Tujina

Blix o pogajanjih z Irakom

New York/Ottawa/Peking/London, 03. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Vodja inšpektorjev za razorožitev Iraka je varnostnemu svetu poročal o dogovoru z iraškimi pogajalci o vrnitvi inšpektorjev v Irak. ZDA, kjer je prizadevanja Busheve administracije že podprl kongres, pa vztrajajo pri sprejetju ostrejše resolucije.

Kako se bodo članice varnostnega sveta odzvale na dogovor z Irakom?
Kako se bodo članice varnostnega sveta odzvale na dogovor z Irakom? FOTO: Reuters

Združeni narodi in Irak so se v torek dogovorili za ponoven prihod inšpektorjev za razorožitev, ki so Irak zapustili leta 1998.

Kljub dogovoru pa ZDA in Velika Britanija vztrajata pri sprejetju ostrejše resolucije še pred odhodom inšpektorje. Britanski premier Tony Blair je mnenja, da je potrebno še pred napotitvijo inšpektorjev sprejeti novo resolucijo v varnostnem svetu. "Nova resolucija je absolutno nujna," je dejal Blair, ki to rešitev zagovarja, zaradi izkušenj s predhodnimi inšpekcij v Iraku. Hkrati je pozval celotno mednarodno skupnost k oblikovanju in uveljavljanju enotne politike do Iraka.

Francija in Nemčija nasprotujeta uporabi orožja
Francija in Nemčija nasprotujeta uporabi orožja FOTO: Reuters

Kot kaže pa je pri tem Francija največja ovira, saj je ruski zunanji minister Ivanov dejal, da bo Rusija o resoluciji spet premislila, če bo to terjalo Blixovo poročilo. Francoski predsednik Chirac in nemški kancler Schröder sta na neformalni večerji izmenjala stališča, da njuni državi nasprotujeta avtomatični uporabi sile proti Iraku.

Kitajska vztraja pri politični rešitvi

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je nujno, da se inšpektorji za razorožitev čimprej vrnejo v Irak. "Dejanja varnostnega sveta morajo imeti pri iskanju rešitve iraškega problema to za cilj," so sporočili iz Pekinga.

Kanadski premier Jean Chretien
Kanadski premier Jean Chretien FOTO: Reuters

Kanada podpira ZDA, pričakuje tudi podporo OZN

Predsednik kanadske vlade Jean Chretien je v kanadskem parlamentu izjavil, da Kanada ne bo podprla vojaškega posredovanja v Iraku brez podpore Združenih narodov. Kanadski premier po drugi strani ni skrival, da bi bil vesel, če bi iraški predsednik Sadam Husein izgubil oblast v Bagdadu.

"Med številnimi razpravami, ki sem jih imel z ameriškim predsednik Georgom Bushem, sem vselej vztrajal na nujnosti sprejema nove resolucije ZN," je kanadskim poslancem zagotovil premier.

Obenem je dodal, da od takrat v zvezi s tem ni spremenil svojega stališča. Če pa bi ZDA vodile vojaško operacijo proti Iraku z zeleno lučjo ZN, bi se takšni operaciji lahko pridružila tudi Kanada. Po besedah kanadskega ministra za obrambo Johna McCalluma pa je Kanada pripravljena podpreti vojaško akcijo v Iraku z mandatom ZN tudi z vojaškimi sredstvi.