Tujina

Blair objavil dokaze proti Iraku

London, 24. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Britanski premier Tony Blair je britanskemu parlamentu predstavil dosje o iraškem kemičnem, biološkem in jedrskem orožju, ki naj bi dokazoval, da Sadam Husein predstavlja nevarnost za svet.

Blair je želel z dokumentom, ki obsega 50 strani in večinoma temelji na poročilih tajnih obveščevalnih služb ter inšpektorjev ZN za orožje, dvomljivce znotraj in zunaj vladajoče laburistične stranke prepričati, da je ukrepanje proti Sadamu nujno potrebno. Iraški kulturni minister Jusif Humadi pa se je na novinarski konferenci v Bagdadu odzval na obtožbe in dejal, da je 'razvpiti' dosje brez temeljev ter Blaira obtožil, da sodeluje v cionistični kampanji proti Iraku.

V Londonu so potekali tudi protesti proti koaliciji Bush-Blair za napad na Irak
V Londonu so potekali tudi protesti proti koaliciji Bush-Blair za napad na Irak FOTO: Reuters

Brez konkretnih dokazov

V dokumentu je zapisano, da naj bi imel Irak načrte za uporabo kemijskega in biološkega orožja ter da naj bi skušal iz Afrike uvoziti uran za izdelavo atomske bombe, kljub temu da država nima civilnega jedrskega programa. Irak naj bi poleg tega nelegalno zadržal 20 raket z dosegom 650 km in možnostjo nastavitve bioloških in kemičnih konic, ki bi jih sicer moral vrniti. Pred inšpektorji ZN za orožje pa naj bi skrival opremo in dokumentacijo. Predstavljeno poročilo vsebuje tudi zemljevid, po katerem bi orožje, ki ga Irak razvija sedaj, lahko doseglo Izrael, celoten Bližnji vzhod, Grčijo in Turčijo.

Blair je še dodal, da se bo v primeru, če Sadam zavrne prihod inšpekcij, mednarodna skupnost morala odzvati. Orožje bi namreč Irak v skladu s poročilom lahko aktiviral 45 minut po ustreznem ukazu.

Blair poslancev ni prepričal

Kljub 'dokazilnemu' dosjeju, ki ga je britanskim parlamentarcem in javnosti predstavil premier Tony Blair, večina nasprotnikov napada na Irak, še vedno ostaja skeptična. Tudi laburistični strokovnjak za obrambo Peter Kilfyole trdi, da dokument "ne vsebuje novih podatkov", temveč "le domneve in obtožbe". Kot je povedala laburistka Diane Abboth, se bo moral premier Tony Blair bolj potruditi, če bo hotel prepričati britansko javnost v sodelovanje v novi vojni.

Predstavnik liberalnih demokratov Menzies Campbell je ocenil, da poročilo ni prineslo jasnih dokazov za nujnost takojšnjega napada na Irak. Dodal je še, da v poročilu tudi ni ničesar, kar bi jih prepričalo v reševanje iraškega problema brez Združenih narodov. Po drugi strani pa je predstavnik konservativne stranke Michael Ancram dejal, da so po preučitvi omenjenega poročila prepričani, da je stališče britanskega premiera "dobro in mi ga podpiramo".

Celotno besedilo Blairovega dosjeja lahko preberete na spletni strani britanske vlade Iraško orožje za množično uničenje.

Tudi Nemci skeptični

Vladajočih nemških socialdemokratov (SPD) Blairovo poročilo ni prepričalo, zato kljub vsem podatkom v poročilu še vedno nasprotujejo vojaški operaciji v Iraku. Po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše Arija Fleischerja pa je poročilo prineslo nove dokaze glede resnosti grožnje, ki jo svetu predstavlja Sadam Husein. Avstralski zunanji minister Alexander Downer pa je ocenil, da poročilo potrjuje, da Irak "nedvomno" poseduje orožje za množično uničevanje in da ga namerava tudi uporabiti.

Oster odziv Iraka

Svetovalec iraškega predsednika Huseina Amer Al-Saadi je pozval britanskega premiera Blaira, naj poročilo preda inšpektorjem ZN, da bodo lahko potrdili resničnost podatkov.

V Iraku so se ostro odzvali na obtožbe britanskega premiera Blaira. Dokazi, ki naj bi jih imel Blair, so neresnični, pravijo. Kot najvišji predstavnik režima Sadama Huseina je obtožbe komentiral minister za kulturo, ki je dejal, da "gre za nadaljevanje zarote proti Iraku, ki jo vodijo Judje". Obtožbe pa so po njegovem tako neverjetne, da v njih dvomijo celo britanski parlamentarci.

Tudi svetovalec iraškega predsednika Sadama Huseina Amer Al-Saadi je takoj po objavi britanskega poročila o domnevnem obstoju orožja za množično uničevanje dejal, da bodo imeli inšpektorji ZN neoviran dostop do vseh krajev v Iraku, ki si jih bodo želeli ogledati. Obenem je odločno zavrnil britanske navedbe in zatrdil, da Irak ne poseduje orožja za množično uničevanje.