Tujina

Blair: Sadam ima še eno možnost

Washington/New York, 25. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier Tony Blair je pred poslanci poudaril, da ima iraški predsednik Sadam Husein zadnjo priložnost za mirno razorožitev v skladu z resolucijami ZN. Prav zato Velika Britanija in ZDA ne bodo zahtevale takojšnjega glasovanja o predlogu nove resolucije.

V enem najpomembnejših govorov v svoji karieri je Blair pred poslanci od Iraka zahteval "100-odstotno sodelovanje" ter dodal, da Velika Britanija in ZDA zato ne bodo zahtevale takojšnjega glasovanja o predlogu nove resolucije Varnostnega sveta ZN. Blair je obenem zavrnil očitke, da Velika Britanija skupaj z ZDA hiti v vojno, saj naj bi imel Irak kar 12 let časa da se prostovoljno razoroži, pa tega ni storil. Kritike v vrstah poslancev je posvaril, da bi neukrepanje pod vprašaj postavilo avtoriteto ZN.

Iskanje diplomatske rešitve

V prihodnjih dneh se bodo nadaljevala prizadevanja za diplomatsko rešitev krize. Blair se bo srečal z jordanskim kraljem Abdulahom II. in nemškim zunanjim ministrom Joschko Fischerjem, ki se bo srečal tudi z britanskim kolegom Jackom Strawom. Papež Janez Pavel II., ki vojni odločno nasprotuje, pa bo v četrtek v Vatikanu sprejel španskega premiera Joseja Mario Aznarja, enega najbolj zvestih zagovornikov ameriškega predsednika Georgea Busha. V sredo pa se bosta na delovnem srečanju v Moskvi sestala nemški kancler Gerhard Schröder in ruski predsednik Vladimir Putin.

ZDA že pripravljajo humanitarno pomoč

Predstavniki sveta za nacionalno varnost, Pentagona, State Departmenta in Ameriške agencije za mednarodni razvoj so razložili, kako se pripravljajo na pomoč iraškemu prebivalstvu. Ameriška administracija načrtuje, da bo za nujno humanitarno pomoč Iračanom takoj, ko bo položaj to dovoljeval, namenila za okoli 100 milijonov dolarjev različne pomoči, od hrane, vode in zdravil do odej in šotorov.