Tujina

Bo Zemlja leta 2300 prevroča za človeka?

New York, 11. 05. 2010 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Temperature bodo do leta 2100 znatno višje, če se človek ne bo boril proti segrevanju ozračja. Ko bodo v povprečju narasle za 11 stopinj Celzija, pa bi lahko večji del Zemlje postal neprimeren za bivanje človeka.

Ozračje se segreva tudi zaradi izpustov toplogrednih plinov.
Ozračje se segreva tudi zaradi izpustov toplogrednih plinov. FOTO: Reuters

Deli planeta bi lahko v prihodnosti zaradi segrevanja ozračja postali prevroči in preveč vlažni, da bi ljudem omogočali življenje, so v študiji, objavljeni v znanstveni reviji  PNAS. Ugotovili so, da bi bili nekateri predeli planeta neprimerni za življenje, že če bi se povprečne temperature dvignile za 7 stopinj Celzija. Če pa bi se v povprečju dvignile za 11 stopinj Celzija, bi to pomenilo, da bi se morala večina prebivalstva seliti oziroma bi bila odvisna od klimatskih naprav, ki bi jih lahko obvarovale pred smrtjo oziroma vročinskimi boleznimi.

"V tem trenutku klimatske naprave uporabljamo za udobje. Toda v zgoraj opisanih okoliščinah bi jih uporabljali za golo preživetje," je povedal eden izmed avtorjev študije Steven Sherwood s sydneyjske Univerze New South Wales. Dodal je, da se to ne bo zgodilo v kratkem, samo ignoriranje tega dejstva pa je po njegovih besedah povsem nepremišljeno.

Ko je v zraku preveč vlage, se telo ne more ohladiti

Pri tem znanstveniki pojasnjujejo, da človek in nekateri drugi sesalci ne morejo preživeti, če temperatura kože za več kot le za nekaj ur preseže 35 stopinj Celzija. Kljub temu da tudi danes veliko ljudi živi in dela na temperaturi 45 stopinj Celzija in celo več, preživijo zaradi potenja, ki hladi njihovo kožo, ko pa postane ozračje prevlažno, pa tudi to ni več mogoče.

V primeru nadaljnjega segrevanja ozračja grozi tudi globalni dvig morske gladine.
V primeru nadaljnjega segrevanja ozračja grozi tudi globalni dvig morske gladine. FOTO: Reuters

Človeško preživetje je tako odvisno od t. i. temperature mokrega termometra (ang. wet-bulb temperature), ki mora biti pod 35 stopinjami Celzija. To temperaturo izmerimo tako, da termometer zavijemo v mokro krpico, nato pa med merjenjem temperature v krpico pihamo z ventilatorjem. Običajno je nekoliko nižja, kot je dejanska temperatura ozračja. Limit pri tem pa predstavlja tisto temperaturo, pri kateri bi se človek pregreval, četudi bi popolnoma nag in moker sedel v senci in bi vanj pihal ogromen ventilator.

V tem trenutku praktično nikjer na svetu ta temperatura ne presega 30 stopinj Celzija, če pa bi se temperature v povprečju dvignile za več kot 11 stopinj Celzija, bi v res veliko predelih sveta temperatura mokrega termometra vsaj v enem letnem času presegla mejo 35 stopinj Celzija. Glede na podnebni model, ki so ga znanstveniki uporabili v študiji, bi se tako temperatura mokrega termometra nad omenjeno mejo dvignila na vzhodu ZDA, v Indiji, v nekaterih predelih Kitajske in tudi v večjem delu Avstralije.

Prihodnje generacije bi lahko že videle prve za bivanje neprimerne predele

"Če se bodo temperature v naslednjih treh stoletjih res dvignile za 10 stopinj Celzija, bo veliko predelov postalo neprimernih za bivanje, dvignila pa bi se tudi gladina morja," sta zapisala Sherwood in soavtor študije Matthew Huber z Univerze Purdue v Indiani.

Telesna temperatura ptic je 40 stopinj Celzija.
Telesna temperatura ptic je 40 stopinj Celzija. FOTO: Reuters

Sedanje študije kažejo, da naj bi se temperature do leta 2100 dvignile za štiri do sedem stopinj Celzija, če človek ne bo ukrenil ničesar. Tako bodo naši otroci lahko že videli predele sveta, ki bodo prevroči za bivanje človeka, še opozarjata avtorja.

Take omejitve pa veljajo tudi za druge sesalce, tudi za živino. Nekaj podobnega, kot smo opisali, bi se lahko zgodilo že med termalnim maksimumom pred 55 milijoni let, ki je razmejeval paleozoik in eocen, ko se je Zemlja hitro segrela za pet do osem stopinj. A fosilni ostanki iz tistega časa s tropskih predelov so premalo ohranjeni, da bi lahko to potrdili oziroma ovrgli, še dodajata avtorja študije. Sicer drugih toplokrvnih živali v študiji nista obravnavala. Telesna temperatura ptic je 40 stopinj Celzija, zato bi verjetno ekstremno globalno otoplitev preživele nekoliko lažje kot sesalci.

