Tujina

Bo Indonezija preselila prestolnico iz prenatrpane Džakarte?

Džakarta, 29. 04. 2019 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
5

Indonezija razmišlja, da bi prestolnico preselili iz prenatrpane metropole Džakarte, so danes sporočili iz vlade. Ob tem so opozorili, da bi lahko morebitno selitev izvedli šele čez več let. Nova prestolnica bi lahko postala Palangkaraya, ki leži na otoku Borneo.

Ideja preselitve sedeža indonezijske vlade iz mesta s skoraj 30 milijoni prebivalcev je stara že več desetletij. Iz metropole dnevno poročajo o hudih prometnih zastojih, zaradi svoje lege je območje izpostavljeno poplavam, zaradi črpanja podtalnice pa se mesto hitro pogreza.

Minister za urbano načrtovanje Bambang Brodjonegoro je danes po seji vlade sporočil, da je predsednik Joko Widodo podprl načrt o preselitvi prestolnice z najbolj poseljenega otoka Java. Džakarta pa bi še naprej ostala finančna prestolnica države, je zagotovil minister.

Selitev prestolnice je zagotovo zahteven 'projekt'.
Selitev prestolnice je zagotovo zahteven 'projekt'. FOTO: AP

Indonezijski predsednik v svoji odobritvi načrta ni navedel morebitne alternativne upravne prestolnice, niti ni zastavil časovnega okvirja. Lokalni mediji so poročali, da bi lahko nova upravna prestolnica postala mesto Palangkaraya na otoku Borneo.

Widodo, ki je po neuradnih izidih na volitvah ta mesec osvojil drugi predsedniški mandat, se je v okviru volilne kampanje sicer zavzemal za bolj enakomerno porazdelitev gospodarske rasti v državi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pacek22
30. 04. 2019 20.53
+2
RamzesII
30. 04. 2019 10.42
+4
Mesto se pogreza, otok tone, vlada očitno ve več kot pove, ukrepa pa le za lastne interese in za svoje, zato bo vse svoje in lastno preselila in ostali priviligirani enako. To me spomni na zgodbo iz New Yorka, kjer se je oz. se dogaja enako, vlada, priviligirani, bogati se selijo ven, velika podjetja selijo svoje sedeže.
RamzesII
30. 04. 2019 10.43
+2
Javnost pa, manj ve manj težav za elito je.
Komar123012
29. 04. 2019 20.20
-12
Kaj ima to veze s SLO in zakaj bi nas to zanimalo ? Kr neki...
Opta Musi
29. 04. 2019 19.33
+31
Sem ravno bral o tem, prestolnice ne bodo selili, selili bodo pa parlament, tako da bo kot sta na Nizozemskem Haag in Amsterdam. Bo treba kaj več kot le prevajalnik vklopit.