Tujina

Bin Laden res umrl?

Pariz, 23. 09. 2006 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
24

Najbolj iskan svetovni terorist Osama bin Laden je umrl, poroča francoski časnik, ki se sklicuje na obveščevalne vire.

V Savdski Arabiji so prepričani, da je vodja teroristične organizacije Al Kaida Osama bin Laden umrl, v današnji izdaji piše francoski časnik L'Est Republicain, ki se sklicuje na obveščevalne vire.

Je Bin Laden živ ali mrtev?
Je Bin Laden živ ali mrtev? FOTO: Reuters

Objavili so kopijo dokumenta, ki naj bi ga prejeli tudi francoski predsednik Jacques Chirac, premier Dominique de Villepin ter notranji in zunanji minister. “Glede na ponavadi zanesljiv vir, so savdski obveščevalci prepričani, da je Osama bin Laden mrtev,” citirajo. Najbolj iskan svetovni terrorist, ki naj bi med drugim načrtoval napade na ZDA 11. septembra 2001, naj bi 23. avgusta letos v Pakistanu umrl zaradi posebej hude oblike tifusa. Ker se je domnevno skrival v nedostopnih gorah na meji med Pakistanim in Afganistanom, naj ne bi imel dostopa do zdravniške pomoči. "Zaradi geografske izolacije, posledice nenehnega bežanja, je bila medicinska pomoč nemogoča," piše v dokumentu.

Francoski predsednik Jacques Chirac je predtem prav tako poudaril, da vest o smrti vodje Al Kaide ni potrjena. Je pa obenem izrazil presenečenje, da je časnik L'Est Republicain objavil zaupno poročilo francoske zunanje obveščevalne službe DGSE z dne 21. septembra o domnevni smrti bin Ladna.

Francosko obrambno ministrstvo je sporočilo, da poročilo o smrti Bin Ladna sicer ne morejo potrditi, da pa bodo začeli preiskavo o tem, kako je dokument tajne službe lahko prišel v javnost.

V zaupnem poročilu, označenim z inicialkami francoske tajne službe, piše, da je Savdska Arabija za Bin Ladnovo smrt izvedela že v začetku septembra, vendar so čakali na to, da dobijo več informacij. Med drugim naj bi iskali kraj, kjer so ga pokopali.

V uradih francoskega predsednika in premierja novice niso želeli komentirati, medtem ko pakistanska vlada trdi, da niso prejeli nobene novice o Bin Ladnovi smrti.

Zadnja tri leta naj ameriški obveščevalci o prvem človeku Al Kaide ne bi imeli niti ene kredibilne informacije.
Zadnja tri leta naj ameriški obveščevalci o prvem človeku Al Kaide ne bi imeli niti ene kredibilne informacije. FOTO: Reuters
Time: Bin Laden morda umrl

Savdski viri so za ameriško revijo Time povedali, da obstajajo "zanesljiva poročila", da je vodja al Osama bin Laden hudo zbolel in je morda tudi že umrl. »To niso govorice," je dejal vir. "Hudo je bolan. Zbolel je za boleznijo, ki se prenaša z okuženo vodo, in lahko je usodna. Veliko je resnih dejstev o stvareh, ki so se dejansko zgodile. Veliko je na tem. Vendar pa nimamo konkretne informacije, da bi lahko rekli, da je umrl," je povedal vir.

ZDA ne morejo potrditi smrti Osame bin Ladna

Ameriška protiobveščevalna služba je prav tako sporočila, da poročanja francoskega časnika ne morejo potrditi. Bela hiša prav tako ne more potrditi poročanja francoskega časnika L'Est Republicain o domnevni smrti vodje mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna v Pakistanu, je danes izjavil njen tiskovni predstavnik Blair Jones. "Nimamo nobene potrditve o tem poročilu," je dejal Jones. Vesti o domnevni smrti bin Ladna niso potrdili niti na State Departmentu.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack je izjavil, da ZDA ne morejo potrditi omenjenih informacij. "Nimamo nobene potrditve," je izjavil. Po besedah neimenovanega predstavnika ameriške administracije tega ne morejo potrditi niti ameriške obveščevalne službe.

Neuspešno iskanje
Bin Ladnova smrt bi lahko bila dobra novica za ameriškega predsednika Georgea Busha, ki ima dva meseca pred kongresnimi volitvami precej nizko podporo.


Vodje Al Kaide niso uspeli ujeti, čeprav je na meji med Pakistanom in Afganistanom, kjer naj bi se skrival, patruljiralo okoli 100 tisoč ameriških, pakistanskih in afganistanskih vojakov, ki so si pomagali s satelitskimi posnetki in vohunskimi letali. Tudi ko so obljubili 25 milijonov dolarjev nagrade, mu niso prišli blizu.

