Tujina

BiH naredila korak proti EU

Sarajevo, 04. 12. 2007 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

BiH je kot zadnja med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z EU.

Sporazum sta podpisala evropski komisar za širitev Olli Rehn in predsedujoči svetu ministrov BiH Nikola Špirić
Sporazum sta podpisala evropski komisar za širitev Olli Rehn in predsedujoči svetu ministrov BiH Nikola Špirić FOTO: Reuters
V Bruslju še niso podali ocene, kdaj naj bi bila BiH pripravljena za naslednjo etapo približevanja Uniji, podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma, predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik pa je pred dnevi menil, da bi se to lahko zgodilo februarja prihodnje leto.

Bosna in Hercegovina je kot zadnja med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo. Sporazum sta parafirala evropski komisar za širitev Olli Rehn in predsedujoči svetu ministrov BiH v odstopu Nikola Špirić. "To je pomemben korak," je komentiral Rehn in dodal, da so se tisti, ki so menili, da je "prihodnost te države problematična in pod vprašanjem", motili. "Ne smemo zamuditi te zgodovinske priložnosti in dopustiti, da bi se ponovila zgodovina," pa je poudaril Špirić.

Zunanje ministrstvo je danes pozdravilo parafiranje stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med Evropsko komisijo in BiH. S parafiranjem je BiH po mnenju MZZ naredila korak na poti k evropskim integracijam.

Vse pogoje za parafiranje sporazuma je BiH izpolnila šele v ponedeljek. Vlada je takrat sprejela akcijski načrt za izvajanje reforme policije, ki bo po več letih prepirov združila večetnične policijske sile BiH. Rehn, ki je na dvodnevnem obisku v Sarajevu, je ob tem še opozoril na nujnost vrste socialnih in gospodarskih reform, ki jih mora BiH izvesti na poti v EU. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak pa je poudaril, da se je BiH s parafiranjem sporazuma po več mesecih negotovosti vrnila na pot v evropske povezave.

Potem ko je Srbija minuli mesec parafirala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z EU, je bila BiH edina država na Zahodnem Balkanu brez kakršnih koli uradnih odnosov z EU.

Današnje slovesnosti v Sarajevu bi se moral udeležiti tudi visoki predstavnik Unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki pa je obisk odpovedal, saj njegovo letalo zaradi slabega vremena ni moglo pristati.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cato@email.si
05. 12. 2007 14.41
generalpostmail pa ti wes da bosanci leps ziwijo kot nekateri slowenci!!!
generalpostmail@hotmail.com
05. 12. 2007 11.05
Komaj čakam da se nam pridružijo brati bosanci :) bo kot v starih časih, mi bomo plačevali oni bodo pa zapravljali :)