz Bruslja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dodoman.20@gmail.com
07. 02. 2008 15.30
te ba..sem slučajno kaj omenjal islam kot religijo? 1. točka - govoril sem namrečo muslimanski veri, ki jo imajo ljudje. islam=religija, krščanstvo=religija vera=to kar človek veruje. prvo razloči pojme vera in religija potem pa govori o sovraštvu.
LLLoLLLL
06. 02. 2008 22.06
dodoman, kaj pa ma obrezovanje klitorisov z Islamom?? Kako je fino, ko lahko daš svojemu brezumnemu sovraštvu duška, čeprav čisto mimo vsakega konteksta, ne-li?
DarthRevan
06. 02. 2008 19.08
dodoman, točka 2: Yep, točno tako. Bizarno se lahko zavrtijo stvari.
dodoman.20@gmail.com
06. 02. 2008 19.06
1. muslimanska vera je itq ena najbolj absurdnih.... 2. Darth...tiste, ki zatirajo se ponavadi izgovarjajo na zatirane...kar jim potem omogoča privilegije in več pravic..:) to velja tudi za črnce(črnec je lahko rasističn...belec nesme) in še marsikoga.
dodoman.20@gmail.com
06. 02. 2008 19.06
1. muslimanska vera je itq ena najbolj absurdnih.... 2. Darth...tiste, ki zatirajo se ponavadi izgovarjajo na zatirane...kar jim potem omogoča privilegije in več pravic..:) to velja tudi za črnce(črnec je lahko rasističn...belec nesme) in še marsikoga.
DarthRevan
06. 02. 2008 15.30
Jah očitno so ženske ali zatirane ali pa zatirajo, nikjer pa enakovredne...
za_ra
06. 02. 2008 15.28
In to vse v imenu vere...
civitasstain@gmail.com
06. 02. 2008 08.42
Evropa je že predolgo ta problem šibala v kot: "To je pač povezano z njihovo kulturo." Enaki problem je pred našimi vrati z izpostavljanjem ženskega spola, kot manj vredni spol, pot moško pretvezo, da se morajo ščitit. V resnici se tu moški spol legitimno prisvoji pravico razpolagati nad ženskim spolom in jim krati njihovo svobodno gibanje in svobodno razvijanje v življenju.Tako so te ženske že pri rojstvu "šah, mat" Tudi tu se gleda proč."Radi njihove kulture"