Tujina

Bo Evropa res bolj varna?

London, 23. 02. 2007 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanski premier se zavzema za namestitev ameriškega protiraketnega ščita na britanskem ozemlju.

Tony Blair je prepričan, da je ameriški protiraketni ščit na evropskih tleh pomemben korak k zagotavljanju večje varnosti Evrope.
Tony Blair je prepričan, da je ameriški protiraketni ščit na evropskih tleh pomemben korak k zagotavljanju večje varnosti Evrope. FOTO: Reuters

Britanska vlada je potrdila, da se z ZDA dogovarja o možnosti namestitve dela spornega protiraketnega ščita v Veliki Britaniji, saj po njenem mnenju protiraketni ščit pomeni večjo varnost za vso Evropo.

"Premier misli, da je dobro, da se Velika Britanija vključi v ameriški načrt," je povedala predstavnica premiera in dodala, "da verjamejo, da je to pomemben korak k zagotavljanju protiraketne obrambe Evrope, katere del smo tudi mi."

Predstavnik urada premiera Tonyja Blaira je sicer povedal, da so se pogovori šele začeli in da niso sprejeli še nobene odločitve. Poleg Velike Britanije se za gradnjo delov ščita v njihovi državi zavzemata tudi Poljska in Češka, čemur pa močno nasprotuje Rusija, saj naj ščit ne bi bil postavljen v interesu globalne varnosti in bo sprožil novo oboroževalno vojno.

Ameriški protiraketni ščit že zdaj vključuje prestrezne baze na Aljaski in v Kaliforniji, strateški položaj v Evropi pa se ameriški vojski zdaj zdi še pomembnejši, saj sta Iran in Severna Koreja medtem razvila svoje raketne sisteme.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
23. 02. 2007 17.36
važen, da bomo čez 6 mescev že mel čipe v riti in se bomo čutil varne, četut se bo našmu sosedu lahko še vedno strgal in nas bo dokončal z metlico za stepanje smetane...