Zadnja tri leta naj ameriški obveščevalci o prvem človeku Al Kaide ne bi imeli niti ene kredibilne informacije. Nekaj podatkov o tem, kje se skriva, naj bi sicer dobili z aretacijami drugih vodilnih članov njegove teroristične mreže. Tako naj bi izvedeli, da svoje skrivališče zapusti zelo redko, in še to le ponoči ali v megli.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
24. 09. 2006 11.30
kratko jasno - PROPAGANDA (namerno prikrivanje, potvarjanje česa z namenom, da se politično, ideološko vpliva)!!!!!
bojcy
24. 09. 2006 10.36
pomoje on sploh ni umru!
francelampe@hotmail.com
24. 09. 2006 09.11
vsaj Bush ni hlapec kot Rupel proti Balkancev (Hrvati).
juliusbaranovski@yahoo.com
24. 09. 2006 08.19
Bush (komedijant, kavboj) - izgubljena dušca! Ahmadinedžad - velik problem za Busha. Če se bo slučajno upal napasti Iran ga čaka precej hujše delo kot ga ima v Iraku (kjer pa tako nima nobenega uspeha). Osama pa verjetno še "miga".
tomazbodner
24. 09. 2006 07.50
Vegos: Ne stavi na to, da se ju Bush boji napasti. Glede na to, da spet delajo enake fabrikacije podatkov o Iranskem jedrskem programu kot pred napadom na Irak, je naslednja kriza na vidiku... Sploh pa dvomim, da je sam Bush za tem, bolj Cheney... George je verjetno samo lutka v rokah drugih, ki iz tega vlecejo milijarde...
Vegos
24. 09. 2006 01.33
goso, pa še kako prav imaš! Zdaj če res ni več Bin Ladna in ko je Sadam v arestu Stričku Samu počasi zmanjkuje grešnih kozlov preko katerih bi se šel lahko svoje kavbojske avanture. Edino Kim Jong Il in Ahmadinedžad sta mu še ostala, ampak njiju se pa boji napasti, ker ne ve s čim bi se mu postavila po robu...
goso
24. 09. 2006 00.55
Uh, uvest bi blo treba stavnice. Sicer pa namestnika že izdelujejo. Brez Ladnov bi se svet ustavil...
ssg
23. 09. 2006 23.23
@avava, obnaši se, s takimi še za v štalo nisi.
Vegos
23. 09. 2006 20.40
No ja, če je res mrtev imata tako Amerika kot Al Kaida problem.
it's_only_me
23. 09. 2006 20.20
jst sploh ne verjamem da se je ta tip kdaj skrival. sam da se obrije, pa normalno oblece pa se lahko sprehaja med nami pa sploh noben nebi opazu da je to on...sicer mate pa prov, le kdo bo zdaj dezurni krivec za vse?????
dchello@yahoo.com
23. 09. 2006 17.37
Osama je že nekaj let mrtev. Tudi Zarkavija so ameriški vojaki ubili več kot enkrat. V napadih je - po trditvah Američanov - ostal brez rok, potem so rekli, da je ostal brez nog in na koncu, ko so ga "res ubili", je imelo truplo roke in noge. Kdo jim bo še kaj verjel? Dvorana ZN še vedno smrdi po žveplu :)
hot-shot69
23. 09. 2006 16.35
Če pa že ni umru ko usrne pa še bo. Ko da ima kj od življenja, skriva se po luknjah, pa skoz lahko razmišla le v temu kako mu bo bomba na rit padla...usrane če mene vprašate
hot-shot69
23. 09. 2006 16.31
malipandit je preveč pod vplivom Michela Mora, samo to vem, da Američani lahko že vejo da je mrtu, pa nočejo povedat, ne pa bedarije trost, da je Bin Laden agent od cie.
vatre
23. 09. 2006 15.59
Torej umru naj bi kot usrane ? Malo verjetno.
ferrari
23. 09. 2006 14.55
Če je Laden mrtev bomo tudi mi lahko svoje palčke poklicali iz muslimanskega sveta,tako da ne bo g.Erjavec v skrbeh za naše vojake,ki tako veliko prispavajo k miru pa,čeprav v malem številu.
malipandit@email.si
23. 09. 2006 13.45
Ne nasedajte vnovicnim provokacijam. Osama je mrtev ze vse od leta 2002, ko je umrl za posledicami svoje bolezni. Vse od takrtat ga americani uporabljajo ko jim zapase vendar le v laznih audio posnetkih, ki se domnevno pojavijo na spletu. V posnetkih v zivo pa raje uporabljajo njegovega namestnika Al Zavahirija (se enega CIA agenta). Al Zavahiri se redno pojavlja v video posnetkih Osama pa vedno v avdio. Takoj po smrti bin Ladna so ga na video posnetkih skusali zamenjati z dvojnikom vendar so ga poznavalci takoj razkrili, tako da od tedaj uporabljajo le audio posnetke in za to ustvarjen racunalniski program, ki sluzi sintetiziranju cloveskega glasu.
trstenjak
23. 09. 2006 13.23
Potreboval je dializo, me zanima kako so to izvajali nekaj let po jamah v afaganistanskem višavju? Bush ga ni želel ujeti zaradi poslovnih stikom med družinama Bush in Laden, predvsem pa zaradi tega, ker bi se z ujetjem "glavnega krivca" za vojno proti terorizmu hkrati izginil glavni tarči. Sedaj ga je s svojo smrtjo še enkrat kaznoval Bin Laden, saj bi ameriško ljudstvo lahko začelo zahtevati umik svojih čet iz Iraka. Torej lahko hitro pričakujemo kakšno oktobrsko ali novembrsko presenečenje iz ZDA.
fedepotocnik@gmail.com
23. 09. 2006 13.05
No, lepo da je umrl. Zdaj je pa vprašanje, kdo bo zdaj tarča Bushevih napadov? Saj sovražnika ni več! Oh, saj se bo že našla kakšna bedna državica. Severna Koreja al pa Iran. Verjetno Iran, ker S. Koreja nima nafte.
levodesno
23. 09. 2006 12.42
hihi to je to :D jaz sploh neverjamem da je živel to je bila sam krinka busha ...
avava
23. 09. 2006 12.23
ja pa res spet ameriška bushova-opicova propaganda sedaj ko so volitve pa treba malo opica pozornosti da dobi pa še neki MUTAMBOkaj boš rekel za američane kam naj grejo oni ko umrejo kretenu!!!!