Tujina

Biden za zaprtje Guantanama

New York, 06. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško oporišče Guantanamo na Kubi bi morali, po mnenju demokratskega senatorja iz Delawara, zapreti.

Senator Joseph Biden (na sliki desno) pravi, da bi morale ZDA zapreti Guantanamo (Foto: Reuters)
Senator Joseph Biden (na sliki desno) pravi, da bi morale ZDA zapreti Guantanamo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske Richard Myers meni, da zapora v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi ne bi smeli zapreti. Kot je dejal, so nekateri od zapornikov v Guantanamu tako nevarni, da "pod nobenim pogojem" ne bi smeli biti izpuščeni.

Demokratski senator Joseph Biden iz ameriške zvezne države Delaware je dejal, da bi morale ZDA zapreti taborišče za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi, ki je po njegovi oceni postalo največje propagandno sredstvo za novačenje teroristov po svetu.

Biden je menil, da je Guantanamo nepotreben in škodljiv, ker zaradi slabega slovesa ogroža življenja Američanov. Biden predlaga, da bi neodvisna komisija pripravila poročilo na podlagi pregleda Guantanama, na koncu pa bi morali zapor zapreti in zapornike preseliti.

Tiste, ki bi jih morali izpustiti, bi izpustili, nevarne pa bi poslali v druge zapore. Biden se je tega spomnil v času, ko je večina od 540 ujetnikov v Guantanamu zaprtih brez obtožnice že tri leta, in potem ko je prišlo do novega škandala zaradi domnevnih skrunitev korana s strani ameriških paznikov.

AI: Guantanamo je sodobni gulag

Večina zapornikov v Guantanamu je že tri leta zaprtih brez vsakršne obtožnice
Večina zapornikov v Guantanamu je že tri leta zaprtih brez vsakršne obtožnice FOTO: Reuters

Amnesty International (AI) je minuli mesec ostro kritiziral ZDA zaradi kršitev človekovih pravic, predvsem v zaporih kot je Guantanamo, ki jih je primerjal z nekdanjimi taborišči Sovjetske zveze, gulagi.

Predsednik AI v ZDA William Schulz je v nedeljo odgovarjal na napade komentatorjev televizije Fox, ki so se zgražali nad tem, da si upa Amnesty International primerjati ZDA z drugimi kršitelji človekovih pravic. Schulz je pojasnjeval, da primerjave ne gre jemati dobesedno, ker obstajajo razlike v obsegu in razsežnostih dogajanja v sovjetskih gulagih in ameriških zaporih.

Kljub temu pa po njegovi oceni obstaja nekaj podobnosti. ZDA po svetu vodijo verigo tajnih zaporov, v katerih ljudje dobesedno izginjajo, brez dostopa do odvetnikov, pravosodnega sistema ali družin. V določenih primerih jih tudi zlorabljajo, mučijo in tudi ubijejo, je še dejal Schulz.