Tujina

Blair o nujnosti vojaške opcije

Dunaj/Washington/London/Bagdad, 01. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Britanski premier Tony Blair je na kongresu laburistične stranke v Blackpoolu poudaril, da mora vojaška akcija proti Iraku ostati opcija v primeru nespoštovanja resolucij ZN.

Laburisti so svojega premiera tokrat podprli
Laburisti so svojega premiera tokrat podprli FOTO: Reuters

"Postavimo ultimat, iraški vodja Sadam Husein mora spoštovati voljo Združenih narodov," je dejal Blair. Izpostavil je, da mora biti svet pripravljen uporabiti silo, če Husein ne bo pristal na uničenje kemičnega in biološkega orožja, saj bo v nasprotnem primeru v nevarnosti verodostojnost ZN. "Če bomo izgubili kolektivno pripravljenost na soočenje s tem problemom, bomo izgubili avtoriteto, ne samo ZDA ali Velike Britanije, temveč Združenih narodov," je bil prepričan Blair. Dodal je še, da je včasih, še posebej, ko gre za diktatorje, pripravljenost na vojno edino upanje za mir.

Levosredinski laburisti so bili že mesece razdeljeni zaradi nasprotovanje dela članstva Blairovi podpori ZDA pri morebitni vojaški akciji proti Iraku. Po dveurni čustveni razpravi pa so delegati prvi dan kongresa v ponedeljek v Blackpoolu sprejeli predlog, v katerem so podprli uporabo sile proti Huseinu v primeru neuspeha vseh drugih prizadevanj in podpore ZN.

Straw: Nismo za avtomatično uporabo sile

"Najboljša pot, po kateri bi krizo rešili na miren način, je spričo obnašanja in osebnosti Sadama Huseina najtežja možna," je dejal Straw.

Britanski zunanji minister Jack Straw pa je v pogovoru za britanski radio BBC pojasnil, da se ameriška in britanska vlada zavzemata za sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN, "ki ne bo nujno predvidevala avtomatične uporabe sile" proti Iraku, če ta država ne bo spoštovala resolucij Varnostnega sveta ZN.

Straw, ki je pogovore s stalnimi in nestalnimi članicami varnostnega sveta o osnutku resolucije o Iraku označil kot "produktivne", je še dodal, da se ZDA in Velika Britanija sicer zavzemata za eno resolucijo, kljub temu pa nista izključili možnosti dveh resolucij, a mora biti prva čim bolj ostra. Straw je tudi zagotovil, da želijo ZDA in Velika Britanija iraško krizo končati brez vojne. "Sadam Husein je po naravi namreč tak, da razume le, ko mu z uporabo vojaške sile zagrozi celotna mednarodna skupnost," je še menil Straw.

Bush: Nova resolucija je nujna!

Ameriški predsednik Bush pa je v Washingtonu znova zatrdil, da je potrebna nova in močna resolucija ZN za razorožitev Iraka. "Huseinu ne bom dovolil, da bi še naprej lagal in se igral z mednarodnim javnim mnenjem. Husein pomeni grožnjo za svet, za Izrael in ZDA," je dejal Bush, ob tem pa zatrdil, da je ameriško gospodarstvo dovolj močno za bodoče izzive, vključno z vojno proti Iraku.

ZN zavračajo Powellov predlog

Svetovalec iraškega predsednika Amir al Sadi vodi iraško delegacijo na Dunaju
Svetovalec iraškega predsednika Amir al Sadi vodi iraško delegacijo na Dunaju FOTO: Reuters

Združeni narodi so zavrnili poziv ZDA, naj preložijo odhod inšpektorjev za razorožitev v Irak, ter poudarili, da je prav Varnostni svet ZN inšpektorjem podelil mandat za opravljanje misije. "Smo tehnični organ inšpekcij Varnostnega sveta in upoštevamo le navodila Varnostnega sveta," je na Dunaju dejala tiskovna predstavnica inšpektorjev Melissa Fleming.

S tem so se inšpektorji ZN odzvali na besede ameriškega državnega sekretarja Colina Powella, ki je sinoči od inšpektorjev zahteval, naj začasno preložijo svoj odhod in počakajo, da bo Varnostni svet ZN sprejel resolucijo, ki bo določala nov režim inšpekcij. Powell je to dejal le nekaj ur potem, ko so ZN in iraški predstavniki na Dunaju dosegli napredek v pogovorih o načinu obnovitve inšpekcij.