Tujina

Blair podprl Browna

London, 11. 05. 2007 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier Tony Blair je kot svojega naslednika podprl sedanjega finančnega ministra Gordona Browna.

Britanski premier Tony Blair, ki je v četrtek napovedal, da bo z vrha britanske vlade in Laburistične stranke odstopil 27. junija, je kot svojega naslednika danes uradno podprl sedanjega finančnega ministra Gordona Browna, ki je že začel svojo kampanjo pred volitvami v Laburistični stranki. "Gospodarstvo je vodil izjemno, pokazal pa je tudi, da ima moč, razum in izkušnje, da postane odličen premier," je o Brownu dejal Blair.

Tony Blair in Gordon Brown
Tony Blair in Gordon Brown FOTO: Reuters

Blair je izrazil zadovoljstvo, da lahko podpre Browna kot naslednjega voditelja Laburistične stranke in premiera. Ob tem je dodal, da bo Brown izpeljal modernizacijo države, ki se bo lahko tako uspešno soočila z izzivi prihajajočega desetletja.

Blair Browna, ki je svojo kandidaturo že napovedal, sicer do danes ni izrecno podprl. Sedanji finančni minister, ki je bil Blairov dolgoletni zaveznik in sodelavec pri vodenju britanske vlade in reformiranju Laburistične stranke, je bil obenem tudi njegov veliki tekmec, ki naj bi mu Blair že pred desetimi leti obljubil, da mu bo nekoč prepustil položaj.

Brown naj bi medtem na volitvah novega predsednika laburistov, ki bo postal tudi naslednji predsednik vlade, skorajda zagotovo brez težav slavil. Partnerstvo Browna in Blaira se je začelo z njuno izvolitvijo v angleški parlament leta 1983, po smrti nekdanjega vodje laburistov Johna Smitha leta 1994 pa je vodenje stranke prevzel Blair, ki je Brownu prepustil ministrstvo za finance.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.