Tujina

'Obami dajem vso svojo podporo'

Washington, 07. 06. 2008 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./STA/U.Z.
Komentarji
15

Hillary Clinton je priznala poraz na volitvah za demokratskega predsedniškega kandidata in podprla Baracka Obamo.

Newyorška senatorka Hillary Clinton je vendarle priznala poraz na volitvah za demokratsko predsedniško kandidatko in pozvala svoje privržence, naj podprejo zmagovalca strankarskih volitev, senatorja Baracka Obamo iz Illinoisa. "Baracku Obami dajem vso svojo podporo," je dejala.

Clintonova je izstopila iz predsedniške tekme...
Clintonova je izstopila iz predsedniške tekme... FOTO: Reuters

V govoru pred zbranimi privrženci v Washingtonu se je v družbi hčerke Chelsea in soproga Billa zahvalila vsem, ki so jo v kampanji podpirali. "To ni ravno zabava, ki sem jo načrtovala, a mi je zagotovo všeč družba," je dejala in dodala, da se je v kampanjo vključila, ker je menila, da lahko s tem pomaga drugim. "Svoj boj za cilje, v katere verjamemo, bomo sedaj nadaljevali tako, da bomo svojo energijo, svoje strasti, svoje moči posvetili Baracku Obami in naredili vse, kar je v naši moči, da bo izvoljen za prihodnjega predsednika ZDA," je dejala nekdanja prva dama ZDA.

"Danes, ko končujem svojo kampanjo, mu čestitam za zmago, ki jo je dosegel, in izjemno tekmo, ki jo je vodil," je dejala in poudarila, da ima Obama, ki je po njenih besedah predvsem odločen človek, vso njeno podporo pri nadaljnjem delu. Po njenih besedah je bila kampanja težka bitka.

Raziskava CNN je pokazala, da bi 60 odstotkov podpornikov Hillary Clinton podprlo Obamo, 17 pa bi jih glasovalo za McCaina. 22 odstotkov ne bi volilo, če Clintonove ne bi bilo med kandidati.

Obama si je zagotovil glasove 2118 delegatov, ki jih potrebuje za položaj demokratskega predsedniškega kandidata, v torek na primarnih volitvah v zveznih državah Južna Dakota in Montana.

Podpredsednica ali ne?

Potem ko je že v četrtek iz štaba Clintonove prišla novica, da bo soproga nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona v soboto razglasila izstop iz predsedniške tekme in priznala poraz, so se razširile govorice, da naj bi se zdaj Clintonova potegovala za mesto podpredsednice. A je ona to zanikala.

V četrtek zvečer sta se v Kaliforniji na domu demokratske senatorke Dianne Feinstein Obama in Clintonova prvič po začetku kampanje sestala iz oči v oči za zaprtimi vrati. Feinsteinova je kasneje dejala, da sta bila po uri sestanka oba nasmejana in razigrana. Obama je zagotovil, da o podpredsedniških kandidatih ne bo razpravljal v medijih, ki bodo o tem od njega slišali šele, ko si bo kandidata ali kandidatko izbral.

...in javno priznala, da na volitvah podpira Obamo.
...in javno priznala, da na volitvah podpira Obamo. FOTO: Reuters

