Tujina

Bobetko v bolnišnici

Zagreb, 14. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Upokojenega hrvaškega generala Janka Bobetka so prepeljali v zagrebški klinični center Dubrava, kjer so ga, po besedah njegovega osebnega zdravnika, namestili v zavodu za bolezni srca in ožilja. Zdravstveno stanje Bobetka naj bi bilo kritično.

Janko Bobetko
Janko Bobetko FOTO: Reuters

General Bobetko, ki se mu je v zadnjih dneh zdravje poslabšalo, je pristal na zdravniški pregled, potem ko mu je hrvaški premier Ivica Račan zagotovil, da mu v bolnišnici ne bodo na silo izročili obtožnice haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. To ga po poveljniški in osebni odgovornosti obtožuje zločinov proti človečnosti in kršitev vojnega prava med hrvaško vojaško operacijo Medački džep leta 1993. 83-letni Bobetko, ki je bil med letoma 1991 in 1995 načelnik generalštaba hrvaške vojske, ima težave s srcem in diabetes, doslej pa svojega doma ni hotel zapustiti iz bojazni, da bi ga na podlagi haaške obtožnice aretirali.

Po poročanju naše zagrebške dopisnice bi se lahko Bobetko prv z odhodom na zdravljenje izognil izročitvi haaškemu sodišču, seveda če bo pristal da ga pregledajo tudi zdravniki hašškega sodišča.

Bobetka so v bolnišnico prepeljali s civilnim terenskim vozilom v spremstvu soproge Magdalene, osebnega zdravnika ter medicinske sestre.

Medtem je hrvaška vlada na današnji seji sprejela odločitev, da bo preko pravosodnega ministrstva županijskemu sodišču v Zagrebu poslala celoten spis v primeru Bobetka. Vlada se je za takšen korak odločila, potem ko je ustavno sodišče ocenilo, da so bile osvobodilne akcije hrvaške vojske v skladu z ustavo.