Tujina

Beta se krepi

Miami/Bogota, 29. 10. 2005 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Beta, ki je prerasla v orkan, se silovito približuje Srednji Ameriki. Medtem se je ''ustavila'' v Kolumbiji.

Reševalci v Nikaragvi
Reševalci v Nikaragvi FOTO: Reuters
Beta je s tem postala že rekorden 13. tropski orkan v letošnji sezoni orkanov na območju Atlantskega oceana. Obenem so letos na omenjenem območju našteli 23 tropskih neviht, kar je največ v posamezni sezoni od začetka njihovega beleženja leta 1851.

Tropska nevihta Beta je prerasla v orkan, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane v Miamiju. "Hitrost vetrov je narasla na 120 kilometrov na uro. S tem je Beta postala orkan prve kategorije" na lestvici moči orkanov, so v sporočilu za javnost zapisali v centru. Kot so dejali, pričakujejo, da bo orkan v nedeljo dosegel območje Srednje Amerike že kot orkan druge kategorije.

Medtem pa je Beta pustošila po kolumbijskem otoku Providencia, od koder poročajo predvsem o poškodbah na stavbah, saj je veter odkril številne strehe.

"Na otoku je prišlo do obsežne škode na stavbah. Vse komunikacije s Providencio so prekinjene," so sporočili iz kolumbijskega centra za orkane. "Menimo, da ni umrlih ali ranjenih," pa je povedal predstavnik lokalnih oblasti na Providencii German Collazos. Obenem je poudaril, da bo to moč potrditi šele, ko se bo zdanilo in bodo oblasti lahko preverile vseh 5000 prebivalcev otoka in nekaj deset turistov. Središče orkana je sicer že prešlo otok.

Na prihod Bete se že pripravljajo v Nikaragvi, kjer vojska pomaga pri evakuaciji več tisoč ljudi. Obalno mesto Puerto Cabezas, ki leži 400 kilometrov severovzhodno od Manague, so že v petek zvečer prizadeli močni vetrovi in obsežne padavine, 32.000 prebivalcev pa se sedaj pospešeno pripravlja na prihod orkana.