Obama bo morda Clintonovi pomagal poravnati dolgove, ki jih je imela zaradi vztrajanja v tekmi, ko je bila ta že izgubljena, nobenega dvoma pa ni, da je pomiritev in izraz podpore senatorju iz Illinoisa potrebna tudi Clintonovi, ki bo nadaljevala senatno kariero. Izraz podpore in napoved delovanja za kandidata demokratov bosta pozornost preusmerila na dvoboj med Obamo in Johnom McCainom, ki je sicer potekal že skoraj mesec dni.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 06. 2008 12.57
Nehajte že enkrat s tem, da je Obama črnec, on je pač mulat, mešanec med belo in črno raso! Naj v Afriki, če bi bil kak tak tip izvoljen, vzklikajo, da imajo predsednika belca! Torej: Obama ni črnec, ni elec, gre za mulata!!
pkorosec
08. 06. 2008 12.29
theDegriz, še kako mi je jasno :) gre pac za tipicni primer hinavske dvolicnosti. Najprej je tvoj tekmec znotraj tvojega tabora najvecje budalo in velika napaka, pol pa naenkrat najboljsa mozna izbira. Spomnimo se francoske predsedniske kampanje, ko je tretje uvrsceni porazenec na volitvah v prvem krogu izjavil, da v drugem krogu ne bo podprl ne sarkozya, ne senegalove, ceravno so vsi mislili da bo izrekel podporo senegalovi levi sredini. Pa ni. In to globoko spostujem. Da do svojih razlicnih stalisc stojis in da jih nisi pripravljen odplaknit. Tukaj pa med ameriskimi politicarji pac ni neke razlike, zato je pa tudi vsakrsna doslednost nepomembna, s tem pa tudi sama kampanja ali volitve, mar ne ? :) clarionec, kak to mislis go Obama, go Jansha? To bi naj bilo kontradiktorno, glede na to da imajo v Obaminem volilnem štabu na steni poleg slike Obame tudi velik poster Che Guevare. Kak zdaj to gre? Komunisticni ljubitelj in paranoik pred komunisti?
zupancicevajama@email.si
08. 06. 2008 07.33
Meni se pa zdi zanimiva kombinacija za predsednika crnec, podpredsednica zenska...Bojim se pa, da bo ameriska politika na isti poti...Buldozer.
Nauders
08. 06. 2008 01.15
go Obama, Go Jansha
milenkocare
08. 06. 2008 00.45
pkorosec in kaj tebi ni jasno? Oba sta člana demokratske stranke. In Clintonova bo do konca sodelovala pri kampaniji in podpirala Obamo tudi če ne bo kandidatka za podpredsednico. Nič se ne obrača po vetru. Vsi so vedeli kaj se bo zgodilo v primeru, da Obama premaga Clintonovo. Obama ji bo poplačal dolgove, ki si jih je nabrala z zbiranjem sredstev za kampanijo ona pa mu bo priskrbela "njene" donatorje. Definitivno bodo imeli hudo močnejši budget kot McCain kar pa še nič ne pomeni. Zaenkrat kaže par procentov razlike.
pkorosec
07. 06. 2008 22.59
Ona je svoj pravi obraz že pokazala tekom kampanje, sploh pa sedaj ko bi rada prisla na mesto podpredsednice in naenkrat nudi "vso" podporo človeku, za katerega je še donedavno dejala da ni primeren za predsednika ZDA. Sedaj pa je za 180 stopinj obrnila plosco in mu nudi vso podporo. Ah zenska, z glavo skozi zid hoce biti pri koritu, na strani zmagovalcev. Hillary je tipicni primerek cloveka, ki se obraca po vetru. Obama pa ce sprejme njeno ponudbo podpredsednice tudi ni ravno kaj dosti boljsi od nje. Prav imajo tisti, ki trdijo da so vsi tile kandidati ena in isto sranje.
isys_sm
07. 06. 2008 22.51
cosmos ti si malo rasista?? Neumni komentar. Hvala bogu če bo zmagal, bo vsaj kaj pameti prineso v ZDA, v vsakem primeru pa slabši ko Bush ne more bit.
Ja tako kot tam črnec bo počasi pri nas predsednik negdo od Strojanov saj je Janševa sodrga že vse pokradla in se drugemu nobenemu več ne bo izplačalo riniti v parlament kakor zasmojenim.Hahahaha
okhasan1
07. 06. 2008 21.42
končno v zda bo predsednik črnac. sem vesela.mogoče bo končno manj raspetij med rasami.
DarthRevan
07. 06. 2008 21.29
Pa to je itak navada v ZDA.
Marjan Mesari?
07. 06. 2008 21.21
zdaj se mu bo pa vrit potegnila
Ariella
07. 06. 2008 20.15
hilary...raj pejt kuhat domov clintonu, nč čudnega da ma pol lubice a?...
step_by_step
07. 06. 2008 15.35
Obama ne bo nikol in nikjer poražen! ... Enostavno je človeški in kot rojen za ljudstvo,...ki vsak dan bolj rabi mir in tople besede. Obama jim bo to sigurno pripravil.
LexLuthor
07. 06. 2008 15.00
Točno to. Hilary, zagrabi podpresedniško mesto! Ko šutnejo Obamo, boš predsednica, kar si v bistvu zaslužiš!
luka.6000000@gmail.com
07. 06. 2008 14.40
sej podpredsedniško mesto ni tko slabo..... obamo bodo itak shutelni...kaki rednecki...