Tujina

Bodo misijo prevzeli ZN?

New York, 13. 01. 2006 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar ZN Anan opozarja, da Afriški uniji zmanjkuje denarja za nadaljevanje mirovne misije v Darfurju.

Denarja naj bi bilo le še do marca, potem pa sta na izbiro dve možnosti. Ali bodo države in drugi donatorji finančno podprli nadaljevanje misije Afriške unije ali pa bodo misijo morali prevzeti Združeni narodi.

Kofi Anan na obisku v Darfurju, kjer se kriza hitro poglablja
Kofi Anan na obisku v Darfurju, kjer se kriza hitro poglablja FOTO: Reuters

Po Ananovih besedah so na ZN za vsak primer začeli načrtovati drugo možnost, o morebitni predaji mandata pa bo moralo potekati usklajevanje z Afriško unijo, saj ne sme biti luknje med obema mirovnima operacijama. Varnostni svet ZN je doslej pošiljal pozive za končanje nasilja in zaščito civilistov ter sprejel embargo na orožje potovanja in zamrznil premoženje vpletenih v nasilje, ki ga ZN še niso opredelili za genocid. Položaj se ni izboljšal in ZN danes tam namesto enega milijona ljudi prehranjujejo že tri milijone ljudi.

Anan je omenil, da je sudanska vlada doslej zavračala namestitev sil iz drugih držav, kot pa afriških, vendar generalni sekretar ZN meni, da to več ne velja. Če bodo ZN prevzeli mirovno misijo v Darfurju, potem bo Anan zaprosil za sodelovanje tiste države, katerih sile so visoko mobilne, sposobne hitrega posredovanja in dobre logistične podpore. Po Ananovih besedah je Sudan prvi izziv za načelo odgovornosti držav do zaščite svojih državljanov, ki je bilo potrjeno na vrhu svetovnih voditeljev septembra lani v New Yorku.