Tujina

'Ustavno sodišče je orodje levice'

Rim, 07. 10. 2009 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S temi besedami se je italijanski premier odzval na razsodbo, da je zakon, ki mu zagotavlja imuniteto, neustaven. Procesi proti njemu bodo spet lahko stekli.

Italijansko ustavno sodišče
Italijansko ustavno sodišče FOTO: Reuters
Ustavno sodišče je orodje levice. Gremo naprej, vladati moramo pet let, z zakonom ali brez. /.../ Take stvari me samo krepijo. Gremo naprej. Naj živi Berlusconi. Silvio Berlusconi

Italijanski premier Silvio Berlusconi je ob prihodu na oblast med prvimi zakoni uvedel tistega, ki njemu, predsedniku države, in predsednikoma obeh domov parlamenta zagotavlja imuniteto. To pomeni, da so vsi pravni postopki proti njim ustavljeni, dokler opravljajo državniško funkcijo.

Zakon, ki je v veljavo stopil julija lani in ves čas buril duhove, je od danes zgodovina. Ustavno sodišče je namreč razsodilo, da je v nasprotju z ustavo, saj krši načelo, da so vsi državljani enaki pred zakonom. 15 sodnikov je presodilo tudi, da bi moral imuniteto štirih najvišjih predstavnikov države določati ustavni in ne navaden zakon.

Policija je zaprla vso ulico, kjer stoji premierjeva rimska rezidenca, in dodatno zastražila tudi sedež njegove stranke.

Zato so predlagali njegovo razveljavitev, sodni procesi proti Berlusconiju pa bodo spet lahko stekli. Ob številnih aferah, v katere je vpleten italijanski premier, je to nov udarec za njegovo 17 mesecev staro vlado in velika zmaga opozicije.

Zakon so v ustavno presojo poslali trije tožilci, ki sodelujejo v sodnih postopkih proti Berlusconiju. "Zaradi te odločitev bo vlada postala še šibkejša in manj učinkovita, padla pa ne bo," je komentiral profesor ekonomije na milanski univerzi Bocconi Tito Boeri, ki meni, da je odločitev slaba za Italijo, ki se poskuša izvleči iz gospodarske krize in zato potrebuje močno in odločno vlado.

Postopki proti Berlusconiju

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters
Odločitev pomeni, da bodo spet odprli najmanj dva primera proti Berlusconiju. Bil je nedotakljiv, zdaj je spet dotakljiv. Franco Pavoncello, profesor politologije

Berlusconi se bo spet moral zagovarjati glede obtožb, da je leta 1997 britanskemu odvetniku Davidu Millsu plačal 600.000 dolarjev, da je na nekem drugem procesu proti njemu krivo pričal. Mills je bil sicer februarja zaradi korupcije obsojen na štiri leta in šest mesecev zaporne kazni. Ob tem pa se bo italijanski premier moral soočiti tudi z obtožbami glede spornega nakupa družbe Mediaset.  Odločitev ustavnega sodišča je namreč avtomatično končala blokado omenjenih procesov. 

Berlusconiju poleg tega očitajo, da je, ko je bil še vodja opozicije, senatorje s podkupninami vabil v svoj tabor. Trenutno pa mu največ sivih las povzroča primer glede njegove družbe Fininvest. Ta mora namreč izplačati odškodnino v višini 750 milijonov evrov holdingu CIR, ki mu predseduje Berlusconijev znani nasprotnik Carlo de Benedetti. Med dolgo trajajočo pravno bitko za lastništvo nad podjetjem Mondadori, ki sta ga pred časom skupaj vodila Benedetti in Berlusconi, naj bi slednji celo podkupil sodnika.

Predčasne volitve?

Ker je Berlusconi že mesece tudi na udaru medijev in opozicije zaradi njegovih zabav s prostitutkami, v Italiji mnogi že napovedujejo predčasne volitve, najverjetneje marca prihodnje leto.

Italijanska opozicija slavi. Med prvimi se je odzval Antonio Di Pietro, čigar stranka Italija vrednot se je vseskozi borila proti spornemu zakonu. "Berlusconi, odidi!“ je pozval premierja. "Že takoj smo povedali vsem, tudi predsedniku države: zakon je primer neustavnosti in nemoralnosti,“ je nadaljeval in pozval k predčasnim volitvam. Sekretar največje opozicijske Demokratske stranke (PD) Dario Franceschini pa je poudaril: "Vsi smo enaki pred zakonom, tudi najmočnejši.“

