Tujina

Berlusconi ostaja trdno v sedlu

Rim, 29. 09. 2010 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
5

Zgodilo se je, kar so pričakovali praktično vsi. Vlada Silvia Berlusconija je prestala glasovanje o zaupnici. Težav ni bilo, saj so si uporni poslanci desnice, ki so grozili, da je ne bodo podprli, premislili.

Silvio Berlusconi, ki prav danes praznuje 74. rojstni dan, se je pred glasovanjem držal za glavo, po njem pa ne več.
Silvio Berlusconi, ki prav danes praznuje 74. rojstni dan, se je pred glasovanjem držal za glavo, po njem pa ne več. FOTO: Reuters

Vlada italijanskega premierja Silvia Berlusconija je prestala glasovanje o zaupnici. Podprli so jo tudi tisti poslanci desnice, ki so se v sporu med Berlusconijem in Gianfrancom Finijem postavili na stran slednjega. Izid glasovanja v spodnjem domu italijanskega parlamenta sicer ni presenetil nikogar.

Za novi program vlade je glasovalo 342 poslancev, 245 pa jih je bilo proti. O zaupnici bo jutri glasoval še senat, zgornji dom parlamenta.

Berlusconi, ki je zaupnico vezal na novi vladni program za rešitev krize v državi, je ves dan prepričeval poslance svoje koalicije, naj ga podprejo. Pozival jih je k enotnosti, ki da je nujna v tem času, saj država po njegovih besedah poleg gospodarske ne potrebuje še politične krize.

Kot je še dejal, je treba "znova povezati niti nacionalne kohezije" in "končati politiko, ki temelji na osebnih napadih". Opazovalci menijo, da je s tem namignil na spor z nekdanjim zaveznikom, predsednikom poslanske zbornice Finijem.

Berlusconi je po razkolu z njim julija izgubil udobno večino v parlamentu, potem ko mu je predsednik poslanske zbornice in soustanovitelj Ljudstva svobode obrnil hrbet skupaj s 34 poslanci poslanske zbornice in desetimi senatorji. Tako imenovani Finijevci pa mu tokrat kljub grožnjam niso obrnili hrbta in vlada je dobila pričakovano podporo.

Pet točk za prenovo Italije

Novi vladni program obsega pet točk, ki se nanašajo na pet področij – pravosodje, finance, zvezno ureditev, pomoč jugu države in varnostno politiko. Berlusconi je med drugim napovedal federalizacijo, s katero želi vlada spodbuditi razvoj vseh delov države. "S federalistično reformo bo nastala nova Italija avtonomij," je zatrdil.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
30. 09. 2010 17.47
VIVA PRESIDENTE !!! VIVA IRREDENTISMO ITALIANO !!! FORZA ITALIA !!!
vitamin-b
29. 09. 2010 23.55
proofreader29.09.2010, 20:214 Itak da je v sedlu, če stalno jaha tiste svoje ljubice. wahahaha, kira domiselna :D :D :D če bi mel vsak uporabnik možnost dat 1x letno 40 palcev, bi ti jih zdaj ziher dal
kleopatra-1
29. 09. 2010 21.30
kaj dela denar - malo ga daš sovražniku, pa ti liže ta zadnjo
POMAGAM_TI
29. 09. 2010 20.43
KAKO SO TELI KOMUNAJZARJI ZLOBNI, NA ROJSTNI DAN SO GA HOTL ODSTAVT... BOGI BERLUSCONI...
proofreader
29. 09. 2010 20.21
Itak da je v sedlu, če stalno jaha tiste svoje ljubice.