Tujina

Bo kupola ustavila uhajanje nafte?

New York, 06. 05. 2010 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci britanskega naftnega podjetja BP so na ladjo naložili 98 ton težko kupolo, s katero bodo poskušali ustaviti uhajanje nafte v Mehiški zaliv, po eksploziji naftne ploščadi pred dvema tednoma.

Kupola naj bi na kraj nesreče ob obali Louisiane prispela danes, namestili pa naj bi jo v ponedeljek. Sicer je to le kratkoročna rešitev, kot je povedal direktor za zunanje odnose BP John Curry, pa bodo nafto potem iz kupole po ceveh usmerili v tanker, ki bo lahko sprejel 21,9 milijona litrov nafte.

V eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon je 20. aprila umrlo enajst delavcev, ploščad pa je potonila dva dni kasneje. Iz vrtine vsak dan odteče okoli 800.000 litrov nafte, zaradi česar območju grozi huda okoljska katastrofa.

Delavci družbe BP so sicer v sredo uspeli z ventilom zamašiti eno od treh mest, iz katerih izteka nafta, čeprav toka nafte s tem niso zmanjšali. Nadaljuje se delo tudi na novi dodatni vrtini, s katero bodo ustavili odtekanje nafte, vendar bo ta končana v dveh ali treh mesecih, odvisno od vremena.

To je bilo v torek in sredo ugodno, zato se je v boj proti naftnim madežem pognala flota več sto civilnih in vojaških ladij, ki so sodelovale pri zajezitvah naftnih madežev, sežiganju in razprševanju nafte s kemikalijami. Naftni madeži zaradi ugodnega vetra še niso dosegli obale in naravna katastrofa je za zdaj preložena, vendar pa razpršeni delci nafte padajo na morsko dno, kjer ogrožajo življenje.

Vremenoslovci za naslednja dva dni prav tako ne napovedujejo velikih sprememb, ki bi potisnile naftne madeže proti obali, kjer je za ukrepanje pripravljenih 2000 prostovoljcev.

V Washingtonu medtem poteka tekmovanje med kongresniki, kdo bo bolj oster do podjetja BP, ki obljublja, da bo plačalo vso odškodnino in stroške čiščenja. Pripravlja se tudi sprememba zakona, po katerem bi bil BP odgovoren za izpad dohodka ribičem in drugim podjetjem le do 75 milijonov dolarjev. Meja se bo dvignila na 10 milijard.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
06. 05. 2010 13.13
Evo... kako BOGATE ZDA poskrbijo za "svoje"..... . Če bi bila ploščad v lasti Ameriških mogotcev, bi bila najvišja možna odškodnina 75 MIO dolarjev (v bistvu DROBIŽ).... . Ker je ploščad v lasti "tujcev"..... spremenijo zakon in "kaznujejo" tujce z 10 miliard USD...... . Pa nobeden ne govori o "retroaktivnosti" zakona ali čem podobnem..... . Pa pri nas ????? Pri nas spreminjamno zakone tako, da lahko Francozi (Lafarge) SVINJAJO KOLIKOR HOČEJO (!!!), da lahko Francozi že drugič (obakrat pod ministrom Lahovnikom) DOBIJO MILIONE DAVKOPLAČEVALSKEGA-SLOVENSKEGA DENARJA na račun Revoza..... pa da lahko Rusi skoraj zastonj kupijo Slovenske železarne.... ki so danes vredne cca 50x več kot je bila kupnina..... pa da lahko Egipčani praktično ZASTONJ pridejo do Iskre, kjer sedaj mečejo ljudi na cesti, pa...... . Lahko bi našteval v nedogled..... . Smo (žal) pač res narod hlapcev :-( :-( :-(
krivulja
06. 05. 2010 11.48
S to katastrofo bodo naftaši več zaslužili kot izgubili. Ko nam bo jasno kakšne svinarije je sposoben njihov kapitalistični pohlep se bomo uprli. Nič ne bodo zaustavili-nimajo interesa!
pol3ni
06. 05. 2010 11.17
Naša vlada bo zopet imela razlog za višjo ceno goriva
sicero
06. 05. 2010 10.48
ne bo se treba nekaterim mazat z nafto za bolj temno polt skok v morje bi kar zadostoval
Tonček Balonček
06. 05. 2010 09.54
Jaz ne vem, če bo ta kupola kaj ustavila! Še sreča, da bo v Tržaškem zalivu plin, ne pa nafrta, tista varikina, ki jim bo ušla s ploščadi, bo morje le zbistrila! Včasih sem mislil, da se to dogaja samo v Rusiji ali Kitajskem!
kroks
06. 05. 2010 09.48
spet bo šou bencin gor samo zdaj bo šou za velik več kot je šou kdaj koli
Miskolin77
06. 05. 2010 09.22
21.12.2012 se počasi bliža...