Tujina

'Bog dežja' terjal žrtve

Adis Abeba/Peking, 06. 08. 2006 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na jugu Kitajske je tajfun Prapiroon terjal 57 smrtnih žrtev, V Etiopiji pa je v poplavah umrlo okoli 70 ljudi.

Prebivalci na poplavljenem območju na Kitajskem
Prebivalci na poplavljenem območju na Kitajskem FOTO: Reuters

Na jugu Kitajske je tajfun Prapiroon, ki je sicer danes oslabel v tropsko nevihto, terjal že 57 smrtnih žrtev, 16 ljudi pa pogrešajo. "Še vedno močno dežuje in razmere so zelo resne," je dejal predstavnik centra za nadzorovanje poplav v avtonomni pokrajini Guangxi, kjer je bilo danes oko Prapiroona.

Prapiroon je šesti tajfun, ki letos pustoši po jugu Kitajske. Največ žrtev je sredi julija zahteval tajfun Bilis, ki je na vzhodu in jugu Kitajske terjal 612 življenj.

V gosto poseljeni provinci Guangdong, kjer je Prapiroon, ki je dobil ime po tajskem bogu dežja, doslej povzročil največ škode, je po navedbah Xinhua umrlo že 38 ljudi, 14 pa jih pogrešajo. Zahodno od Guangdonga, v pokrajini Guangxi, so zabeležili 19 smrtnih žrtev, dve osebi pa pogrešajo. V Guangxiju, ki je eno najrevnejših območij na Kitajskem, so doslej evakuirali že več kot 219.000 ljudi.

Z obsežnimi poplavami se borijo tudi v centralni Nigeriji
Z obsežnimi poplavami se borijo tudi v centralni Nigeriji FOTO: Reuters

V poplavah v Etiopiji umrlo 72 ljudi

V hudih poplavah, ki so jih povzročile obilne padavine v deževnem obdobju, je v Etiopiji po podatkih bolnišnic življenje izgubilo že 72 oseb, še kakih 50 pa je ranjenih, medtem ko zdravstveno osebje pričakuje, da bo število žrtev, večinoma žensk in otrok, še naraslo.

Območje Dire Dava je namreč prizadelo hudo deževje, zaradi katerega je voda uničila več kot 100 poslopij ter odplavila živino in vozila, reševalci pa po vaseh še iščejo preživele.

V lanskih poplavah je v tej regiji umrlo najmanj 200 ljudi, več kot 260.000 pa jih je moralo zapustiti domove.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.