Tujina

Bo Brazilija dobila prvo predsednico?

Brasilia, 03. 10. 2010 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot vse kaže, bo Dilma Roussef, ki jo podpira tudi sedanji brazilski predsednik Inacio Lula da Silva, na predsedniških volitvah slavila že v prvem krogu in tako postala prva predsednica Brazilije.

V Braziliji danes potekajo predsedniške in splošne volitve. Med devetimi kandidati za predsednika za favoritko velja Dilma Roussef, ki se ji nasmiha zmaga v prvem krogu in bo najverjetneje postala prva predsednica Brazilije. 135 milijonov brazilskih volivcev pa bo volilo še 27 guvernerjev, 54 od skupno 81 senatorjev ter 531 poslancev.

Roussefovi se zmaga nasmiha že v prvem krogu.
Roussefovi se zmaga nasmiha že v prvem krogu. FOTO: Reuters

Prva volišča so se odprla v atlantskem arhipelagu Fernando do Noronha. Ker se Brazilija razteza v treh časovnih pasovih, se bodo nazadnje zaprla v zveznih državah Amazonas in Acre. V Braziliji so volitve obvezne za vse državljane med 18. in 70. letom, na njih pa lahko sodelujejo tudi mladi med 16. in 18. letom in starejši od 70 let.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi Roussefova danes dobila zadostno podporo za zmago v prvem krogu. Kot kaže raziskava, ki jo je v torek objavil institut Datafolha, bi 62-letno Roussefovo podprlo 51 odstotkov Brazilcev. Za njenega najresnejšega tekmeca velja Jose Serra iz Brazilske socialne demokracije (PSDB), za katerega bi glasovalo 32 odstotkov volivcev. Morebitni drugi krog je predviden za 31. oktober.

Roussefova je članica vladajoče Delavske stranke (PT), ki se ji odličen rezultat obeta tudi na splošnih volitvah. Stranka naj bi po njih v obeh domovih parlamenta dobila udobno večino in moč, kakršne ni imela od rojstva mlade brazilske demokracije v 80. letih prejšnjega stoletja. Socialdemokratski opoziciji po drugi strani po volitvah grozi precejšnja oslabitev.

Sedanji predsednik da Silva je izredno priljubljen.
Sedanji predsednik da Silva je izredno priljubljen. FOTO: Reuters

Brazilski volivci tokrat prvič po letu 1985 ne bodo imeli možnosti, da bi znova izvolili izredno priljubljenega sedanjega predsednika Inacia Lulo da Silvo, ki je milijone Brazilcev popeljal iz revščine in državi zagotovil pomembno politično in gospodarsko mesto v svetu. Kljub temu je bil Lula, ki bo 1. januarja prihodnje leto končal drugi predsedniški mandat in se je v zgodovino zapisal kot doslej najpriljubljenejši brazilski predsednik, zvezda volilne kampanje in je zaslužen za veliko podporo, ki jo ima Roussefova.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andreja Sotlaro
03. 10. 2010 14.02
Luiz Inácio Lula da Silva, se pravilno napiše ime brazilskega predsednika. Kandidatka za predsednico z največ podpore pa Dilma Rousseff. Glede na njeno dolgotrajno sodelovanje z dosedanjim predsednikom, vsi pričakujemo, da bo nadaljevala z uspešnimi političnimi in gospodarskimi potezami svojega vzornika.
Desktop.Messiah
03. 10. 2010 11.07
Poslanstvo ženske je, da možu servira sendvič in dekolte, nikakor pa vodenje države.
Igor Hari 1
03. 10. 2010 08.41
Vse dobro ji želim .........