Tujina

Bo Karadžić prišel na pogreb?

Nikšić, 05. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osumljenec za vojne zločine je bil zelo navezan na svojo črnogorsko mamo Jovanko, ki je po krajši bolezni umrla.

Radovan Karadžić je za javnost prisoten samo še na arhivskih fotografijah: Navezan na svojo črnogorsko mamo
Radovan Karadžić je za javnost prisoten samo še na arhivskih fotografijah: Navezan na svojo črnogorsko mamo FOTO: Reuters

V črnogorskem mestu Nikšić je danes umrla Jovanka Vukova Karadžić, mati Radovana Karadžića, enega od najbolj iskanih obtožencev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Pogreb Karadžićeve matere, ki je umrla v 83. letu starosti po krajši bolezni, bo v soboto na pokopališču v Nikšiću. Karadžićevi so sicer črnogorskega rodu in Radovan naj bi bil navezan na svojo mater. Odtod tudi namigovanja, da se skriva tudi v Črni gori.

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je večkrat zatrdila, da se Karadžić občasno skriva tudi v Črni gori. Zadnje dni aprila je v Bruslju ponovila, da od Beograda pričakuje izročitev nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića, za Karadžića pa je povedala, da "ne more več z gotovostjo reči, kje se skriva, v Črni gori, Beogradu ali Republiki srbski". Nekdanji vodja bosanskih Srbov Karadžić ima brata Luko Karadžića, ki živi v Beogradu, ter soprogo Ljiljano in hčer Sonjo, obe iz Republike srbske.


Borovćanin se je izrekel za nedolžnega

Nekdanji policijski general Republike srbske Ljubomir Borovćanin, ki ga haaško Mednarodno sodišče za zločine na območju nekdanje Jugoslavije bremeni odgovornosti za zločine v Srebrenici leta 1995, se je v današnjem nastopu pred sodiščem v Haagu izrekel za nedolžnega.

45-letni Borovčanin se je 1. aprila prostovoljno predal haaškemu sodišču, ki je obtožnico proti njemu vložilo septembra 2002. V njej ga bremeni sodelovanja v genocidu, umorih, pregonih, prisilnem preseljevanju ljudi, zločinov proti človečnosti ter kršitev vojnih običajev in zakonov vojskovanj v času operacije srbske vojske v Srebrenici julija 1995.