Desnica je medtem strnila vrste okoli premierja. "Berlusconi je močan in odločen se je boriti. Govoril sem z njim. Noče predčasnih volitev. Gremo naprej, ne bodo nas uklonili,“ je odločitev ustavnega sodišča in njene morebitne posledice komentiral vodja Severne lige Umberto Bossi. Minister za pravosodje Angelino Alfano, ki je omogočil sprejetje spornega zakona, ta pa je zato dobil njegovo ime, je dejal, da je odločitev veliko presenečenje.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
08. 10. 2009 10.04
"Take stvari me samo krepijo. Gremo naprej. Naj živi Berlusconi." (Silvio Berlusconi) Ali gre še bolj samopašno, patetično. Sam sebi zvklikat ... da pa ga tukajsni antikomunisti branite, pa tudi ni nic cudnega, saj gre za iste karakterje. Berlusconi je navaden mafijec in kot takšnemu pač najbolje paše, če je nedotakljiv. Saj tukaj imamo podobnega samopašneža Jelinčiča, ki meni, da morajo biti poslanci nedotakljivi in da so sodišča v rokah politicnih nasprotnikov. Vsekakor sramota za Italijo kot državo in italijanski narod.
chemtrail
08. 10. 2009 07.34
Ta je tudi ena politična spaka, mali mussolinek!!!
kresalklan
07. 10. 2009 23.15
ja berluska, prid v lovenajzijo, pa boš vidu kva pomen ustavno sodišče v rokah trdovratnih parazitskih komunajzov...vaši so loleki v primerjavi z našimi zarejenimi parazitkomunajzi!
Bartolomeus
07. 10. 2009 23.13
Pa kaj...sej je pr nas tut.
plutto
07. 10. 2009 22.46
ZA VSAKO RIT ŠIBA RASTE !!! Wow
boer
07. 10. 2009 22.43
ustavno sodišče je res orodje levice zakaj? zato ker italija je edina v evropi ki se bori proti multikulturi NWO se hoče znebiti berlusconija ker igra na note antiEMIGRACIJE
pikanet
07. 10. 2009 21.51
Največje svinjarije se delajo pod okriljem Vatikana...tud Berlusconi je pod njihovim pokroviteljstvom...čas je ,da se jim začne sodit tako kot vsem ostalim.Zakon je za vse enak.
Raphael
07. 10. 2009 20.54
VIVA IL BERLUSCONI!
zahod.west
07. 10. 2009 20.49
levica dela račune brez krčmarja (volivcev).....če tudi Berlusconi pade (in bo padel, starost če ne drugega) to še ne pomeni , da pridejo na oblast. poleg tega je težko razumeti kaj naj bi bila levica? glavno pa je, da vsaj komunistov NI VEČ v parlamentu.
Raphael
07. 10. 2009 20.46
"Ustavno sodišče je orodje levice" Ja sej to je pa glih tak ko pr nas!
jacfive
07. 10. 2009 20.35
Življenjski moto desnice...Če ti kaj dokažejo rečeš, da je sodstvo v rokah komunistov. Od kje mi je že to znano? :)
zahod.west
07. 10. 2009 20.33
ponovno cenzura na delu
hopsasa7
07. 10. 2009 20.31
Italijanski premier Silvio Berlusconi je ob prihodu na oblast med prvimi zakoni uvedel tistega, ki njemu, PREDSEDNIKU DRŽAVE in predsednikoma obeh domov parlamenta zagotavlja imuniteto. To pomeni, da so vsi pravni postopki proti njim ustavljeni, dokler opravljajo državniško funkcijo. Kdaj se boste naučili, da Berlusconi NI predsednik države???
bozjibic
07. 10. 2009 20.27
Še te par umetnih las, ki mu štrlijo na glavi, jih bo zgubil. Mafijozo tudi tebe bo končno našla pravična kazen, za vsa tvoja nespodobna dela. Pa še povrhu si pedofil in take bi morali kastrirat.
cohiba.cubana
07. 10. 2009 20.10
cohiba.cubana
07. 10. 2009 20.10
NEDAVNO JE POLJSKA SPREJELA ZAKON Z KATERIM BODO PEDOFILE KEMICNO KASTRIRALI,. SE PRAVI DA BO KONZERVATIVEC BERLUSCONI CE STOPI NA POLJSKA TLA KOT PEDOFIL VRJETNO OBSOJEN IN KEMICNO KASTRIRAN ! GLEDE NA TO DA SE V EU-JU SODI PEDOFILOM BO MORAL GOSPO BERLUSCONI V VSTOPU V KATEROKOLI EU DRZAVO PRED SODISCE ZARADI PEDOFILIJE. CE SE TO NE ZGODI BI SE IZ ZAPOROV MORALO IPUSTITI VSE PEDOFILE SAJ BI ZAKON MORAL BITI ENAK ZA VSE !!!!!!
cohiba.cubana
07. 10. 2009 20.05
JA TAKA JE EU DESNICA VSEGA SLABEGA SO KRIVI KOMUNISTI !
Cobra007
07. 10. 2009 20.02
Tale Berlusconi je pa za predsednika zelo nekulturen in amoralen.. Končno mu bodo stopili na prste...upam..
zahod.west
07. 10. 2009 19.45
ko levica ne ve kako na oblast (demokratično) uporablja ostali dve rezervni metodi: eno so sodišča. Belusconijeva doba se končuje, ni bil fašist, ni pa ljubil komunajzerje, to pa je za nekatere kulturnike nedopustno.
jack669
07. 10. 2009 19.45
Ja Tonček - ful imamo od tega, ker ima tako rad janšo in slovenčke...