Tujina

Zakaj je hrana vse dražja?

Bruselj, 07. 05. 2008 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za vse višje cene hrane ni enega samega razloga, predvsem pa za to ni krivo spodbujanje uporabe biogoriv, poudarjajo v Bruslju.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da je za vedno višje cene hrane krivo spodbujanje kmetovanja za goriva, namesto za hrano. Evropska komisija se ne strinja.
Okoljevarstveniki opozarjajo, da je za vedno višje cene hrane krivo spodbujanje kmetovanja za goriva, namesto za hrano. Evropska komisija se ne strinja. FOTO: Kanal A

Za vse višje cene hrane ni enega samega preprostega razloga in zato tudi ni preproste razlage, poudarja Evropska komisija. Vzroki za rast cen hrane so dvig povpraševanja na Kitajskem in v Indiji, slabe letine, šibek dolar in dvig cen goriv, nikakor pa ne evropska politika spodbujanja uporabe biogoriv, so ponovno zatrdili v Bruslju in se tako odzvali na očitke okoljevarstvenikov.

Sedanja evropska proizvodnja biogoriv je tako majhna, da nima bistvenega vpliva na cene hrane. Tiskovni predstavnik komisije Johannes Laitenberger

Biogoriva so 'grešni kozel' za visoke cene hrane, vendar obstajajo drugi razlogi za dvig cen hrane v zadnjem času, je že v torek pojasnila komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel in ponazorila, da Brazilija na veliko proizvaja biodizel iz sladkornega trsa, pa so cene sladkorja padle. Cilj EU je celo, da 10 odstotkov potreb po gorivih do leta 2020 zapolni z biogorivi, posebej prikrojen okoljski in socialni politiki, zatrjujejo v Bruslju. O ciljih za biogoriva se je EU dogovorila marca lani in so del širše okoljsko-energetske politike, ki teži k zmanjšanju energetske odvisnosti EU in učinkovitejšemu boju proti podnebnim spremembam.

Sicer so se evropski komisarji strinjali, da se morajo soočiti s problemom draženja hrane, in sicer se ga bodo lotili na treh frontah, med drugim v okviru vmesnega pregleda skupne kmetijske politike 20. maja, je pojasnil tiskovni predstavnik komisarke za kmetijstvo Michael Mann. Pričakovati pa je, da bodo o vedno višjih cenah hrane govorili tudi evropski voditelji junija v Bruslju, sicer drugo in hkrati zadnje vrhunsko srečanje na najvišji ravni v času slovenskega predsedovanja EU.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nocomment24kur
29. 05. 2008 17.17
Visoke cene hrane so predvsem posledica zakona trga in z njim povezanih špekulacij. Evropa si je brez dvoma sposobna za svoje potrebe pridelati dovolj hrane, največji sovražnik normalnih cen je trg, ki dopušča prodajo v Azijo tem rumencem, od katerih nimamo nič drugega kot drago nafto in hrano, ceneno robo in agresivno konkurencom ki uničuje evropska podjetja. Države EU bi morale imeti predkupno pravico za hrano in hkrati mrežo lastnih trgovin (brez nepotrebnega luksuza v prostoru in opremi, brez oderuških marž). Če si ta rumena zmanipulirana go*** ni sposobna pridelat dovolj hrane, naj se pa vrnejo k svojim starim prehranjevalnim navadam. Če so lahko v času Maove diktature preživeli s pestjo riža na dan, naj pa še zdaj! Po drugi strani pa bi lahko zahod razmislil o tem, da v državah v razvoju raje spodbuja kmetijstvo kot pa industrijo, ki viša standard dela prebivalstva, ki je zato vse bolj pohlepno po hrani in nafti. Nedopustno je, da se s hrano trguje in špekulira na borzi. Smiselno bi bilo, da si vsaka država, ki je tega seveda sposobna, pridela hrano za lastne potrebe in ne postane povsem odvisna od uvoza. Ker na koncu koncev bo cena hrane vedno tako visoka, da si je nekdo ne bo mogel privoščiti. Če bi lahko hrano v primeru pomanjkanja radeljevali selektivno, vsem približno enako, bi se izognili nerazumno visokim cenam.
Apocalypse
29. 05. 2008 15.41
zdj pa nj mi eden pojasne kar men ni jasn....razlog za visoke cene hrane pr nas je nizka vrednost dolarja. Torej pri nas za 1 eu dobimo 1.5dolarja. Torej za našo enoto dobimo več. Torej...kje je fora da mi dobimo potem manj????????????? Če mamo 100 eurov dobimo več kot prej ko je bil dolar več vreden. Kje je fora...nj mi ker pometnjakovič pove!
Runkl1
29. 05. 2008 15.20
To je pa fak...
srecna
08. 05. 2008 09.36
Se strinjam z replico samo, da so jim prali mozgane in obljubljali boljse zivljenje..niso pa povedali da v "rikverc"
Replica
08. 05. 2008 07.42
Sej pa ste to prej vedeli preden ste volili pridružitev EU-ju zdaj pa stokate...ste prava stoka ej
Prvo Borec
08. 05. 2008 01.31
Velika demokracija ne gleda na ljudi, ampak na zaslužek posameznikov, ki vodijo WTF. What The Fuck.
helsingsfors
07. 05. 2008 23.17
Poraba zahoda je prevelika, preveč trošijo in preveč se zmeče v smeti in premalo reciklira!
Maribor?an 1
07. 05. 2008 19.30
Žalostno!!!!!!!!!Eni SLOVENCI SO BOGATUNI, DA NE VEJO KAM Z GNAROM. DRUGI PA NA ROBU. SREDNJEGA NI VEČ
tado1000@volja.net
07. 05. 2008 19.29
misliš,da bo vodil kak sposoben človek?Na balkanu ne,nažalost...
ajax1410
07. 05. 2008 19.14
Zakaj je hrana vse dražja, plače pa ko v srednjem veku? Zato, ker vodijo finance tisti, kateri so se o financah učili v Argentini!