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
12. 05. 2010 23.35
Če ni Igor pridal svojega prispevka, potem je vse v redu in se ni treba sekirat.
Abacus
12. 05. 2010 21.18
Po klasifikaciji raznih religij: Clovestvo je bilo zlobno ,prihaja pekel. Kdo ve ,morda pa ne?
Tonček Balonček
12. 05. 2010 15.01
Gre za nove možnosti zaslužkov dr. Lučke Kajfež Bogataj! Bo kakšen kongres, simpozij, delovno srečanje? Bo kakšen projekt? Bodo šli tja peš?
casu_marzu
12. 05. 2010 10.40
človek nima nič pri tem... sonce je vzrok vsega teg... samo človeka se pa lahko naheca in lepo plačuje davke za globalno segrevanje itd...
JozaFric
12. 05. 2010 10.34
Joj kakšne imajo ti ekofašisti. Človek prispeva le 3 % co2 v ozračje. Še tisti islandski vulkan ga bo letos več. Naj se ti zeleni raje osredotočijo na odpadke, ne pa da mora v sloveniji študentka organizirat akcijo očistimo Slovenenijo!! A ja saj res, tukaj ni denarja od smeti, kot je pri co2, ko so na vsako tono co2 nabili davke!!!!
totnhem
12. 05. 2010 10.30
Jaz vam pa povem da bo leta 2300 minus41stopinj celzija,gremo se stavit če si upate.
Rok Leban
12. 05. 2010 09.56
Opet ena študija.
shaddow
12. 05. 2010 08.34
"" OK1012.05.2010, 07:131 square:zaradi takšnih kot si ti gre našemu planetu na slabše! Ti se sploh ne zavedaš kaj se bo zgodilo,ko se bo začela talit Grenlandija,ki je kot tempirana bomba.Posamezen človek je res kapljica v oceanu ampak celotno človeštvo je kot ocean in če vsi nekaj naredimo za planet,...se nebomo rabli skrivat za klimatskimi napravami,kar je še najmanj "" >> Square: Ko že misliš, da ni nobenega, pa se le pojavi kakšen (ZBUJEN). >> OK: Tebi pa priporočam, da nehaš brat trač oslarije in poslušat mainstream medije, morda boš spregledal česar ti ne dovolijo videt - RESNICE.
ermej
12. 05. 2010 08.17
To so vse brezveze nabiti davki, potrebno je nehat pragozde sekat, ne pa neke panike gnat tam ko ni potrebno. Ker tam se pa pljuča lepo počasi režeje, zato se tudi podnebja spreminjajo,... Sej človeka tudi nekako matra če mu bi po malem pljuča stran rezal. Je pa popolnoma naraven proces, da se nekaj časa segreva, ter nato spet ohlaja. Za čase Rimljanov je bilo recimo še bolj toplo kot je sedaj,...
tadmar
12. 05. 2010 08.16
Dinozavri niso mel avtomobilov in podobnega, pa se je zgodilo isto... Prosim za razlago strokovnjakov :-D
51b3
12. 05. 2010 08.09
nehajte z temi bučami..
profil24ur
12. 05. 2010 07.55
Ne nasedajte nekim teorijam zarot.. ČLOVEK SE MORE ZAČET BORIT PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM!!
cirenij
12. 05. 2010 07.53
Do l.2300 bo prišlo do takih sprememb na zemlji, da je danes pisanje o tem utopija. Mogoče bodo vseh vrst katastrofe naš planet povsem preobrazile, kot je napovedano.
Dale_1
12. 05. 2010 07.33
Človeški vpliv tukaj je MINIMALEN oz. skoraj da neopazen. Skozi zgodovino planeta se je vse to že dogajalo, vse kar bo človek naredu je da bo za milimilimilimilimilimilimilimli tisočinko tisočinke pospešu proces (pa še to sm napisu preveč) :)! Vse to je neizogibno...
mcn1ck
12. 05. 2010 07.15
boli me tko al tko bom mrtu
OK10
12. 05. 2010 07.13
square:zaradi takšnih kot si ti gre našemu planetu na slabše!Ti se sploh ne zavedaš kaj se bo zgodilo,ko se bo začela talit Grenlandija,ki je kot tempirana bomba.Posamezen človek je res kapljica v oceanu ampak celotno človeštvo je kot ocean in če vsi nekaj naredimo za planet,...se nebomo rabli skrivat za klimatskimi napravami,kar je še najmanj
hovdec
12. 05. 2010 07.05
Ja letošnja zima prav gotovo potrjuje teorije o segrevanju planeta, kajne?
square
12. 05. 2010 06.52
Človeški vpliv na ogrevanje ozračja je kot kaplja v morje. CO2 je pa samo izgovor za pritok še več denarja nekaterim denarnim mogotcem. Itak bo pa še 2012 vmes tko da zna biti kar lepa čistilna akcija na našem planetu, tako da se leta 2300 ne bomo nič gužvali ker naj nekatere pokrajine naj nebi bile primerne za življenje. Če pa je že človek kriv za segrevanje ozračja pa dela to prekleto dobro, tako dobro da se še merkur, venera, mars, jupiter... segrevajo. Človeku bi pripisal kar mesto v knjigi svetovnih rekordov, prvemu je uspelo segreti celo osončje.... aja, dinozavrom je uspelo pred nami, pred njimi pa verjetno še kakšnim enoceličarjem, škoda.
Svobodni
12. 05. 2010 06.05
Kdo mi zagotovi, če bom plačal davke na CO2, da bo zemlja leta 2300 primerna za bivanje. To je isto kot za pokojnino. Plačujem prispevke za pokojnino, mi kdo zagotovi, da bom kdaj prejel pokojnino.
Svobodni
12. 05. 2010 06.02
CO2 je strupen? Jaz ga vsak skoraj vsak dan zaužijem. In se dobro počutim. CO2 se nahaja v DONATU Mg. Pijem DONAT ker vsebuje CO2. Mene so pa v šoli učili, da brez CO2 se ne da živeti.